3 Aylık Bebeğe Nakil Yaptılar - Son Dakika
Güncel

3 Aylık Bebeğe Nakil Yaptılar

3 Aylık Bebeğe Nakil Yaptılar

Türkiye'de Çocuk Karaciğer Nakillerini Yapan Doç. Dr. Murat Kılıç Başkanlığındaki Tek Ekip, Bir Adım Daha İleriye Gitti.

02.11.2010 12:47

Ekip, 3 aylık İbrahim Ayhan Sürücü'ye, halası Aynzelha Sürücü'den (29) aldıkları karaciğer parçasını nakletti. Doç. Dr. Kılıç, ''4-5 aylık bebek hastalarımız olmuştu. İbrahim Ayhan, Türkiye'de karaciğer nakli yapılan en küçük hasta oldu. Dünyada da nakil olmuş bu kadar küçük bebek sayısı sayılı' dedi.

İbrahim Ayhan, 5 Temmuz 2010'da Urfalı Aysel Sürücü (29)- Nusret Sürücü (26) çiftinin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde oturan Sürücü çifti, Mehmet Reşat (7) ve Mehmet Faruk'tan (5) sonra gelen İbrahim Ayhan'la oğullarını üçlemenin sevincini yaşarken, mimik bebekte sarılık gelişti. Dördüncü günde ortaya çıkan sarılğın ardından doktora gittiklerini belirten anne Sürücü, ''Oğlumu Viranşehir'de doktora götürdüm, 'geçer' dediler, kontrole çağırdılar. 15 gün sonra gittiğimde durum değişemmişti. Ben 'çocuğum normal değil' dedim. Tahlil yaptılar.

Sonuçlar iyi çıkmayınca bizi Şanlıurfa'ya sevk ettiler. Şanlıurfa'da da bu branşta doktor olmadığı belirtilerek, Adana'ya gönderiler. O dönemde çok korktum, çok kötü günler geçirdim. Çünkü İbrahim Ayhan'dan önce bir oğlum daha olmuştu, 9 aylıkken böbrek yetmezliğinden kaybetmiştim. Bu oğlumu da kaybetmekten korktum. Adana'da da yapılacak bir şey olmadığı söylenerek İzmir'e Özel Kent Hastanesi'ne sevk edildik. İyiki de buraya göndermişler, oğluma şifa bulduk. Nakil için halası gönüllü oldu. Doktorlar da uygun bulunca nakil gerçekleşti. Durumu çok iyi, çok sevinçliyim' dedi.

Prof. Dr. Mehmet Alper, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Dr. Onur Duygu ile anestezistler Dr. Erhan Olgun, Dr. Gökhan Ayhan ve Ahmet Subaşı'dan oluşan ekiple nakli gerçekleştiren Doç. Dr. Murat Kılıç, İbrahim Ayhan'ı, büyümesini beklemeye tahammülleri olmadığı için hemen opaerasyona aldıklarını belirterek şöyle konuştu:

''Doğuştan karaciğer hastası olan ibrahim Ayhan'ın karaciğer yetmezliği hızla ilerliyordu. Nakil olmazsa bir hafta 10 gün içinde kaybedecektik. Halası uygun çıkınca hemen nakile hazırladık ve gerçekleştirdik. Halasının karaciğerininin dörtte biri, yani 250 gramlık bir karaciğer parçası hastamızı hayata döndürmeye yetti. Özel Kent Hastanesi çatısı altında bugüne kadar 44 çocuğa karaciğer nakli gerçekleştirdik.

İbrahim Ayhan nakile aldığımızda 3 ay 10 günlüktü, bu nakil yaptığımız en küçük bebeğimiz oldu. Sonuç başarılı, sağlık durumu çok iyi. Bir iki gün içinde taburcu edeceğiz. Çocuk, bebek nakilleri teknik olarak çok zor nakiller. Bu nakille 4-5 ay olan bebek nakil yaş limitimizi biraz daha aşağıya çektik. Dünyada da sınır 3 aylık ve her ülkede yapılmış 3-5 vaka var. Bizde kadavradan bağışlar yetersiz. Aile bağları çok sıkı olduğu için söz konusu bebek olunca anne babalar, halalar, teyzeler, amcalar, dayılar sıraya giriyor. Nakillerimizin çoğu canlıdan.'

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 3 Aylık Bebeğe Nakil Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement