9. Cumhurbaşkanı Demirel Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika
Güncel

9. Cumhurbaşkanı Demirel Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

9. Cumhurbaşkanı Demirel Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz sokaktaki evinin önünde düzenlendi.

19.06.2015 10:24  Güncelleme: 10:34

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak'taki evinin önünde düzenlendi.

Güven Hastanesi'nden alınan Süleyman Demirel'in naaşı, kortej eşliğinde Güniz Sokak'taki evinin önüne saat 07.50'de getirildi.

Burada askeri tören mangası tarafından cenaze aracından alınan Demirel'in Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı.

Naaş, Güniz Sokak'a getirilmeden önce, buraya gül suyu püskürtüldü. Bu sırada Demirel'in tabutunun üzerine gül yaprakları serpildi. Tabutun önünde, askerler tarafından Demirel'in fotoğrafı ve kendisine layık görülen madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveler taşındı.

Demirel için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende konuşan, Demirel'in doktoru Aylin Cesur, uzun yıllar 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in doktorluğunu yaptığını belirtti.

Cesur, "Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunmak istiyorum. Hayatta her zaman doğru ve dürüst olmak gerektiğine, insan olmak gerektiğine, muhtaç olana yardım etmek gerektiğine, insanın her gün ne olursa olsun yeni bir umutla, yeni bir güne başlaması gerektiğini, Allah'a inanmanın en büyük göstergesinin vatana hizmet olması gerektiğine, Türkiye'yi sevmek gerektiğine, dünyayı sevmek gerektiğine, herkese eşit olmak gerektiğini sizden öğrendim" diye konuştu.

-"Hayatınızı milletinize ve halkınıza adadınız"

Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Süleyman Demirel'in 20. yüzyılın ikinci yarısına damga vuran çok önemli devlet ve siyaset adamı olduğunu belirterek, "Hayatınızı milletinize ve halkınıza adadınız. Hiç taviz vermediğiniz konu, demokrasiydi, özgürlüktü, hukuktu" dedi.

Çetin, Demirel'in büyük Türkiye hayalinin bulunduğunu vurgulayarak, "Onun için büyük Türkiye sadece nüfus, sadece toprak, değildi. Onun için büyük Türkiye enerjiydi, sanayiydi, demir çelik fabrikaları, çimento ve şeker fabrikalarıydı. Çağdaş bir dünyaya, ulaşmanın yolunun buradan geçtiğini söylüyordu. Bunları bize öğrettiniz" diye konuştu.

Hikmet Çetin, Demirel'in liderliğinin, öneminin sadece bu topraklarda değil, Orta Asya'nın da Orta Doğu'nun da batının da saygı duyduğu önemli bir kişi olduğunu kaydetti.

-"Güniz Sokak, demokrasi mücadelesinin adresidir"

Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin de Demirel'in siyasette yol gösteren büyük bir lider olduğunu ve Güniz Sokak'ta bulunan evinin Türkiye'nin tarihine tanıklık ettiğini, burada büyük siyasi konuşmaların, görüşmelerin yapıldığını hatırlattı.

Sezgin, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'i sonsuzluğa uğurlamanın, kendileri için, ulus için zor olduğunu ifade ederek, bunun derin hüznünü, büyük sıkıntılarını acılarını birlikte paylaştıklarını anlattı.

Demirel'in yaşamı boyunca Güniz Sokak'ın Türkiye'nin büyüklüğüne olan sarsılmaz inancın adresi olduğunu belirten Sezgin, "Güniz sokak, siyasetin, demokrasi mücadelesinin adresidir, siyasetin sahibidir. Güniz Sokak cumhuriyet ve cumhuriyetin temel değerlerine bağlılığın, özgür düşüncenin tam adresidir. Yorulanların, sesleri kısılanların, sesleri çıkarılmayanların soluklandığı bir yerdir. Güniz Sokak, bir haykırışıdır, zulme zalime karşı çıkan bir yerdir. Güniz Sokak bir arayıştır, aydınlığın, sanatın, dostun, sevginin adresidir" diye konuştu.

-Dua okunması

Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de aile adına dua etmek istediğini belirterek, "Cenabı Allah'tan aziz Cumhurbaşkanımıza rahmet niyaz ediyorum. Bizim inancımızda ecel, vadedir. Vade geldi, ecel geldi. Bununla ilgili ayeti kerimeler var. Halkımız da buna 'vade doldu, ecel geldi' diyor. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Allah taksiratını affetsin, hasenata çevirsin" ifadelerini kullandı.

Kesici, "Cenabı Hak cemaliyle müşerref eylesin, amin, amin, amin" dedikten sonra "Fatiha" okunmasını istedi.

Konuşmaların ardından, Çankaya Merkez Camisi İmam Hatibi Mehmet Doruk, Demirel için duygusal bir şekilde dua okudu.

Duanın ardından Demirel'in naaşı, tekbirler eşliğinde ve askeri tören mangasının omuzlarında cenaze arabasına alındı. Naaş,  Devlet Töreni için TBMM'ye götürüldü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 9. Cumhurbaşkanı Demirel Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement