17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü - Son Dakika
Güncel

17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü

17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü

Ankara'da "17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü" dolayısıyla bir program düzenlendi.

18.06.2012 16:37

Ankara'da "17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü" dolayısıyla bir program düzenlendi.

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, etkinlikte yaptığı konuşmada, "17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü"nün bu yılki temasının "Toprağın Hayatımızdaki Önemi" olarak belirlendiğini hatırlatarak, toprak olmadan tarım yapılamayacağını, bitkinin olmayacağını, canlıların hayatlarını sürdüremeyeceğini; toprağın tabii çevre olarak bir hayat alanı ve gen kaynağı olduğunu dile getirdi. Toprağın yeniden üretilemeyecek ve satın alınamayacak bir varlık olduğunu belirten Akman, sürdürülebilir tarım için toprağı korumak, korunan toprağı da ıslah edip geliştirmek gerektiğini kaydetti. Çölleşmenin kuraklık, açlık ve susuzluk anlamına geldiğini ifade eden Akman, yanlış arazi ve tarım uygulamaları, aşırı otlatma, ormanların tahrip edilmesi ve yanlış sulama yöntemlerinin çölleşmeye sebep olduğunu anlattı. Dünyada 4 milyar hektardan fazla alan ve 110 ülkede yaşayan 1,2 milyar nüfusun hayatını doğrudan tehdit eden çölleşme ve kuraklıkla mücadelenin bütün ülkelerin ortak sorumluluğu olduğunu kaydeden Akman, bugün dünyanın çözmesi gereken en önemli problemin insanların temel ihtiyaçlarını karşılayan, sürdürülebilir tabii kaynak yönetimi sağlayacak bir sistemin kurulması olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin küresel çapta çölleşmeyle mücadelenin bilincinde olduğunu, ulusal ve uluslararası alanda çölleşme ve bunun yol açtığı olumsuzluklarla mücadelede etkin bir rol üstlendiğini aktaran Akman, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının da yapılan çalışmalara katılımının sağlanmasının da önemli olduğunu ifade etti. Çölleşmenin sadece çevresel bir mesele değil, aynı zamanda ekonomik, toplumsal ve kültürel az gelişmişlik göstergesi olduğuna dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Akman, bu sebeple çölleşme ile mücadelenin topyekun bir şuurlaşmayı da gerektirdiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından sivil toplum kuruluşlarının Çölleşmeyle Mücadele Bildirisi okunurken, daha sonra "Çölleşme ile Mücadelede Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" konulu uluslararası eğitim programına katılan çeşitli ülkelerden temsilcilere sertifikaları verildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement