2. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi' Başladı - Son Dakika
Güncel

2. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi' Başladı

2. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi\' Başladı

Haber-Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL / DHA Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği tarafından düzenlenen '2. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi' İstanbul'da başladı.

19.03.2015 15:06

Haber-Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL/ DHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği tarafından düzenlenen '2. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi' İstanbul'da başladı.

Grand Cevahir Otel'de düzenlenen zirveye nükleer enerji santralleri konusunda hizmet veren global firmaların yönetici ve temsilcileri ile sektörde faaliyette bulunmak isteyen yerli firmaların yöneticileri yoğun ilgi gösterdi.

Bu yıl ikincisi düzenlene 2. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi'nin açılışında bir konuşma yapan zirve Başkanı Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün, zirvede nükleer santral projelerinin güncel durumları ve projeler çerçevesinde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi paylaşımların yapılacağını söyledi.

Zirvede gerçekleştirilecek oturumlarla yerlileştirme, tedarik zinciri, insan kaynaklarının geliştirilmesi gibi konularda uzmanların önemli bilgiler paylaşacağının altını çizen Ergün, "Bugün bahsettiğim konularda önemli işbirliklerinin temelleri atılacak. Zirve sırasında bu tip işbirliklerinin gerçekleşmesine şahit olacağımızı biliyorum. Nükleer emniyet, nükleer atık ve nükleer projelerin hukuksal boyutlarına ilişkin de bilgi paylaşımları olacak. Gelişmiş bir ülke olarak tanımlayabileceğimiz ülkemizde, artan enerji ihtiyacının karşılanmasında yapılan en makul seçim olan nükleer santrallerden elektrik elde etmek seçimiyle ilgili, ülkemizde oluşturulması gereken önemli bir bilgi birikimi ve tecrübe var. Nükleer santral projelerinin yürütülmesinde çok büyük öneme sahip olan kalite kontrol, denetleme ve sertifikalandırma ile ilgili Türkiye'de yürütülen projelerle bağlantılı yapılan önemli çalışmaları da bu zirve sırasında öğreneceğiz. Konuyla ilgili ihtiyaçlarımız, eksikliklerimiz ve yapmamız gerekenleri duymuş olacağız" diye konuştu.

ZİRVENİN AMAÇLARINI ANLATTI

Ticari Eşleştirme Derneği Başkanı Koray Tuncer ise konuşmasında zirveyi yapma amaçlarını anlattı. Tuncer, "Türkiye'de nükleer enerji kavramı daha yeni yeni oturuyor. Bu zirveyi yapmamızın amaçlarından biri insanları bilinçlendirmek, insanları nükleer enerjinin önemini anlatmaktır. Çünkü Türk toplumu, ucuz elektrik ve kalkınma arasındaki ilişkiyi tam olarak bilmiyor. Bugün dünya ekonomisinin 5. büyük ülkesi olan Fransa'nın ucuz elektrik ile sanayisinin çalışmasından kaynaklanmaktadır. Biz bu zirvede global yatırımcılarla yerel firmaları bir araya getirmekle beraber biraz da bu konuyu anlatmak istedik. Bu zirve için yola çıktığımızda birçok olumsuz algı ile mücadele ettik. Çok ciddi PR çalışmaları yaptık, uluslararası kuruluşlar ile beraber çalıştık. Yurt dışında birçok kurum ve kişiyi ziyaret ettik. Bugün burada dünyanın en büyük nükleer oyuncuları ve partnerleri olan firmaları gururlu bir şekilde ağırlıyoruz. Biz dernek olarak başka etkinlikler de düzenliyoruz. Ancak Türkiye'nin enerji ihtiyacından dolayı en büyük önem verdiğimiz etkinlik 'Nükleer Santraller Zirvesi'dir" dedi.

"TÜRKİYE, BİR GÜN KENDİ NÜKLEER ENERJİ SANTRALİNİ YAPACAK"

İkincisi düzenlenen zirveye bu yıl katılımcı sayısındaki artışa vurgu yapan Tuncer, "Bu yıl yaklaşık 800 kişilik katılımcı kayıt yaptırdık. Bundan dolayı çok mutluyuz" diye konuştu. Tuncer, "Bir gün Türkiye kendi nükleer enerji santralini yapacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın önderliğinde olsun yerlileştirme süreci olsun biz bu konuya dernek olarak her zaman desteğimizi vermek istiyoruz. Bu etkinliğin amacı budur" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 'İklim için Nükleer' isimli özel gösterimle devam eden program, daha sonra "Nükleer Santral Gelişiminde fon güvenliği için-Program yönetimi yardımcı olabilir mi?' konulu konferansa ev sahipliği yapacak. 2. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi yarın gerçekleşecek oturumların ardından sona erecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 2. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement