ABD'nin küresel casusluk faaliyetleri - - Son Dakika
Güncel

ABD'nin küresel casusluk faaliyetleri -

Almanya Federal Meclisi'nde,ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) ülkede yaptığı dinlemeleri incelemek üzere kurulan araştırma komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi.

11.09.2014 19:47

Almanya Federal Meclisi'nde,ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) ülkede yaptığı dinlemeleri incelemek üzere kurulan araştırma komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi.

NSA Araştırma Komisyonu Üyesi Yeşiller Partisi Milletvekili Konstantin von Notz, Federal Meclis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, NSA'nın dinlemelerini araştırma talebinin bugüne kadar Alman hükümeti tarafından frenlendiğini söyledi.

Bugün yapılacak toplantıda yeniden NSA'nın eski çalışanı Edward Snowden'ın yasaların gerektirdiği şekilde komisyonda dinlenmesinin gündeme geleceğini belirten Notz, hükümetin ise Snowden'ın Moskova'dan video konferansla ifade vermesini istediğini kaydetti.

Snowden'ın avukatı aracığıyla buna hazır olmadığını açıkladığına işaret eden Notz, hükümetin Snowden'ı Almanya'ya getirmeden Moskova'dan video konferansı sistemiyle dinlemek istemesini "gülünç" olarak nitelendirdi.

Notz, bugün Federal Başsavcı Harald Range ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Merkel'in telefonunun dinlenmesi konusunun burada gündeme gelmediğini belirtti.

Alman hükümeti tarafından kendilerine verilen belgelerdeki yazıların üzerinin çizilerek okunamaz hale getirilmesini eleştiren Notz, ''Dosyalara bakıldığında kapsamlı karartmalar olduğu tespit edilebilir. Bu, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarıyla bağdaşmıyor'' ifadesini kullandı.

''Parlamentonun konuyu araştırma isteği Alman hükümeti tarafından frenleniyor'' diyen Notz, bunun düzeltilmesi için bugün dinlenecek Başbakanlık'ta gizli servislerden sorumlu Klaus-Dieter Fritsche ile görüşeceklerini bildirdi.

-Snowden, Berlin'de dinlensin talebi

Komisyon üyesi Sol Parti Milletvekili Martina Renner de bugün komisyonda alınan kararlar uyarınca yeniden Snowden'ın komisyona davet edilmesini talep edeceklerini söyledi.

Snowden'ın Berlin'de dinlenmesi için Alman hükümetinin gerekli yardımlarını ve görevlerini yerine getirmesini beklediğini ifade eden Renner, ''Biz bu talebimize ısrar edeceğiz. Olmazsa Anayasa Mahkemesi'nde dava açarak bu tartışmayı orada açıklığa kavuşturmamız lazım'' diye konuştu.

NSA Araştırma Komisyonu'nun gelecek aylarda yapacağı çalışmalar hakkında da bilgi veren Renner, ABD istihbarat servislerinin Alman vatandaşlarını dinlemesi konusundaki yasa dışı faaliyetlerin yanı sıra Federal İstihbarat Teşkilatı BND'nin ülke dışında elde ettiği telekomünikasyon bilgilerinin Bad Aibling'deki merkezde işlenmesiyle yasa dışı faaliyetlere katılıp katılmadığı ve iki servis arasında işbirliğinin nasıl organize edildiğini görüşeceklerini kaydetti.

- Komisyona verilen belgeler karartıldı

Renner, bu konuda BND çalışanlarının bilgi vermesini beklediğini, ayrıca istihbarat servisinde bilgileri kontrol edenlerin ve siyasi olarak bundan sorumlu olanların komisyona davet edeceklerini bildirdi.

Komisyon üyesi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Roderich Kiesewetter de Federal Başsavcı Range ile NSA Araştırma Komisyonu'nun ABD gizli servisi tarafından izlenip izlenmediğini görüştüklerini, Range'nin bu konuda bilgilerinin olmadığını ifade ettiğini belirtti.

Fritsche'den özellikle ABD, Kanada, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya'daki yetkililerle yaptığı görüşmelerin sonucunu soracaklarını ifade eden Kiesewetter, ayrıca kendilerini verilen belgelerdeki bazı bölümlerin neden karartıldığını soracaklarını ifade etti.

Kieswetter, "Dinleme iddialarına ilişkin dosyadaki belgelerin dörtte birinin karartılmış ve bazı belgeler çıkarılmış. Alman hükümetinin bunu açıklaması gerekir" dedi.

Alman vatandaşlarının kitlesel bir şekilde dinlendiği konusunda ipuçlarının bulunmadığının Range tarafından ifade edildiğini söyleyen Kiesewetter, bu konuda soruşturma başlatmayı haklı çıkartacak bilgilerin bulunmadığını kaydetti.

- Alman hükümeti, bazı belgeleri vermedi

Sosyal Demokrat Partili komisyon üyesi Christian Flisek de Alman hükümetinin ABD ile yaptığı istihbarat işbirliği nedeniyle belgeleri vermemesi doğru bulmadığını belirterek, hükümetin bunu tartması gerektiğini bildirdi.

Flisek, ABD için casusluk yapmakla suçlanan BND çalışanı hakkında soruşturmayı yürüten Range'yi milletvekillerinin soruşturma baskısını artırma konusunda teşvik ettiklerini ve doğrudan ABD makamlarıyla temasa geçmesini önerdiklerini söyledi.

Açıklamaların ardından basın mensuplarının komisyon toplantısından görüntü almasına müsaade edildi. Daha sonra toplantı basına kapalı olarak devam etti.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yıl basına sızdırdığı belgelerle NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Rusya'da iltica hakkı verilen Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti.

Bunun üzerine Federal Meclis'te söz konusu iddiları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

Öte yandan temmuz ayı başında BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD'ye para karşılığı casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık iki yıl çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana 200'ün üzerinde belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini belirtmişti.

ABD\'nin küresel casusluk faaliyetleri -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'nin küresel casusluk faaliyetleri - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement