AB projesiyle organik pekmez ürettiler - Son Dakika
Güncel

AB projesiyle organik pekmez ürettiler

AB projesiyle organik pekmez ürettiler

ÖZCAN GÜNEY - ŞAHİN ÖZMEN - Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, sahiplerinin yurt dışında olduğu için bakamadığı bağların bakımını üstlenen Belediye, AB Projesiyle kadınlara eğitim vererek, org...

13.10.2013 14:11

ÖZCAN GÜNEY - ŞAHİN ÖZMEN - Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, sahiplerinin yurt dışında olduğu için bakamadığı bağların bakımını üstlenen Belediye, AB Projesiyle kadınlara eğitim vererek, organik pekmez üretti.

Bahadın Belediye Başkanı Dilaver Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi beldelerinde de göç nedeniyle, nüfusun önemli bir bölümünü yaşlıların oluşturduğunu söyledi.

Beldenin Avrupa'ya ciddi oranda göç verdiğini ifade eden Özcan, "Bu nedenle kayıtlı bin 400 dekar üzüm bağımızın büyük bir kısmı atıl kalmıştı. Bu bağları nasıl canlandırabiliriz' diye düşündük ve girişim başlattık" diye konuştu.

- 110 kadın eğitim aldı

Avrupa Birliğine, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile ortak hazırladıkları "Bahadın'da Verimli Topraklar Çalışan Kadınlar' isimli bir proje verdiklerini anlatan Özcan, AB Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında hazırladıkları projeyle Gıda Mühendisliği bölümünden gelen öğretim görevlilerinin beldede 110 kadına bağcılık, pekmez, çalma ve ekşi gibi yöresel ürünlerin yapımı üzerine eğitim verdiğini ifade etti.

Amaçlarının Bahadın'da atıl kalan bağları canlandırmak olduğunu dile getiren Özcan, "Hedefimize tam anlamıyla ulaştığımızı söyleyemem. Ancak bu yıl ciddi bir kıpırdanma yaşanmaya başladı. Beldemizden Avrupa'ya ve büyük şehirlere göç eden vatandaşlarımızın atıl durumdaki bağ ve bahçelerinin bakımını üstlendik. Bu bağlarda üzüm yetiştirmeye başladık. Kadınlarımız bu üzümlerden pekmez yapıyor. Şimdilik bu üretimleri ticari anlamda yapmıyoruz. Kadınlarımıza üzümden üretim yapmayı öğrenmeleri için bu projeyi hayata geçirdik" diye konuştu.

Projenin olumlu sonuçlar verdiğini söyleyen Özcan, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız tekrar bağlardan gelir elde edebileceğinin farkına varsın istiyoruz. Organik üretim yapmaya dikkat ediyoruz. Üretim tamamen eski yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Hiçbir üründe katkı maddesi kullanmıyoruz. Son derece kaliteli bir ürün elde ediliyor. Daha çok hediyelik, herkesin ihtiyacına yönelik ticari olmayan bir üretim yapıyoruz. Kadınlarımız önümüzdeki birkaç yıl daha organize olup bir kooperatif bünyesinde toplanıp ya da bir şirket kurarak bunu ticari bir atılıma dönüştürmelerini hedefliyoruz."

- Marka olmayı planlıyorlar

Özcan, beldede ürettikleri organik üzüm pekmezlerini "Bahadın Güllüce Pekmezi" adı altında marka yapmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu yılki üzüm hasadının ardından yaklaşık 3,5 ton pekmez, 3 ton ekşi ürettik. Tamamen organik üretim yaptığımız için bir marka olmayı düşünüyoruz. Organik üretim yaparak, yöre ekonomisini canlandırmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB projesiyle organik pekmez ürettiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement