ABD Başkanı Obama Açıklaması - Son Dakika
Güncel

ABD Başkanı Obama Açıklaması

ABD Başkanı Obama Açıklaması

“(Boehner'e) Milletvekillerinin hükümeti açıp açmayacakları konusunda oy kullanmasına izin ver. Seçmenleri karşısında, nerede durduklarını ve niye savunduklarına karar verebilirler" "Eğer gerçekten bazıları bunun önemli bir sorun olmadığını düşünüyorlarsa, 'hayır' oyu kullanabilirler. Bu, seçmenler için yararlı bir bilgi olur ve oylama başarılı olmaz ve temerrüde düşersek, bence seçmenler borçlarımızı ödemememiz yönünde kimlerin oy verdiğini bilebilecekler ki bu sayede (hayır oyu verenler) bu durumun getireceği sonuçlardan sorumlu olabilecekler” "El Libi, adalet önüne çıkarılacaktır"

09.10.2013 00:33

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'den oylamayı genel kurula getirmesini isteyerek, "Milletvekillerinin hükümeti açıp açmayacakları konusunda oy kullanmasına izin ver. Seçmenleri karşısında, nerede durduklarını ve niye savunduklarına karar verebilirler. Eğer gerçekten bazıları bunun önemli bir sorun olmadığını düşünüyorlarsa 'hayır' oyu kullanabilirler. Bu, seçmenler için yararlı bir bilgi olur ve oylama başarılı olmaz ve temerrüde düşersek, bence seçmenler borçlarımızı ödemememiz yönünde kimlerin oy verdiğini bilebilecekler ki bu sayede (hayır oyu verenler) bu durumun getireceği sonuçlardan sorumlu olabilecekler" dedi.

Obama, Beyaz Zaray'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"Cumhuriyetçilerin, bütçede ve borç tavanında başka madde eklemeden temiz bir tasarı geçirmesi halinde,  sağlık reform ve bütçe açığının azaltılması gibi konularda müzakere teklifinin geçerli olup olmayacağına" yönelik soru üzerine Obama, "Kesinlikle, ne söylediysem onu kastettim, her konuda görüşeceğim (geçirmeleri halinde). Ama her konu üzerinde anlaşamayacağız, gerçek şu ki partiler birçok konuda ciddi biçimde ayrılmış durumdalar" diye konuştu.

Seçmenlerin de birçok konuda ayrı düştüğünü dile getiren Obama, kendisiyle müzakerede bulunan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerinin geçen seçimlerde seçmenlerince siyasi olarak ödüllendirilmediğinin görüldüğünü ve bunun da devletin iki organının bir araya gelmesini daha da zorlaştırdığını aktardı. Obama, ancak yine de tüm konular üzerinde çalışmaya istekli olduğunu vurgulayarak, "Demokrasimizin kaldıramayacağı tek şey ise bir tarafın, 'sadece ben kendi istediğimi elde etmediğim müddetçe, ciddi müzakerelere başlamadan önce bile ben imtiyazlar kazanmadığım müddetçe, hükümetin kapanması veya ülkenin faturalarını ödememesi tehdidine devam edeceğim,' yaklaşımıdır" ifadesini kullandı.

Obama, her konuda tüm taraflarla diyaloğa açık olduğunu ifade ettiğine dikkati çekti.

-"Sihirli değnek yok"

Borçlanma tavanının da eski Başkanlardan Ronald Reagan döneminden bu yana 45 kez yükseltildiğini hatırlatan Obama, son iki yıla kadar kimsenin bu konuda hükümeti tehdit etmediğini belirtti. Obama, "Konuştuğumuz konu Amerika'nın kredi itibarı, bizim sözlerimiz ve adımızın şanı" dedi.

Borçlanma tavanının artırılmasına yönelik çözümde, kaosun bitmesi için dilekte bulunulacak bir "sihirli değnek" veya "gümüş kurşun" bulunmadığına değinen Obama, bunu çözmenin tek yolunun Kongre'nin, borçlanma tavanının artırılmasını oylaması olduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'den oylamayı genel kurula getirmesini isteyen Obama, şöyle konuştu:

"Milletvekillerinin hükümeti açıp açmayacakları konusunda oy kullanmasına izin ver. Seçmenleri karşısında, nerede durduklarını ve niye savunduklarına karar verebilirler. Amerika'nın faturalarını ödeyip ödememesi konusunda oy kullanmalarına izin ver. Eğer gerçekten bazıları bunun önemli bir sorun olmadığını düşünüyorlarsa, 'hayır' oyu kullanabilirler ve bu, seçmenler için yararlı bir bilgi olur. Oylama başarılı olmaz ve temerrüde düşersek, bence seçmenler borçlarımızı ödemememiz yönünde kimlerin oy verdiğini bilebilecekler ki bu sayede (hayır oyu verenler) bu durumun getireceği sonuçlardan sorumlu olabilecekler."

-"Dünya sadece benim ne söylediğime bakmıyor"

Obama, dünyaya mesajının sorulması üzerine, "Benim dünyaya mesajım, ABD'nin daima borçlarını ödeyeceği, dolayısıyla yine bunu yapacağı. Ama dünya sadece benim ne söylediğime bakmıyor, Kongre'nin ne yaptığına da bakıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Obama, Kongre'deki tutumun ABD'nin dünya genelindeki kredibilitesine zarar verdiğini vurguladı.

Bu krizin uluslararası alanda kalıcı bir zarara yol açmayacağı görüşünü dile getiren Obama, "Eğer bu konuyu çözmemiz gerektiği şekilde ele alırsak, dünya genelindekiler bunu Amerikan demokrasisinin karışık doğal süreci olarak görecek ama kalıcı bir zarar vermeyecek" dedi.

-El Libi'nin yakanması

Öte yandan, Obama, ABD özel birliklerinin geçen Cumartesi günü Libya'da yakaladığı El Kaide liderlerinden Ebu Enes el Libi'nin adalet önüne çıkarılacağı sözünü de verdi.

Libi'nin yakalanış şeklinin uluslararası yasalarla uyuşup uyuşmadığına yönelik soruya doğrudan yanıt vermeyen Obama, Libi'nin yüzlerce kişinin ölümüne yol açan bir komplonun icraasını yürüttüğünü ve buna yardım ettiğini  belirterek, "Bu yönde güçlü kanıtlarımız var ve adalet önüne çıkarılacaktır" diye konuştu.

- Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Başkanı Obama Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement