Abdurrahman Tutdere: "Bu Topraklarda Üretilen Bir Tütün Nasıl Kaçak Olur?" - Son Dakika
Güncel

Abdurrahman Tutdere: "Bu Topraklarda Üretilen Bir Tütün Nasıl Kaçak Olur?"

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM Adalet Komisyonu’nda, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun’da değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerinde; " Türkiye'de, bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından üretilen bir tütün nasıl kaçak olur?" dedi.

25.10.2022 23:42  Güncelleme: 23:49

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM Adalet Komisyonu'nda, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerinde; " Türkiye'de, bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından üretilen bir tütün nasıl kaçak olur?" dedi.

AKP milletvekillerinin hazırladığı taşıyan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, teklifin görüşmeleri sırasında; "Bu gördüğümüz tütünler Adıyaman başta olmak üzere Malatya, Batman, Hatay, Bitlis, Muş, Mardin gibi birçok ilde geleneksel anlamda üretimi yapılan, bu topraklarda yetişen milli ve yerli tütün" dedi.

Tutdere konuşmasının devamında şunları söyledi:

"ULUSLARARASI ŞİRKETLERİN BASKISI: Tütün işi konuşulurken maalesef, uzun süreden beri bu Türkiye'nin, bu toprakların tanığı tütünler ile dışarıdan gümrüksüz olarak Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen tütünler hep karıştırıldı. Hep karıştırıldığı için de işler hep yanlış yapıldı. Yanlış yapıldığı için de yıllardır vatandaş çile çekiyor, ızdırap çekiyor ve mağdur oluyor. 2017 yılında uluslararası sigara şirketlerinin de baskısıyla nereden geldiği gerçekten belli olmayan bir anlayışla, yetki belgesi almadan tütün satan, satışa arz eden, bulunduran, nakledenlere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası geldi. Ben şu anda bunu Tiryaki Bey'e ticari amaçla satsam gideceğim üç yıl hapis cezası yatacağım. Siz bu teklifle bunu iki yıla düşürüyorsunuz. Ya, Türkiye'de, bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından üretilen bir tütün nasıl kaçak olur?

SİZ HIZINIZI ALMIYORSUNUZ BİR FİİLE 2 KERE CEZA GETİRİYORSUNUZ: Ben bu Mecliste yüzlerce kez anlattım. 'Bu ceza doğru değil' dedik. Sesimizi eksik duymuşsunuz arkadaşlar. Biz bunu 'üçü iki yapın' diye söylemiyorduk, bunu tamamen kaldırmak lazım. Kanun'da sarmalık tütün satanlara ilişkin idari para cezası zaten var, mala el koyma var. Zaten bir fiilin bir cezası olur. Siz niye hızınızı almıyorsunuz bir eyleme, bir fiile 2 kere ceza getiriyorsunuz ki? Hem idari para cezası verip hem mala el koyacaksınız, bir de 'Yetmez kardeşim, size iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası getireceğiz' diyorsunuz veya 'Vereceğiz' diyorsunuz.

ŞİMDİ SÜREKLİ CEZAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK: Şimdi Abdullah Bey, diğer hukukçular da "Efendim, biz bu şekilde yaparak en azından denetimli serbestlik kapsamına koyuyoruz." diyorlar arkadaşlar, bu vatandaş bir kere satmıyor ki bunu. Adam 200 kilo, 300 kilo kaldırıyor, 50'sini bir satıyor, ihtiyacına göre 20'sini bir satıyor, 100 kiloyu bir satıyor, her zaman satıyor bunu. Şimdi sürekli cezayla karşı karşıya kalacak dolayısıyla toplu alacağı ceza neredeyse adam öldürmeye teşebbüsle aynı şey gelecek, yani mantığı yok bu işin.

BU HAPİS CEZASININ KESİNLİKLE HALKTA DA KARŞILIĞI YOK: Bakınız, uygulamada şu anda bu yasadan dolayı benim bildiğim, yüzlerce kişi mağdur. Bir sürü savcılıkta dosya var, bir sürü de açılmış dava var. Yani siz bir taraftan diyorsunuz ki, 'Yargının yükünü azaltalım.' Bir taraftan çıkardığınız bu yasalarla yükü artırıyorsunuz. Biz 2017'de dediğimizde eğer bizi dinlemiş olsaydınız, bugün bu yasa tekrar buraya gelmeyecekti. Bakınız, birkaç yıl sonra bu şekilde geçse bile bu yasa yine gelecek; burada tartışılacak, konuşmayacak çünkü bu yasanın uygulanabilirliği yok. Bu hapis cezasının kesinlikle halkta da karşılığı yok. Hapis cezasının alt sınırını üç yıldan iki yıla düşürmek kesinlikle sorunu çözmeyecektir, çözmekten uzaktır."

Abdurrahman Tutdere: "Bu Topraklarda Üretilen Bir Tütün Nasıl Kaçak Olur?"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Abdurrahman Tutdere: 'Bu Topraklarda Üretilen Bir Tütün Nasıl Kaçak Olur?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement