95 Yaşındaki Nazi Subayının Cezası Onandı - Son Dakika
Güncel

95 Yaşındaki Nazi Subayının Cezası Onandı

95 Yaşındaki Nazi Subayının Cezası Onandı

– Almanya'da Yargtay, Nazi toplama kampı Auschwitz'in muhasebecisi olarak bilinen 95 yaşındaki Nazi subayı Oskar Gröning'in cezasını onadı.

28.11.2016 15:42

Almanya'da Yargtay, Nazi toplama kampı Auschwitz'in muhasebecisi olarak bilinen 95 yaşındaki Nazi subayı Oskar Gröning'in cezasını onadı. Gönüllü olarak 1940 yılında 21 yaşındayken Nazilerin askeri birimlerinden Waffen SS'e katılan Oskar Gröning, 1942-44 yılları arasında Auschwitz kampında görev yaptığı sırada 300 bin Yahudi'nin ölümüne yardımcı olmaktan dolayı geçtiğimiz yıl Lüneburg mahkemesi tarafından 4 yıl hapse mahküm edilmişti. Gröning'in itirazını görüşen yüksek mahkeme, tarihi bir karara imza atarak, 70 yıl sonra Nazi kamplarında yaşanan toplu ölümlere ilişkin verilen cezayı en üst mahkeme olarak onamış oldu.

Nazi döneminde ölüm kamplarında görev yapan sanıklar doğrudan ölümlerde etkili olmadıkları için sorumlu görülmüyordu. İlk kez 2011 yılında Münih mahkemesi tarafından 28 bin kişinin ölümündeki katkısından dolayı Jon Demjanjuk suçlu bulunmuş, ancak Demjanjuk karar açıklanmadan önce bakım evinde öldüğü için mahküm edilememişti.

Kararın devam eden davalar için emsal teşkil etmesi bekleniyor.

İlerleyen yaşı nedeniyle sağlık durumu iyi olmayan Gröning'in cezaevine konulup konulmamasına savcının incelemesinden sonra karar verilecek. - Dortmund

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 95 Yaşındaki Nazi Subayının Cezası Onandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement