Agitpa Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Agitpa Toplantısı

Agitpa Toplantısı

Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Meseleler Komitesi Başkan Yardımcısı Kulkuloğlu, “AGİT coğrafyasında ifade ve medya özgürlüğü özenle korunmalıdır”

22.10.2013 18:23

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Meseleler Komitesi Toplantısı, teşkilatın Viyana'daki merkezinde gerçekleşti.

Komitenin Başkan Yardımcısı, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, toplantıda yaptığı konuşmada "AGİT coğrafyasında ifade ve medya özgürlüğünün özenle korunması" gerektiğini ifade ederek, "İnsani boyut ile ilgili konulardan birisi basın özgürlüğüdür. İfade özgürlüğü ve özgür basın temel insan haklarıdır; ne yazık ki bu haklar AGİT bölgesinde genellikle ihlal edilmektedir" dedi.

Konuşmasında AGİT Medya Özgürlüğü Ofisi'ne ve Başkan Dunja Mijatovice'ye medya özgürlüğü konsuunda yaptığı çalışmaları için teşekkür eden Kulkuloğlu, AGİTPA'nın da AGİT bölgesindeki gazetecilerin korunması hakkındaki karar tasarısının memnunuyitle karşılanığını bildirdi. AGİTPA'nın her yıl gearçekleşen Genel Kurulu sırasında geleneksel basın özgürlüğü konusunda bir tasarıyı kabul ettiğini anımsatan Kulkuloğlu, şartların sürekli değiştiğini ve Parlamenterler Asamblesi olarak "Medyanın temel haklarının korunması ve teminat altına alınması için kararlar almaya devam edeceklerini" belirtti.

AGİTPA'nın İstanbul'da düzenlenen son Genel Kurul'da AGİT bölgesinde basın özgürlüğünün desteklenmesi ve siyasi sistemle medya temsilcileri arasında diyaloğun geliştirilmesi ihtiyacına vurgu yaptığını ifade eden Kulkuloğlu, Parlamenterler Asamblesi'nin Ukrayna dönem başkanlığı tarafından hazırlanan taslak karar ile ortak noktalar içeren basın özgürlüğü tasarısını kabul ettiğini hatırlattı.

AGİT bölgesinin vatandaşlarının temsilcileri olarak, AGİT'in bu hedeflere ulaşmasına yardımcı olabilmek için sürekli parlamenter bir perspektif eklemek istediklerini anlatan Kulkuuloğlu, "İfade ve düşünce özgürlüğünü desteklemenin gerekli olduğuna inanıyorum. Basın özgürlüğü, gösteri özgürlüğü, demokratik seçimlere katılam ve adalet ilkelerine de büyük önem vermekteyim. Basın özgürlüğü, demokrasi için bir ön koşuldur ve aynı zamanda toplumun gelişmesi ve her bireyin kendi gelişimi için temel koşuldur" diye konuştu.

Pekçok gazetecinin mesleklerini yapma dışında hiçbir sebep olmaksızın şiddet kurbanı olmaları, tehdit edilmeleri ve tutuklanmaları gibi  kabul edilemez durumları kınayan Kulkuloğlu,"Bu aynı zamanda benim ülkem Türkiye için de geçerlidir" dedi.

Türkiye'nin demokratik gelişmesinin "AGİT üyesi diğer ülkeler için pek çok ders içerdiğini" anlatan Kulkuloğlu, "Bununla birlikte hiçbir demokrasinin mükemmel olmadığını, demokrasiye hiçbir zaman kesinleşmiş gözüyle bakılacak tamamlanmış bir olgu olmadığını" kaydetti.

Kulkuloğlu, "AGİT üyesi ülkelerde gazetecilerin, editörlerin ve yayıncıların haksız şekilde tutuklanmasını ve hapsedilmesini kınadığını" belirterek, mesleklerini yapmaktan başka hiçbir şey yapmayan tutuklu gazetecilerin acilen tahliye edilmesini istedi. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Agitpa Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement