ABD Başkanı Obama Açıklaması - Son Dakika
Güncel

ABD Başkanı Obama Açıklaması

ABD Başkanı Obama Açıklaması

"Dünyadaki en büyük ülke, hükümetimizin açık kalması ya da bir ekonomik facianın önlenmesi için her birkaç ayda bir Kongre'deki birkaç sorumsuz üyeden izin almak zorunda kalmamalı" "Eğer makul sayıda Cumhuriyetçi tekrar görüşmek isterse, Kongre'ye gitmeye ve denemeye hazırım. Ancak Cumhuriyetçi Parti içerisindeki aşırı uç kesimler, (Temsilciler Meclisi Başkanı) John Boehner'ı, ekonomimiz hakkında tehditler savurması için zorlamayı durdurana kadar bunu yapmayacağım. Demokrasi bu şekilde işlemez" "Hangi partiden olurlarsa olsunlar, Kongre'nin temel vazifesini yerine getirmek için fidye ödemek zorunda kalmamalılar" "Dolayısıyla bir bütçeyi geçirelim. Hükümetin kapanmasına son verelim. Borçlarımızı ödeyelim. Bir ekonomik kapanmayı önleyelim. Numaraları bırakalım, herhangi bir parti için iyi olana değil, Amerikan halkı için iyi olanın üzerine odaklanalım" "Çünkü hükümetin kapanmasının taşıdığı pervasızlık kadar, Amerika'nın temerrüde düşmesinin yol açacağı ekonomik kapanma, çarpıcı biçimde daha kötü olacak"

09.10.2013 00:22

ABD Başkanı Barack Obama,  "Dünyadaki en büyük ülke, hükümetimizin açık kalması ya da bir ekonomik facianın önlenmesi için her birkaç ayda bir Kongre'deki birkaç sorumsuz üyeden izin almak zorunda kalmamalı. Eğer makul sayıda Cumhuriyetçi tekrar görüşmek isterse, Kongre'ye gitmeye ve denemeye hazırım" dedi.

Ancak Cumhuriyetçi Parti içindeki aşırı uç kesimlerin, (Temsilciler Meclisi Başkanı) John Boehner'ı, ekonomi hakkında tehditler savurması için zorlamayı durdurana kadar bunu yapmayacağını belirten Obama, "Demokrasi bu şekilde işlemez. Hangi partiden olurlarsa olsunlar, Kongre'nin temel vazifesini yerine getirmek için fidye ödemek zorunda kalmamalılar" diye konuştu.

ABD'de devam eden bütçe krizi ve borç tavanı meselesi konularında Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Obama, Kongre'nin, hükümetin yeniden açılmasına yönelik oylama yapar yapmaz, aynı zamanda borç tavanının artırılmasını da oylaması gerektiğini belirterek, "Çünkü hükümetin kapanmasının taşıdığı pervasızlık kadar, Amerika'nın temerrüde düşmesinin yol açacağı ekonomik kapanma, çarpıcı biçimde daha kötü olacak" ifadesini kullandı.

Obama, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu konuda biraz konuşmak istiyorum çünkü insanlar hükümetin kapanmasının etkilerini görüyor ve hissediyor olsa da temerrüde düşmenin ciddi bir şey olmadığına inanan hala bazıları var. Bazı Cumhuriyetçi Kongre üyelerinden, temerrüde düşmenin çok da büyük mesele olmadığı yönünde laflar duyuyoruz. Dolayısıyla bunu izah edeyim. Eğer Kongre, borç tavanını artırmayı reddederse, Amerika 225 yıldır ilk kez finansal yükümlülüklerimizin tümünü karşılayamayacak. Buna borç tavanı dendiği için, çok sayıda Amerikalı bunun borcumuzu artırdığını düşünüyor. Bu, borcumuzu artırmıyor. Borcumuza bir kuruş ilave etmiyor. Kongre'nin, ister dünyadaki en büyük ordu olsun, ister gazilere yardımlar ya da sosyal güvenlik olsun, Amerika'ya satın alma yetkisi verdiği hususlarda borçlarımızın ödenebilmesini ifade ediyor."

-"ABD temerrüde düşerse"

Cumhuriyetçiler içerisindeki "Çay Partisi" hareketi destekli isimlerin temerrüt fikrini en son dillendirdiğinde, piyasaların, iş ve tüketici güveninin dibe vurduğunu, Amerika'nın kredi notunun ilk kez indirildiğini hatırlatan Obama, temerrüde izin verme yönünde bir kararın, birçok CEO ve ekonomi uzmanına göre, "çılgınlık, felaket, kaos" anlamına geleceğini belirtti.

Ünlü işadamı ve yatırımcı Warren Buffett'in temerrüde düşmeyi "nükleer bombaya" benzettiğine dikkati çeken Obama, bunun piyasalara zarar vereceğini, dünyanın Amerika'ya küresel ekonominin beşiği olarak duyduğu güvenin zedeleneceğini, ülkenin borçlanma maliyetlerini, bütçe açığını ve borçlarını artıracağını vurguladı.

Böyle bir senaryonun mali açıdan hiçbir sorumlu tarafının bulunmadığının altını çizen Obama, borçlanma tavanının, eski ABD Başkanı Ronald Reagan'dan bu yana 45 kez artırıldığını, son iki yıla kadar hiç kimsenin bu konuda ciddi bir tehdit savurmadığını söyledi.

Obama, "Bu, ciddi bir konu. Hükümetin kapanmasında milyonlarca Amerikalı güçlüklerle ya da sıkıntılarla karşılaşır. Ekonomik bir kapanmada ise her bir Amerikalı, emlak değerlerinin düştüğünü, tutsat ve öğrenci kredileri için borçlanma maliyetinin arttığını görebilir ve ömrümüzdeki en kötü ekonomik durgunluktan çıkış yolunda hala ilerlemekte olduğumuz bir zamanda çok ciddi ve yeni bir çok derin durgunluk riski ortaya çıkabilir" dedi.

Amerikan halkının, bir krizden çıkıp yeniden toparlanmak için zaten çok çalıştığını ve mücadele verdiğini aktaran Obama, tüm bunların ardından şimdi Temsilciler Meclisi'ndeki aşırı uçtaki bir grup Cumhuriyetçi'nin yeni bir krizi başlatmaması gerektiğini vurguladı.

Amerikan ekonomisinde son 3,5 yılda sağlanan ilerlemelerden ayrıntısıyla bahseden Obama, "Bizim açımızdan iyi giden bir sürü şey var ancak sadece bir haftada bu saçmalığın yol açtığı belirsizlik, şu ana kadar işletmelerin harcama ve işe alımları yeniden değerlendirmesi, tüketici güveninin 2008'den bu yana en düşük seviyeye inmesine yol açtı. Ekonomik vaziyetten emin olamayan, ev satın alan binlerce kişinin tutsatlarını geciktirdiğini görüyoruz ve tüm bunlar bütçe açığımızı artırıyor, eksiltmiyor" diye konuştu.

Obama, bu "üretilmiş" krizleri her birkaç ayda bir kaldıramayacaklarına işaret ederek, bu noktaya gelmelerinin tek nedeninin, "Cumhuriyetçilerin sağlık reformunu ortadan kaldırma ve milyonlarca insanı sağlık hizmetinden mahrum etmeye yönelik takıntıları" olduğunu ifade etti.

Birçok Amerikalı'nın, Demokrat ve Cumhuriyetçi'nin, sağlık reformunun hükümetin açık kalması ya da borçların zamanında ödememesiyle hiçbir alakası olmaması gerektiğini düşündüğüne değinen Obama, dolayısıyla herhangi bir partiden herkesle sadece bütçe hakkında değil, sağlık sistemini geliştirmenin yolları hakkında konuşmak için karşılıklı oturma ve birlikte çalışma niyetini ortaya koydu.

Obama, uzun vadeli bütçe açığının nasıl azaltılabileceğinin yolları, orta sınıfa nasıl yardım edebilecekleri, erken yaşta eğitimin güçlendirilmesi, altyapı, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin ilerletilmesi, herkesin toplumda üzerine düşen adil payı alması ve ekonominin geniş temelli ve orta sınıfı güçlendirecek şekilde büyümesi gibi birçok konuyu görüşmek istediğini belirterek, bütçesinde sunduğu önerilerde, devlet destekli yardım programlarında uzun vadeli reforma gidilmesi, vergi kodunun, yeni istihdam yaratmaya ve bütçe açığını azaltmaya katkı sağlayacak şekilde reforme edilmesi gibi hususların bulunduğunu dile getirdi.

-"Her konuyu görüşmeye hazırım ama"

Bunların bazılarının Cumhuriyetçilerin teklifleri olduğunu, çünkü hiçbir tarafın iyi fikirler üzerinde tekelinin bulunmadığına inandığını aktaran Obama, şunları söyledi:

"Eğer makul sayıda Cumhuriyetçi bu konularda tekrar görüşmek isterse, Kongre'ye gitmeye ve denemeye hazırım. Ancak Cumhuriyetçi Parti içerisindeki aşırı uç kesimler, (Temsilciler Meclisi Başkanı) John Boehner'ı ekonomimiz hakkında tehditler savurması için zorlamayı durdurana kadar bunu yapmayacağım. Demokrasi bu şekilde işlemez ve bu, sadece benim için değil, benden sonrakiler için de geçerli. Hangi partiden olurlarsa olsunlar, Kongre'nin temel vazifesini yerine getirmek için fidye ödemek zorunda kalmamalılar."

Barack Obama, yaşanan bu tıkanıklığın Amerika'nın dünya genelindeki itibarına zarar verdiğini yineleyerek, "Dünyadaki en büyük ülke, hükümetimizin açık kalması ya da bir ekonomik facianın önlenmesi için her birkaç ayda bir Kongre'deki birkaç sorumsuz üyeden izin almak zorunda kalmamalı. Dolayısıyla bir bütçeyi geçirelim. Hükümetin kapanmasına son verelim. Borçlarımızı ödeyelim. Bir ekonomik kapanmayı önleyelim. Numaraları bırakalım, herhangi bir parti için iyi olana değil, Amerikan halkı için iyi olanın üzerine odaklanalım, çünkü onlar yapmamız gereken çok iş olduğunu biliyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Washington DC

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement