Adalet Bakanı Ergin, Hatay'da - Son Dakika
Güncel

Adalet Bakanı Ergin, Hatay'da

Adalet Bakanı Ergin, Hatay\'da

Ergin, Reyhanlı Barajı'nda incelemelerde bulundu

28.07.2013 15:43

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yapımı devam eden Reyhanlı Barajı'nda incelemelerde bulundu.

Ergin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Reyhanlı Barajı'nın Hatay ve Türkiye için son derece önemli bir proje olduğunu belirtti. Hatay'ın yıllardır sulama konusunda alması gereken hizmetleri almakta zorlanmış bir il olduğunu ifade eden Ergin, şunları kaydetti:

"2002 itibariyle Hatay'ın sulanabilir tarım arazilerinin sadece yüzde 16'sı Devlet Su İşleri'nin (DSİ) inşa etmiş olduğu tesislerle sulanabilmiştir. Oysa baktığımızda bölgemizde bu oranı yüzde 80'lerde olan illerimiz var. Hatay sulama projeleri açısından, sulama imkanları ve sulama tesisleri açısından malesef son derece geri kalmış bir ildi. Başlangıçta bunu tespit edelim. Çilekeş, vefakar çiftçimiz yıllar yılı kendi açtığı sondajlarla elektrik enerjisi tüketerek suyu yeryüzüne çıkararak üretim yapmaya ve ayakta kalmaya çalışmıştır."

Ergin, şuanda tarımda en büyük maliyetin enerji olduğunu ve sulama için sarf edilen kaynakların çiftçinin belini büken gider kaynağı olduğuna işaret etti.

Yıllar öncesinden yapılmış birtakım projeksiyonlar ve sulama master planları olduğunu ancak bunların hayata geçirilmesinde başarılı olunamadığını anımsatan Ergin, "Bu manada Hatay'ın bu problemini çözme noktasında ilk defa Karaçay Barajımızı ihale ettik ve inşatı başladı. Önemli ölçüde imalatlar yapıldı ve Samandağ'ından Antakya'ya kadar hem içme suyu hem tarımsal sulama hem de enerji üretimi maksatlı bu barajımız hizmete girecek" diye konuştu.

"Çok büyük bir proje"

Reyhanlı Barajı'nın tamamlanmasıyla 600 bin dekar tarım arazisinin sulanabileceğini vurgulayan Ergin, barajın gövdesinin yaklaşık 128 milyon liraya mal olacağını söyledi.

Projenin yatırım maliyetinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Ergin, şöyle konuştu:

"Bu, gerçekten düşünürken teretdüt ettiğimiz bir projeydi. Sulama ve toplulaştırma için 350 milyon bunlar tahmini yapım bedelleri ve Asi Nehri'nden terfi ve takviye için ihtiyaç olduğunda alınması düşünülen su için yaklaşık 150 milyon olmak üzere 600 milyon TL'nin üzerinde bir yatırım bedeli olan büyük bir projeden bahsediyoruz. Bunu söyleyip de yerine getiremezseniz altında kalırsınız."

Ergin, baraj tesisinin yaklaşık yüzde 35'lik kısmının tamamlandığını hatırlattı.

Reyhanlı Barajı'nın 380 milyon metreküp su rezervi kapasitesi ve yaklaşık 9 bin 271 metre gövde uzunluğuyla Türkiye'nin en büyük dolgu tipi gövdesine sahip projesi olacağının altını çizen Bakan Ergin, açılışını da 15 Mayıs 2015'te saat 15.15'te yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Ergin'in incelemelerine Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, AK Parti Hatay milletvekilleri Adem Yeşildal, Mehmet Öntürk, Reyhanlı Kaymakamı Dr. Yusuf Güler, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ve bazı kurum müdürüleri katıldı. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Adalet Bakanı Ergin, Hatay'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement