10. Etr Ödülleri - Son Dakika
Güncel

10. Etr Ödülleri

10. Etr Ödülleri

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Allah devlet kapısına düşürmesin' sözünün halkın duası haline geldiğini belirterek, "Bu temenni ne kadar azaldı bilmiyorum, epey çabalar var ama yine de Allah devlet kapısına düşürmesin.'Bugün git yarın gel, daha sonra"...

17.12.2012 14:51

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Allah devlet kapısına düşürmesin' sözünün halkın duası haline geldiğini belirterek, "Bu temenni ne kadar azaldı bilmiyorum, epey çabalar var ama yine de Allah devlet kapısına düşürmesin. 'Bugün git yarın gel, daha sonra gel, şurası eksik, şurası fazla' vatandaşın canından bezdirildiği de bir vakadır. Vatandaş memnuniyetinin yüksek olduğu devlet, bana göre çağdaş devlettir" dedi.

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliği ile düzenlenen 10. eTR Ödülleri, TBMM Tören Salonu'nda gerçekleşen törenle sahiplerini buldu. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve ödül kazanan kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Çiçek, açılış konuşmasında bu toplantıyı son derece önemli ve anlamlı bulduğunu belirterek, Türkiye'nin geleceği açısından son derece ümit veren, desteklenmesi gereken bir çaba olarak gördüğünü söyledi. Bu törenin kamu kurumları ve yerel yönetimlerin başarılı e-devlet uygulamaları hakkında farkındalık yaratmak ve öne çıkmalarını sağlamak için yapıldığına işaret eden Çiçek, "Biz genellikle insanları yaşarken pek takdir etmeyiz. Hep rahmetle andıklarımız yaşarken çoğu zaman perişan ettiğimiz insanlardır. Marifet iltifata tabiidir. Güzel işler yapılıyorsa bunlar yapılırken daha takdir etmek, destek vermek başarılarımıza yeni unsurlar katabilecektir. Bu anlamda törenler çok önemli" diye konuştu.

"ALLAH DEVLET KAPISINA DÜŞÜRMESİN"

Hızlı ve kaliteli hizmet üretenlerin ilan edilmesinin bilişim teknolojilerini kullanmaya teşvik etmek anlamına geldiğini belirten Çiçek, şunları söyledi:

"Bu durum kamu hizmetlerinde vatandaşın memnuniyetini de artırmaktadır. Bizim siyasetçi olarak sık sık vurgu yaptığımız bir şey vardır, halkımızda da temennidir, duadır; 'Allah devlet kapısına düşürmesin'. Bu temenni ne kadar azaldı bilmiyorum, epey çabalar var ama yine de Allah devlet kapısına düşürmesin. 'Bugün git yarın gel, daha sonra gel, şurası eksik, şurası fazla' vatandaşın canından bezdirildiği de bir vakadır. Pek çok bilgiden, veriden hareket edilebilir ama belki de en önemli göstergelerden biri biz siyasetçiler bakımından, vatandaş memnuniyetinin yüksek olduğu devlet bana göre çağdaş devlettir. Ödüllendirmeye çalıştığımız uygulamalar da vatandaş memnuniyetini ölçmek, sıkıntıları asgariye indirmek bakımından son derece önemlidir."

Çiçek, geçen yıl yapılan ödül töreninde 7 kamu kurumu ve yerel yönetime ödül verildiğini, bu yıl bu sayının 22'ye çıktığını belirterek, gelecek yıl 50'ye çıkması temennisinde bulundu.

İçinde bulunulan yüzyılın en etkili iletişim aracının internet olduğunu dile getiren Çiçek, "Dünyayı küçük bir köye döndüren internet, uzakları yakın ederken verimliliği de son derece artırmaktadır. Hayatımıza sihirli bir değnek gibi dokunan internet toplumsal ilişkilere doğrudan etki etmiştir. Vaktiyle televizyonun yaptığı etkiyi, daha sonra bundan daha güçlü olarak internet üstlenmiştir. İnternetle iletişim interaktif bir boyut kazanmıştır. Bu nedenle bireylerin birbirleriyle ve toplumla ilişkilerinden devletle olan ilişkilerine kadar daha önceki davranış şekilleri kökten değişmiştir ve değişmek zorundadır" dedi.

Yaşanan bu değişimin bilginin ve kültürün üretim biçimlerine de etki ettiğini belirten Çiçek, Türkçe'ye yeni kelime ve kavramlar girerken, çalışma, üretim, ticaret, eğitim ve yönetim biçimlerinde köklü değişikliklerin sürdüğünü ve süreceğini söyledi.

"ARTIK EVRAKLARIN BİR MASADAN DİĞER MASAYA ULAŞMASI DİYE BİR SÜREÇ YAŞANMAMAKTADIR"

Çiçek, "Geçirdiğimiz bu değişim en değerli sermayemiz olan insanımızın ufkunu açmıştır.

İletişim ve bilişimin elektronikleşmesine paralel e-Türkiye, e-Devlet gibi kavramlar karşımızı çıkmıştır. Dünyayla eşzamanlı olarak ülkemizin de elektronikleşmesi iş yapma hızını artırmıştır. İnternet kurumları yeniden yapılanmaya zorlarken, hizmet alan yönünden bakıldığında özellikle vatandaşın hayatını büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Devlet şeffaflaşırken, vatandaşın talebi öne çıkmıştır. Kamu hizmetlerinin daha hızlı, etkin ve verimli olmasını sağlayan elektronikleşme devletin hizmet üretme kabiliyetini de geliştirmiştir. Özellikle kamu yönetiminde elektronik hizmet ağının kullanımıyla kırtasiye giderlerinde ve vatandaş memnuniyetinde önemli bir gelişme sağlanmıştır. Artık evrakların bir masadan diğer masaya ulaşması diye bir süreç yaşanmamaktadır. Elektronikleşmeye paralel hizmetin takibi de kolaylaşmıştır. Kamu hizmetlerinde elektronik tabanlı hizmet verilmesi vatandaşın hizmet alma maliyetini de düşürmüştür; bu durum yaşam kalitesinin yükselmesine yol açmıştır" diye konuştu.

Hizmet üretiminde yapılan yeniliklerden vatandaşın haberdar olmasının önemine de vurgu yapan Çiçek, "Kamu, yaptığı yeniliğin vatandaş tarafından keşfedilmesini beklemeden iletişim kanallarıyla vatandaşı haberdar etmelidir" dedi.

"SOSYAL MEDYA İLE 9 MAHALLEYE DUYURUYORLAR"

Çiçek, eskiden kamudan aldığı hizmetten memnun olan ya da olmayanların bunu sadece dar çevreleriyle paylaştığını ama artık bunların ülke ve dünya çapında tartışılır hale geldiğini söyledi. Çiçek, "Üstelik sosyal medyada bunlar tartışılıyor. Mail gruplarında arkadaşlarıyla paylaşıyorlar; yani 9 mahalleye iyiliği de, kötülüğü de duyuruyorlar. Günümüz insanı insani ilişkiler konusunda giderek yalnızlaşırken, internet ortamında kendilerine yeni paydaşlar bulabiliyorlar. O anlamda birçok insan bir kimlik devrimi yaşıyor. Yarının dünyasını anlamak adına üzerinde durmamız gereken bir konudur bu" diye konuştu.

Bugün evlerin yüzde 63'ünde internet kullanıldığını belirten Çiçek, "Bugünün yaşanan kolaylıkların ne büyük nimet olduğunu benim yaşımdakiler gayet iyi biliyor. Bir zamanlar hayal edilemeyecek şeyler oluyor. Artık vergi memurunun yüzünü görmeden ödeme yapıyoruz. Pek çok insan maaşına elini sürmeden harcama yaparken, fatura için vezne kuyruğuna girmek neredeyse tarih oldu. İhaleler bile internet üzerinden yapılmaya başlandı.

Artık telefon numarası ezberlenmiyor, adresi bile cihazlarla buluyoruz" dedi.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 19 milyon hanenin yüzde 52'sinde bilgisayar bulunduğunu, bunların yüzde 40'ında internet kullanıldığını belirten Çiçek, cep telefonundan internete bağlanma oranının da yüzde 63'lere ulaştığını söyledi. Çiçek, "66 milyon cep telefonu abonesi olduğu düşünülünce bu oranın yüksekliği konusunun üzerinde durulmalıdır" şeklinde konuştu.

"BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ ÜRETEBİLİYOR MUYUZ?"

Meclis Başkanı Çiçek, içinde bulunulan bilim çağında Türkiye'nin bilgiyi katma değere dönüştürmesi gerektiğine vurgu yaparak, Türkiye'yi küresel ekonomide etkin hale getirmenin de ancak böyle mümkün olacağını söyledi. Çiçek, şöyle devam etti:

"Bu noktada bilginin ve teknolojinin üretilmesi önem kazanmaktadır; gerçek değişim ancak bu şekilde mümkün olacaktır. İçinde bulunduğumuz çağa adını veren bilişim araçlarının hayatımızı değiştirmesi kaçamayacağımız bir gerçekliktir. Ancak bu değişimin ne tarafında olduğumuz sorusuna da cevap bulmamız gerekiyor. Bilişim teknolojilerini kullandığımız kadar bilişim teknolojilerini üretebiliyor muyuz? Yani değiştiren bilginin sahibi biz miyiz, başkaları mı? Bu sorunun cevabını 'evet' şeklinde verebiliyorsak sorun yok. Aksi durumda bilginin tüketicisi oluruz. Eğer dünyadaki rekabet gücünün artmasını istiyorsak bilgiyi ve teknolojiyi hem üreten hem de kullanan bir toplum olmamak zorundayız. Bunu başaracak bilgi birikimi, irade ve insan gücü ülkemizde mevcut. Eğer birileri başarıyorsa bizim de bunu başarmamız mümkündür."

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ise, Türkiye'de bilişim teknolojilerinin kullanım oranındaki artış ve dinamik nüfus yapısı dikkate alındığında vatandaş odaklı, yaygın ve güvenli hizmet sunulmasının hem e-Devlet hem de mobil-Devlet hizmetlerinin kullanımını artıracağını belirterek, "Tüm vatandaşlarımızın devlet kapısında yüz yüze iletişimle vakit kaybetmek yerine e-Devlet uygulamaları ile işlerini halledilebildiği noktaya varmalıyız" dedi.

Törende TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı finale kalan kurum ve kuruluşların temsilcilerine beratlarını verdiler.

'Orta Ölçekli Belediyeler' kategorisinde finale kalan belediyeler Fatih, Beykoz, Kadıköy ve Pendik belediyeleri oldu. Fatih Belediyesi'nin 'Artırılmış Gerçeklik' (AG) teknolojisi kullandığı FatihAR Projesi de finale kalan projelerden oldu. Ödüle layık görülen projenin beratını Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Boyner ve Eczacıbaşı'nın elinden aldı.

Büyük Ölçekli Belediyeler kategorisinde ise, Konya Büyükşehir Belediyesi 'Konya Şehir Rehberi Uygulaması Projesi ve

Mobil Mesnevi' uygulaması ile finale kalırken, Konya Şahir Rehberi uygulaması ile büyük ödüle de layık görüldü.

Kamudan Kamuya Hizmetler kategorisinde ise, 118 Rehberlik Hizmetleri ile Adalet Bakanlığı, Görme Engelli Vatandaşlara Sesli Kitap hizmeti ile Milli Kütüphane Başkanlığı ve Söke Ovası Akıllı Sulama Projesi ile Söke Ovası Sulama Birliği ile AG Destekli Afet Yönetimi ve Mobil Belediyecilik uygulamaları ile Bakırköy Belediyesi yapılan elektronik oylama sonucu büyük ödülü kazandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement