Ahıskalılardan Hinkal Şenliği - Son Dakika
Güncel

Ahıskalılardan Hinkal Şenliği

Ahıskalılardan Hinkal Şenliği

Bursa ve çevresinde yaşayan Ahıska Türkleri, İnegöl ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen "Hinkal Şenlikleri"nde buluştu.

03.07.2012 18:22

Bursa ve çevresinde yaşayan Ahıska Türkleri, İnegöl ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen "Hinkal Şenlikleri"nde buluştu.

Stalin tarafından SSCB'nin çeşitli bölgelerine sürüldükten sonra çileli yıllar yaşıyan Ahıska Türkleri, İnegöl Ahıskalılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen "1. Hinkal Şenliği"nde buluştu. Davetlilere Ahıska'nın mahalli yemekleri olan hinkal ve pişi ikram edildi. Folklor oyunların renk kattığı şenlikte Ahıska pehlivanı Ferman Faik'in güreşi nefesleri kesti.

Cerrah Beldesi Dinlenme Parkı'nda gerçekleştirilen "1. Ahıskalılar Hinkal Şenliği"ne Kaymakam Aziz İnci, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti eski Milletvekili Sedat Kızılcıklı ile yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Derneğin folklor ekibinin "Akısha barı" ve mahalli oyunlar oynamasıyla başlayan şenlikte, Songül Bedir'in okuduğu "Ahıska'yım" şiiri duygulu anlar yaşattı.

Şenlikte bir konuşma yapan İnegöl Ahıskalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş, "Derneğimiz Kafkasya bölgesinin Ahıska yöresinin insanlarının bir araya gelmesi, sosyal yardımlaşmalarının gelişmesi ve kültürel yapısının gelecek kuşaklara daha iyi aktarılmasına yönelik faaliyetleri yapıyor. Bugüne kadar sosyal faaliyetlerde geri kaldık. Bunun en büyük sebebi de yıllardan beri İnegöl'de yaşayan Ahıskalı vatandaşlarımızın kimlik ve çalışma meselesidir. Geçmiş dönemlerde bu gibi işlerle uğraşıldığı için bugüne kadar böyle faaliyetler yapılamadı. Kültürel kaynaşma, birlik ve beraberlik adına bu faaliyetimizi geleneksel hale getireceğiz. Ahıskalılar 60 sene Sovyet zulmünde sürgün yaşadı. Buna rağmen dininden, dilinden, kültüründen zerre kadar bir şey kaybetmediler. Bu onların asaletini gösterir. Bunun için güçlü olduğumuzu, asaletli olduğumuzu, birlik olduğumuzu herkese göstermek zorundayız. Bugün 5 bin kişi ile ilk şenliğimizi yapıyoruz" dedi.

Anne tarafından Ahıskalı olan Kaymakam Aziz İnci de konuşmasında, "Bugün birincisi yapılan şenlik başlangıç, ama her başlangıç önemlidir. Her başlangıç aslında basamaktır. Önümüzdeki dönemlerde daha büyük şenlikler yapmak istiyoruz" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ahıskalılardan Hinkal Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement