20 Kasım Dünya Koah Günü - Son Dakika
Güncel

20 Kasım Dünya Koah Günü

20 Kasım Dünya Koah Günü

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Karaman: "KOAH, sigara sebepli ve ölümcül bir hastalık. KOAH başlayan bir hastada sigarayı bıraktıktan sonra bile bozuklukların tamamen kaybolması s...

20.11.2013 17:54

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, sigara sebepli ve ölümcül bir hastalık olan KOAH'ın başladığı bir hastada sigarayı bıraktıktan sonra bile bozuklukların tamamen kaybolmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Yeşilay'dan 20 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, sigara bağımlılığının Türkiye nüfusunun üçte birini tehdit ettiği ve Türkiye'de üçüncü ölüm nedeni olan KOAH'ın en önemli nedeninin sigara olduğu kaydedildi.

KOAH teşhisi konulan kişilerin büyük çoğunluğunu, halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerin oluşturduğuna işaret edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Karaman, halk dilinde kronik bronşit olarak da bilinen KOAH'ın sigara sebepli ve ölümcül bir hastalık olduğuna değindi.

KOAH başlayan bir hastada sigarayı bıraktıktan sonra bile bozuklukların tamamen kaybolmasının söz konusu olmadığına dikkati çeken Karaman, şu bilgileri verdi:

"Hastalığın özellikle son evrelerinde hastalar yeterli oksijen alamıyor, aldıkları nefes onlara yetmiyor, adeta kendi nefeslerinde boğuluyorlar. Sigarayı bırakmak, kişilerin bu hastalığa yakalanma riskini azaltıyor. Ama 40 sene boyunca günde 2 paket sigara içen birinin tüm risklerden arındığına inanmak maalesef mümkün değil." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 20 Kasım Dünya Koah Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement