4 Eylül Sivas Kongresi'nin 94. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı - Son Dakika
Güncel

4 Eylül Sivas Kongresi'nin 94. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı

4 Eylül Sivas Kongresi\'nin 94. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı

4 Eylül Sivas Kongresi'nin 94. yıl dönümü, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da katılımıyla çeşitli etkinliklerle kutlandı.

05.09.2013 11:53

Kutlamalara Vali Vekili Salih AYHAN, Sivas Milletvekilleri Hilmi BİLGİN, Ali TURAN, Malik Ejder ÖZDEMİR, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin SAĞIR, Belediye Başkanı Doğan ÜRGÜP, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil ÇİÇEK, Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ ve beraberindekiler öncelikle Vali Vekili Salih AYHAN'ı ve Belediye Başkanı Doğan ÜRGÜP'ü makamlarında ziyaret etti. Kutlamalar çerçevesinde ilk olarak Atatürk Anıtına Çelenk Sunma Töreni gerçekleştirildi. Çelenk sunma töreninin ardından Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Kongre Salonu'na geçen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil ÇİÇEK, Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ, Vali Vekili Salih AYHAN ve beraberindekiler Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde Sivas Kongresi'nin tiyatrocular tarafından canlandırılmasını izlediler.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil ÇİÇEK'in Sivas Kongresi'nin 94. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Bugün, bu topraklarda yaşayan herkes için önemli, anlamlı, kutsal, gurur duyulan ve ebediyen gurur duyulacak bir gün. Bugün, Türk milleti için değil, esaret altında inleyen ve bağımsızlığa özlem duyan bütün toplumlar için ümit olmuş tarihi bir gündür."dedi

Sivas Kongresi'yle Milli Mücadelenin örgütlenme ve kongre sürecini tamamladığını, meclisin açılışına giden yolun açıldığını aktaran Meclis Başkanı ÇİÇEK: "Dönemin zor şartlarında bina, sandalye ve sıra yokken açılan meclis, milli mücadelemizi ileri bir safhaya taşımış, bağımsız ve güçlü bir iradenin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu, gücünü milletinden alan, bağımsızlığa inanan insanların oluşturduğu bir iradedir. Bunlar asırlardır özgür yaşamış, milletimizin hür vicdanından çıkmış asil insanlar topluluğudur. Meclisimiz, zor şartlarda Milli Mücadelemizi yürütmüş ve bağımsızlığımızı sağlamıştır. Bir yandan cephedeki savaşı yürütürken bir yandan da devletin altyapısını oluşturmak için yasama faaliyetlerini sürdürmüş, büyük bir çabanın içinde olmuştur. Bu mücadelenin amacı muasır medeniyetin üzerine çıkabilmek, modern ülkeler safında başı dik, alnı açık bir ülke olarak yer alabilmektir. Yaklaşık 3-4 asırdır Batı karşısında kaybedilen üstünlüğü tekrar elde edebilmektir."dedi.

Tarihi bir mücadelenin ardından Cumhuriyetin kurulduğunu belirten Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil ÇİÇEK: "Cumhuriyetimiz, milletimizin umudu göz bebeği olmuştur. Bu yüzden Cumhuriyetimiz bizim için önemlidir, değerlidir. Miletimiz kendi çabasıyla, mücadelesiyle 20. yüzyılın ilk çeyreğinde o çağ yangınından kendi devletini çıkarmış, Cumhuriyetini kurmuştur. Cumhuriyetin temelinde şehitlerimizin kanı, analarımızın, bacılarımızın duaları ve gözyaşları vardır." dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ'ın törende yaptığı konuşmada: "Belki, bazıları şöyle düşünebilir; 'Tamam anladık, Sivas Kongresi gibi tarihi olaylar çok önemli fakat her yıl bunu tekrar kutlamak zorunda mıyız?' Böylesi bir sorunun akıllara gelmesi doğaldır; ancak nasıl hayatındaki önemli olayları hatırlamayan bir insan hafızasını kaybetmiş sayılırsa tarihini bilmeyen, önemli tarihi olaylar konusunda bilinçlenmeyen bir toplum da hafızasını kaybeder. Uzun dönemde de felaketlerle karşı karşıya kalır."dedi.

Bakan YILMAZ Sivas Kongresi'nde, Misak-ı Milli sınırının milletin arzusu olduğunun ve bunun takipçisi olunacağının ilan edildiğini ifade ederek, "Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz. Etkin kılınacak tek kuvvet, milletin kuvvetidir. Hakim olunacak tek irade, milletin iradesidir. Bir millet olmak ancak ortak hafızanın yaşatılmasıyla mümkün olabilir. 94 yıl sonra Sivas Kongresi'ni hayırla yad ediyorum. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm katılımcılarını, rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum."dedi.

Vali Vekili Salih AYHAN'ın törende yaptığı konuşmada; "Yüzyıllar boyu yeryüzünü döşek, gökyüzünü yorgan yapan ve özgürlük hayalleri kuran değil hürriyeti atasından öğrenen Türk Halkı, hiçbir zaman esaret altında bulunmamıştır. Yaşama hürriyetine sahip olduğu kadar ölme hürriyetine de sahip olmuştur. Yaşamaktan aldığı lezzeti ölümden de almasını bilmiştir. Nitekim, Kurtuluş Savaşı bunun en güzel örneğidir. Ölümü bir son olarak görmeyen Türk Halkı, kendi kanlarını bir dantel gibi işlediği bu topraklara Türkiye Cumhuriyeti damgasını vurmuştur.

Tüm dünyanın bilip ve takdir ettiği bir şey var ki; tüm dünyayı yüzyıllar boyu Türkler kadar fetheden, Türkler kadar adaletle yöneten, Türkler kadar güven çemberiyle saran, Türkler kadar şaşırtan başka bir millet olmamıştır. Bizler, Kurtuluş Savaşı'nda öldü diye umulduğu anda yeniden küllerinden doğan bir ecdadın torunlarıyız. Bizler, Hz. Muhammed'in övgüsüne mazhar olmuş bir milletiz.

Tüm ülke işgal edilmişken, geriye sadece silahsız bir ordu bırakılmışken bir avuç vatanperver ile yola çıkan Atatürk'ün yeniden bir diriliş için Sivas'ı seçmesi sadece coğrafi konumdan kaynaklanmamaktadır. Sivas'tan yakılacak bir meşalenin tüm Türkiye'yi aydınlatacak bir ışık olduğunu bildiği içindir. Fitne tohumları tüm Türkiye'yi sararken, Sivas'taki azınlıklar ve Türkler arasında olan sevgi, saygı ve kardeşlik ortamı Sivas'ın Milli Mücadele Merkezi olmasındaki diğer bir nedendir.

Bu topraklar, yüzyıllar boyu her daim, Türk'ün Milli Şuurla yeniden ayağa kalktığı kutsal mekanlar olmuştur. Bu topraklar, tüm fitne tohumlarına rağmen kopmaz bir kardeşliğin olduğu barış diyarıdır. Bu topraklar Türklerin ulus olduğu topraklardır. Sivas nasıl ki Cumhuriyetimizin kuruluşuna ev sahipliği yaptıysa bugün de Türkiye Cumhuriyeti'nin gelişimine ve yükselmesine katkı sağlayan iller arasındadır. Sivas Halkı bu sorumluluğu geçmişte olduğu gibi bugün de başarı ile taşımakta, taşımaya da devam etmektedir.

4 Eylül Sivas Kongresi'nde alınan " Manda ve Himaye kabul edilemez ve Türk Vatanı bir bütündür parçalanamaz" kararlarını her Türk bireyinin kalbine ve aklına nakşetmiş olan Atatürk ve Silah arkadaşlarını saygıyla, minnetle anıyoruz. 94 yıl önce Atatürk'ün bizleri şu balkondan selamladığını görüyorum. 94 yıl önceki milli şuurla dolu, yürekleri vatan diye atan ve Atatürk'e kucak açmış o yüce milleti görüyorum. Azalmadık çoğaldık, eksilmedik arttık, bilmezleri daha da bildik şuurlandık, buradayız Atam!...

Sözlerime son verirken katılımlarıyla etkinlerimizin çoşku içerisinde gerçekleşmesine vesile olan ve Atatürk'ün bir ulusun kurtuluşunu hazırlayan kararların alındığı yer olarak nitelendirdiği, milli hazinemiz olan,eski adıyla Sultânî Mektebi yeni adıyla 4 Eylül Kongre Binasının restorasyonunu yakından takip edip desteğini hiç bir zaman esirgemeyen TBMM Başkanı Sayın Cemil ÇİÇEK Bey başta olmak üzere çok kıymetli konuklarımıza ve Aziz Sivaslılara teşekkürlerimi sunuyor, hepinize bir kez daha hoş geldiniz diyorum."dedi.

Konuşmaların ardından müze özel defterini imzalayan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ÇİÇEK, 10 kilometrelik yol koşusunda dereceye giren sporculara ödüllerini verdi. Daha sonra restorasyon çalışmaları süren Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'ni gezerek çalışmalar hakkında bilgi alan Meclis Başkanı Cemil ÇİÇEK ve Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ etkinlikler kapsamında açılan ilçe stantlarını da ziyaret etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 94. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement