Akademisyenler Topluma Dışarıdan Bakıyor" - Son Dakika
Güncel

Akademisyenler Topluma Dışarıdan Bakıyor"

Akademisyenler Topluma Dışarıdan Bakıyor"

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, “Akademisyenler topluma dışarıdan bakıyor.

03.04.2014 15:34

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, "Akademisyenler topluma dışarıdan bakıyor. Sosyologlar, psikologlar ve antropologlar bu toplumla çok ilgili değil. Çünkü onlar Batılı kitaplarda okuduğu çözüm yollarını bu toplumda uygulamaya çalışıyor. Ama bu toplumun gelişim dinamikleri farklı" dedi.

Medya ve İletişim Topluluğu tarafından düzenlenen " Türkiye'ye Sanatla Bakmak" başlıklı konferans İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını Medya ve İletişim Topluluğu Başkanı Özge Sağır yaptı.

Sağır'ın ardından söz alan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriyya Uludağ, yeni kurulmuş bir fakültenin ilk öğrenci topluluğu olan Medya ve İletişim Topluluğu'nun düzenlediği bu etkinliğin önemine değinerek, böylesi etkinliklerin devamını temenni etti.

SANATSAL METİNLER TOPLUMSAL GERÇEKLİĞİN ANLAŞILMASINDA ÖNEMLİ

"Türkiye'ye Sanatla Bakmak" başlığına dikkat çekerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, roman ve sinemanın önemine değindi. Prof. Kayalı, "Neden roman veya sinema? Dediğimiz zaman, insan ister istemez bu sanat dallarını diğer metinlerle karşılaştırmak istiyor. Örneğin akademik metinlerle. Ben akademik metinleri çok fazla önemsediğimizi ve abarttığımızı düşünüyorum. Sanatsal metinler ise ikinci planda kalıyor" diye konuştu. Sanatsal metinlerin toplumsal gerçekliğin anlaşılmasındaki ve yansıtılmasındaki rolüne vurgu yapan Kayalı, sosyoloji, psikoloji, antropoloji gibi bilim dallarının toplumsal gerçekliğin ortaya konmasında sanatsal metinler kadar yeterli olmadığını dile getirdi.

"AKADEMİSYENLER TOPLUMA DIŞARIDAN BAKIYOR"

Akademisyenlerin toplumsal gerçekliği anlamasının ve anlatmasının daha zor olduğunu belirten Kayalı, "Akademisyenler topluma dışarıdan bakıyor. Bir de şöyle bir durum var: Bir akademisyen olarak edebiyatçılar ve tarihçiler bu toplumla daha ilgili. Ama sosyologlar, psikologlar ve antropologlar çok değil. Çünkü onlar Batılı kitaplarda okuduğu çözüm yollarını bu toplumda uygulamaya çalışıyor. Ama bu toplumun gelişim dinamikleri farklı" şeklinde konuştu.

"SİNEMA TÜRKİYE FOTOĞRAFINI 90 DAKİKADA ANLAMANIN YOLUNU AÇIYOR"

Sanatsal metinlerde ortaya konan gündelik hayat pratiklerinin toplumsal gerçekliğin anlaşılmasında önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Kayalı, son dönemde romanların çok fazla okunmadığını ve romanların etkisinin de eskiye nazaran azaldığını ifade etti. Bununla birlikte günümüzde sinemanın etkisinin ve gücünün arttığını belirten Kayalı, "Sinema Türkiye fotoğrafını 90 dakikada anlamanın yolunu açıyor" ifadesini kullandı. Kayalı konuşmasında, Ömer Lütfi Akad, Metin Erksan, Yılmaz Güney gibi sinemacıların filmlerinden örnekler vererek, toplumsal gerçekliğin ortaya konmasında sinemanın oynadığı rolü de vurguladı.

Konferans, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriyya Uludağ'ın, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı'ya plaket ve çiçek takdiminin ardından sona erdi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Akademisyenler Topluma Dışarıdan Bakıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement