Aklınla Çok Yaşa ! - Son Dakika
Güncel

Aklınla Çok Yaşa !

Aklınla Çok Yaşa !

Turkiye'de bir ilk olan Maltepe Üniversitesi Aktif ve Akıllı Yaşalma Merkezi, "Yaşlılıkta Zihinsel Düzeyin Korunması" olan proje kapsamında, bir sempozyum düzenledi.

19.06.2015 13:30

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projenin sahibi Maltepe Üniversitesi,proje ortagı ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı oldu

Kozyatağı Kültür Merkezi Meclis Binası'nda düzenlenen ve acılış konusmasını Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şahin Karasar'ın yaptığı toplantının ana konuşmacısı ise Groningen Devlet Üniversitesi'nde Zihinsel Nöropsikiyatri Bölümü Başkanı ve Hollanda Kraliyet Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr.Andre Aleman oldu.

Prof. Dr. Aleman, ülkesinde ve uluslararası bilim dünyasında oldukça önemli bir isim. Geçtiğimiz yıl Hollanda'da en çok satanlar listesinde haftalarca birinci sırada kalan ve (Türkçe dahil) yedi dile çevrilen "Het Seniorenbrein" isimli kitabın yazarı da olan Prof. Dr. Aleman, sempozyumda, "Beyin yaşlanır mı?" başlıklı bir sunum yaptı..

Prof.Dr. Andre Aleman konusmasına, beyin hücrelerimizin zamanla öldügü ile ilgili efsane icin 'Son bılımsel arastırmalara gore aslında insan beyni gerilemeye çok daha önceden başlar, ancak korkulacak kadar vahim bir durum yok. Hatta yaşlı beyinler genç beyinlere oranla strese karşı daha dirençlidir, karmaşık durumlarla daha rahat başa çıkabilir' diyerek basladı.

Alzheimer görünme oranının ,Kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet riski tasıyanlarda daha yüksek oldugunu soyleyen Prof.Aleman, uyku ilaclarının da hafıza üzerinde son derece olumsuz etkileri olduğunu belirtti.

Uzun sureli ve stres altında çalısmanın da Alzheimer hastalığına yakalanma oranını arttırdığını vurgulayan Prof.Aleman, bunu engellemenin birinci yolu ıse vücutta kan akışının artmasını ve büyüme hormonunun calısmasını saglayan fiziksel aktiviteler yapmaktır dedı.

Saglıklı bir beyin icin saglıklı beslenmenin de önemine dikkat ceken Prof.Dr. Andre Aleman daha az kalori alarak, daha az yag tuketerek,tatlı ve hamurlu gıdalardan,gazlı iceceklerden uzak durarak , ozellikle somon ve sardalya balıgı ile yesil sebzelerden brokoli,ıspanak , havuc ve icindeki faydalı yaglardan dolayı yer fıstıgı,badem,fındık, ceviz tüketerek beyin saglıgımızı uzun yıllar koruyacagımızı ifade etti.

Prof.Dr. Andre Aleman ayrıca yeni bir dil ogrenmek , piyano calmak, günlük ve uzun vadeli hedefler koymak, seyahat etmek gibi aktivitelerın beynin farklı bölümlerini çalıstırarak akıllı yaslanmamamıza katkıda bulundugunu soyledı.

Sempozyum sonrasında ise "Yaşsızlığı Seçenler" başlıklı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.. Sergide, yılların geçişine aldırmadan üretmeye devam eden;birikimlerini yeni nesillere aktararak değer yaratmayı sürdüren, yaşsızlığı seçmiş Aydın Boysan'dan Gurel Aykal'a Zeliha Berksoy'dan Muazzez İlmi Cıg'a kadar 35 kişinin fotoğraf sanatçısı Filiz Tülü'nün gözünden portreleri yer aliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Aklınla Çok Yaşa ! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement