2013 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Güncel

2013 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2013 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu\'nda

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Hükümet'in Suriye politikasını eleştirirken, "Esad'ın gitmesi ya da kalması Türkiye'nin sorunu değildir" dedi.

16.12.2012 14:15

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Hükümet'in Suriye politikasını eleştirirken, "Esad'ın gitmesi ya da kalması Türkiye'nin sorunu değildir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan Korutürk, ABD ile ilişkilerin sağlıklı olmadığını, iki ülke arasındaki eşit ortaklığın, AK Parti döneminde tercihli ortaklık haline geldiğini, bölgede ABD çıkarlarının korunduğunu savundu.

"Komşularla sıfır sorun" politikasına artık kimsenin inanmadığını beliren Korutürk, "Hükümet'in Esad'ı bertaraf etmeye çalışırken, Suriye halkını birbirine kırdırdığı ve ülkemizi bir belaya bulaştırdığı açıktır. Esad'ın gitmesi ya da kalması Türkiye'nin sorunu değildir. Hükümet'in desteklediği muhalif gruplar, ABD tarafından terörist ilan edilmiştir" dedi.

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, daha önce Genel Kurul'da yapılan bir tartışmayı anımsatarak, "Dişiliği ile değil kişiliği ile burada bulanan kadın milletvekillerini saygıyla selamlıyorum. Sayın Arıç, Muharrem İnce için mesnetsiz bir entrikaya dayanarak, 'Bundan sonra kadın milletvekilleri onun yanına oturmasın' demişti. Ben de bundan sonra, bütün kadınlar Sayın Arınç'ın yüzüne bakmadan konuşsun diye düşünüyorum" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın politikasını eleştiren Gürkan, sporcuların bireysel başarılarının takdir edildiğini, ancak sporcuların potansiyelinin kullanılamadığını, kurumsal bir başarı sağlanamadığını ifade etti.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Türkiye'de öğrenci başına 2 bin 882 lira harcandığını, bunun, OECD ülkelerinin beşte biri kadar olduğunu belirtti. Hükümet'in, 'Eğitimde çağ atladık' dediğini, ancak bunun doğru olmadığını kaydeden Altay, "Komik bir durum. Hangi yüzle 'çağ atladık' diyorsunuz. Siz, okul yönetimlerinden velilere giden yazılarla 26 ayrı kalem için velilerden para istendiğini biliyor musunuz- Okulların istediği bu paranın dışında 20 ayrı kalem üzerinden velilerin harcama yaptığını biliyor musunuz- İstanbulda derslik başına 45-60 öğrenci düştüğünden haberiniz var mı-" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, kürsüde gösterdiği grafiklerle, Mili Eğitim Bakanlığı'nın yatırım bütçesinde ciddi bir azalmanın söz konusu olduğunu söyledi. 4+4+4 düzenlemesi ile eğitim sisteminin paramparça edildiğini savunan Serter, bunun yanında ciddi bir yatırım ihtiyacının da açığa çıktığını ifade etti.

Yüksek öğretime de değinen Serter, 50 üniversitenin bulunduğu 2002 yılında bütçeden yüzde 2.6 pay ayrıldığını, bugün üniversite sayısının 103'e çıktığını ayrılan payın ise yalnızca yüzde 3.7'ye kadar artırıldığına dikkati çekti.

Üniversitelerin kontenjanlarında da sıkıntılar yaşandığını belirten Serter,

"Beceriksiz yönetim nedeniyle üniversitelerin kontenjanlarını bile dolduramıyorsunuz. Devlet üniversitelerinde boş kontenjan 55 bin 869'a ulaştı. Vakıf üniversitelerinde de yüzde 21 dolmayan kontenjan var. 180 bin öğrencinin eğitim öğretim görme hakkını engellediniz" dedi.

-"Gel, salla salla git'-

AK Parti İstanbul Milletvekili Muhammed Çetin, dünyanın dört bir yanına sivil toplum kuruluşları oluşturulduğunu, bu kuruluşların, bulunduğu yerlere pozitif katkıları olduğunu söyledi. Türkiye'nin, evrensel vicdanın öne çıkararak, hakkaniyet ve dayanışma vurgusuyla sorunları gideren ülke olmaya gayret eğittiğini belirten Çetin, "Küresel düzeyde barış, istikrar ve refaha katkıda bulunmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, iktidarları döneminde gençliğin nesne olmaktan çıktığını, her alanda belirleyici güç olduğunu dile getirdi. 25 yaşındaki gençlerin seçilmesinin önünü açtıklarını, bunu 18 yaşa düşürmeye çalıştıklarını belirten Akış, bu düşüncelerinde, gençlere güvenmeyenlerin eleştirilerine de maruz kaldıklarını kaydetti.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Durdu Kastal, muhalefetin eğitim konusundaki eleştirilerine yanıt verirken, "Bu milletin boş laflara karnı tok. Gel, salla salla git. Bu millet izliyor ve ona göre takdir ediyor" dedi.

Kastal'ın ifadesine tepki gösteren CHP'li Serter, "Konuşmacı sataşmada bulundu ve 'Gel buraya salla salla git' dedi. Çok ayıp etti. Biz, sizin gibi sallayanları dinlemeye alıştık" diye konuştu. Serter, konuşmasında eğitimle ilgili kullandığı verilerin, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK verileri olduğunu söyledi.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2013 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement