100 Bin Tohumu İnceleyip "Altındane"Ye Ulaştılar - Son Dakika
Güncel

100 Bin Tohumu İnceleyip "Altındane"Ye Ulaştılar

100 Bin Tohumu İnceleyip "Altındane"Ye Ulaştılar

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 100 bin buğday tohumu üzerinde 13 yıl melezleme çalışması yapan görevliler, verimlilik ve kalite açısından önemli bir değere sahip "Altındane" buğday tohumuna ulaştılar.

22.02.2014 15:34

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde (KTAE) 100 bin buğday tohumu üzerinde 13 yıl melezleme çalışması yapan görevliler, verimlilik ve kalite açısından önemli bir değere sahip "Altındane" buğday tohumuna ulaştılar.

KTAE'de 13 yıl önce kaliteli ve verimli buğday tohumu üretmek için melezleme çalışmasına başlayan araştırma görevlileri Cemal Şermet, Hasan Orhan Bayramoğlu, Doç. Dr. Nevzat Aydın ve Hasan Özcan, melezleme yaptıkları 100 bin tohumun deneme çalışmalarının sonucunda kaliteli ve verim açısından ön plana çıkan "Altındane" tohumuna ulaştı.

Ziraat Mühendisi Cemal Şermet, AA muhabirine, yeni buğday tohumları üretmek için melezleme yöntemi kullandıklarını söyledi.

Meksikalı iki tohumdan "Altındane"ye ulaşıldı

İstenilen özelliklerde tohum oluşturmak için mevcut tohumların eksik yönlerini tamamlamaya çalıştıklarını anlatan Şermet, şöyle devam etti:

" Karadeniz Bölgesi'ndeki ekilen tohumların hastalık ve kalite yönünden eksiklikleri var bunlara yönelik çalışma yaptık. 'Altındane' adını verdiğimiz buğday tohumu da bunlardan biriydi. Meksika'dan getirilen Borl95 ile Rape adlı iki buğday tohumunu melezleme yaptıktan sonra bu sürecin tamamlanması yaklaşık 13 yıl sürdü. Bu melezlemeyi yapmak için binlerce tohumu denedik. Bunları deneme sahalarımızda ektik. Bu binlerce materyali her sene seçe seçe bir sonraki yıla aktararak 8 yılda araştırma sürecimiz devam etti. Ardından 3-4 yıl verim çalışması yaptık. Verimden de olumlu sonuçlar gelince daha farklı bölgelerde denemeler yaptık. Son alarak 'Altındane'yi tescillettirdik. Bu süreç yaklaşık 13 yıl sürdü."

100 bin tohum denendi

Her yıl denedikleri materyallerin 100 binin üzerinde olduğuna işaret eden Şermet, şöyle konuştu:

"100 bin tohum arasından 'Altındane'ye ulaştık. Bu süreçte iyi sonuç alabilmek çok önemliydi. Altındane, özellikle kalite ve verimlilik bakımından ön plana çıkan bir tohum. Karadeniz, Güney Marmara, Ege, Doğu Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerinde ekilebilecek kaliteli bir ürün. 'Altındane'nin verimliliğine yakın buğday tohumları ülkemizde var ancak hastalıklara dayanıklılık ve yüksek verim potansiyeline sahip tohum yok. Altındane hem kalite hem verim hem de hastalıklara dayanıklılık açısından oldukça iyi. Bu yüzden çiftçilerimize öneriyoruz. Ayrıca ekinin sap dayanıklılığı da çok önemli, çünkü Karadeniz gibi çok yağışlı yerlerde ekinlerin yan yatması gibi bir problem oluyor. Bu nedenle Altındane dayanaklı bir tohumdur."

Şermet, sanayicilerin beyaz daneli ürünleri tercih ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kırmızı daneli buğday tohumlarının unların daha koyu oluyor. Albenisi ve tüketici isteklerine göre bu ürünler pek fazla tercih edilmiyor. Bunların koyuluğunun giderilmesi için özellikle ekmeklik unun içinin beyazlatılması için farklı maddeler konuluyor ancak Altındane'den elde edilen un kesinlikle herhangi bir madde katılmadan beyaz oluyor. Yani ekmeği beyazlatmak için içine her hangi bir madde içine katmaya gerek duyulmuyor." - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 100 Bin Tohumu İnceleyip 'Altındane'Ye Ulaştılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement