Acil Sağlık Hizmetlerinde En Hızlı İl Bayburt - Son Dakika
Güncel

Acil Sağlık Hizmetlerinde En Hızlı İl Bayburt

Acil Sağlık Hizmetlerinde En Hızlı İl Bayburt

Bayburt Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Hüseyin Bilgin, Türkiye'de 7.8 dakikayla ülke genelinde en hızlı acil sağlık hizmeti veren il olduklarını söyledi.

09.03.2013 12:41

Bayburt Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Hüseyin Bilgin, Türkiye'de 7.8 dakikayla ülke genelinde en hızlı acil sağlık hizmeti veren il olduklarını söyledi.

Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'ta acil sağlık hizmetlerini 1 komuta kontrol merkezi, 7 istasyon, 5 doktor ve 87 acil sağlık personeli ile yürüttüklerini belirtti.

Acil Sağlık Hizmetleri'nin amacımız her bölgeye ve vatandaşa en kaliteli sağlık hizmetini vermek olduğunu ifade eden Bilgin, "Bu hedeflerimizin yüzde 99'una 2012 yılında ulaştık. Acil Sağlık Hizmetleri'nin kurulduğu ilk yıllarda kırsal bölgelerdeki vatandaşlarımıza hizmet götüremiyorduk. Ancak 2012 yılı itibariyle artık kırsal bölgelerdeki nüfusun tamamına hizmet verebiliyoruz" dedi.

112 Acil Servis hattına gelen ihbarların çoğunluğunun asılsız olduğuna dikkat çeken Bilgin, şöyle devam etti:

"Çağrı merkezimize 2012 yılında toplam 81 bin 150 çağrı geldi. Ancak bu ihbarların 67 bin 200'ü asılsız. Yine Komuta Kontrol Merkezimize günlük ortalama 250 çağrı geliyor, bu çağrıların 190'ı asılsız çıkıyor. 2012 yılında il genelinde toplam 5 bin 430 kişiye acil sağlık hizmetleri yardımı yaptık ve bunların 967 tanesini ileri tetkik ve tedavi için çevre illerdeki hastanelere sevk ettik."

Türkiye'de 7.8 dakikayla ülke genelinde en hızlı acil sağlık hizmeti veren il olduklarını kaydeden Bilgin, şöyle konuştu:

"Yine kırsal vakalarda ilk 30 dakikada hastaya ulaşım oranımız yüzde 99'dur. Bakanlığın belirlediği kriterler üzerinde kırsal bölgedeki hastaya en erken ulaşan il biziz. Bu da bize Türkiye genelinde en hızlı 112 hizmeti vermenin haklı gururunu yaşatıyor. Kentsel vakalarda vakaya ilk 10 dakikada ulaşma oranımız yüzde 99'dur."

-"Kuşu öldüğü için ambulans isteyenler var"-

Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Rabia Kaymak ise çok ilginç çağrılarla karşılaştıklarını söyledi.

Kuşu öldüğü için ambulans isteyenler olduğunu belirten Kaymak, "Çocuk aradı; 'abla lütfen ambulans gönderin, damdan düştü, ölüyor, ölüyor' dedi. Yanında bir büyüklerinin olup olmadığını sorduğumuzda 'var ama ilgilenmiyor' dedi. Telefonu bir büyüğüne vermesini istediğimizde 'abla kuşum ölüyor, lütfen ambulans gönderin' dedi" diye konuştu.

Kaymak, 112 Acil Servis'in bölgede daha çok ulaşım için kullanıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Köyden şehir merkezindeki yakınlarına gelmek isteyen yaşlı bir amca arıyor. 'Kızım teyzen çok hasta, lütfen ambulans gönderin, nefes darlığı var nefes alamıyor' diyor. Biz de vakaya çıkış yapıyoruz. Ekip oraya ulaştığında amca teyzeyle beraber valizlerini hazırlamış 'hatun hadi gidiyoruz' diyor. Bu durum özellikle pazartesi günleri yaşanıyor, Bayburt'un pazarı o gün kurulduğu için merkeze gelmek için bizi kullanıyorlar."

Kaymak, gereksiz çağrıların acil servis ekibinin müdahale etmesi gereken gerçek vakalara ulaşmayı aksattığına dikkati çekerek, vatandaşların asılsız ihbar yapmamalarını istedi.

Muhabir: Abdulkadir Nişancı/ Asena Akçay

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - BAYBURT

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Acil Sağlık Hizmetlerinde En Hızlı İl Bayburt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement