27 Mayıs Askeri Darbesinin 54. Yılı - Son Dakika
Güncel

27 Mayıs Askeri Darbesinin 54. Yılı

27 Mayıs Askeri Darbesinin 54. Yılı

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir: "Darbelerle yüzleşen, darbecileri yargılayan Türkiye'nin normalleşmesi İslam Dünyası için önemli bir şanstır"

27.05.2014 15:46

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, darbelerle yüzleşen, darbecileri yargılayan Türkiye'nin normalleşmesinin İslam dünyası için önemli bir şans olduğunu bildirdi.

İşbilir, 27 Mayıs askeri darbesinin 54. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, darbelerin, üzerinden on yıllar geçse de travmaları devam eden, toplum ve devlet bünyesinde onarılmaz yaralar açan gelişmeler olduğunu belirtti.

İslam dünyasının son 100 yılda "çok kanlı ve kirli darbeler"e sahne olduğunu, küresel odakların müdahaleleri ve istihbarat teşkilatlarının operasyonlarıyla yapılan bu darbelerin İslam dünyasında meşruiyet, adalet, hürriyet ve insan hakları gibi sahalarda ciddi krizlere sebep olduğuna işaret eden İşbilir, bu darbelerin sonuncusunun 3 Temmuz 2013'te Mısır'da yaşandığını ve ülkenin ilk sivil yönetiminin görevden uzaklaştırıldığını kaydetti.

İşbilir, Mısır'daki darbeye karşı birçok darbe ve darbe girişimine şahit olan Türkiye'nin ilkeli bir tavır geliştirmesi ve darbe karşıtı Mısırlıların yanında yer almasının tarihe geçeceğini vurgulayarak, "Darbelerle yüzleşen, darbecileri yargılayan Türkiye'nin normalleşmesi İslam dünyası için önemli bir şanstır. İslam dünyasında darbeler döneminin kapanması için her sahada ve her ölçekte birlik mekanizmaları kurulması gerektiği gibi mevcut darbelere de kararlı ve etkin tavırlar geliştirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Nüfusu 2 milyara yaklaşan İslam dünyasının meşru, adil, istikrarlı, millete hizmete odaklı, hesap verebilir, şeffaf, yönetişimi esas alan idarelere ihtiyacı olduğunu ve bunu hak ettiğini aktaran İşbilir, uluslararası güçlerin ve odakların İslam dünyasındaki darbelere karşı tavırlarının daima hakkaniyetten ve adaletten uzak olduğunu belirtti.

İşbilir, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu odaklar işlerine gelmediği vakit darbelere 'darbe' dahi diyememiştir.  27 Mayıs sonucunda seçilmiş bir başbakanın idam edilmesine mani olmayan batılı ülkeler bugün de Mısır'da bir cumhurbaşkanının hapsedilmesine, binlerce kişinin katledilmesine, 1212 kişi hakkında idam kararı alınmasına karşı aynı sessizlik içerisinde.  27 Mayıs gibi karanlık ve kanlı bir darbeyi yaşamış Türkiye'nin, milli iradenin hakim olduğu müreffeh bir ülke olması için hem Türkiye'de hem İslam dünyasındaki darbelere karşı kararlı, etkin, halklardan yana ve asil duruşunu korumalıdır. Bu vesileyle başta 27 Mayıs darbesi olmak üzere İslam dünyasındaki darbelerde şehit ve mağdur olanları rahmetle, darbecileri ve darbelere destek olanları lanetle anıyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 27 Mayıs Askeri Darbesinin 54. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement