Adalet Bakanı Müsteşarı Erdem, HSYK'nın Açıklamasına Muhalefet Şerhi Düştü - Son Dakika
Güncel

Adalet Bakanı Müsteşarı Erdem, HSYK'nın Açıklamasına Muhalefet Şerhi Düştü

Adalet Bakanı Müsteşarı Erdem, HSYK\'nın Açıklamasına Muhalefet Şerhi Düştü

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin Anayasa'ya aykırı olduğuna yönelik açıklamasına muhalefet şerhi düştü.

26.12.2013 18:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin Anayasa'ya aykırı olduğuna yönelik açıklamasına muhalefet şerhi düştü. Erdem, yapılan değişikliğin Anayasa ve kanunlara açıkça aykırı olduğu görüşüne katılmadığını belirtti. HSYK'nın açıklamasına Erdem'in yanı sıra 4 HSYK üyesi de muhalefet etti.

HSYK'nın Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirttiği açıklamasına 5 üye muhalefet şerhi düştü. Muhalefet şerhi düşen üyelerden biri Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve HSYK 1. Daire Üyesi Birol Erdem oldu. Erdem gerekçesinde, söz konusu yönetmelik değişikliğinin Cumhuriyet Savcılığı'nın adli görevlerine ilişkin yeni bir düzenleme içermediğini savunarak, Cumhuriyet Başsavcısı'nın yürütülen soruşturma dosyaları hakkında bilgi sahibi olmasının da yasal düzenlemelerin zorunlu bir sonucu olup, bu konunun, soruşturmanın gizliliğini ihlal sayılmayacağını belirtti.

-"YARGI BAĞIMSIZLIĞINA MÜDAHALE YOK"-

Düzenlemede yargı bağımsızlığına müdahale olarak değerlendirilebilecek bir konu bulunmadığını bildiren Erdem, düzenlemenin kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyici bir yönünün de olmadığını ifade etti. Erdem, şunları kaydetti:

"Adli kolluğun en üst dereceli kolluk amirine, onun da mülki idare amirine bilgi vermesinin mevzuatın zorunlu bir sonucu olduğu, aksinin kabulü durumunda, alt dereceli adli kolluk görevlisinin vakıf olduğu bilgiyi, en üst dereceli kolluk amirinin veya mülki idare amirinin öğrenemeyeceği şekilde bir sonuç ortaya çıkmaktadır."

Erdem, yönetmelikte yapılan değişiklikle adli kolluğa, en üst dereceli kolluk amirine, onun tarafından da mülki idare amirine adli olaylar hakkında bilgi verme yükümlülüğü getirildiğini vurgulayarak, yönetmelik değişikliğinin Anayasa ve kanunlara açıkça aykırı olduğu görüşüne katılmadığını belirtti.

-4 ÜYE DE ŞERH DÜŞTÜ-

Erdem dışında, HSYK'nın açıklamasına muhalefet şerhi koyan diğer üyeler şöyle:

"HSYK'nın 3. Daire Üyesi Ahmet Karayiğit, 1. Daire Üyesi İsmail Aydın, 2. Daire Üyesi Halil Koç, 3. Daire Üyesi Rasim Aytin."

(HGS-GO/OLÇ)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Adalet Bakanı Müsteşarı Erdem, HSYK'nın Açıklamasına Muhalefet Şerhi Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement