Ev sahipleri artık aileler yerine öğrenci veya bekar kiracıları tercih ediyorlar - Son Dakika
Emlak

Ev sahipleri artık aileler yerine öğrenci veya bekar kiracıları tercih ediyorlar

Son dönemlerde kiralık daire arayışının artmasıyla birlikte ev sahipleri daha seçici hale geldi. Emlakçılar, ev sahiplerinin kiracı tercihlerinin değiştiğini belirterek, öğrenci veya bekar kiracıları tercih ettiklerini söylüyor.

06.08.2023 10:22  Güncelleme: 08:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kira fiyatları aşırı yükselince, ev bulmak da neredeyse imkansız hale geldi. Bu durum kira fiyatlarını yükseltirken, ev sahipleri de tutumlarını değiştirdi. Eskiden evlerini ailelere kiralamak isteyen daire sahipleri, artık tercihlerini öğrenci ya da bekarlardan yana kullanmaya başladı. "Bekar olsun yarın evlenir gider" mantığıyla hareket eden ev sahipleri, artık dairelerini kısa süreliğine kiralayabilecek öğrenci ya da bekarlara vermek istiyor.

EV SAHİPLERİ, ARTIK ÖĞRENCİ YA DA BEKARLARI İSTİYOR

Ev sahipleri, kiraların yükselmesi nedeniyle kiracı tercihlerini değiştirdi. Eskiden aileleri isteyen ev sahipleri, artık dairelerini kısa süreliğine kiralayabilecek bekar ya da öğrencilere vermeye başladı.

"EV SAHİPLERİ, 'BEKAR OLSUN YARIN EVLENİR GİDER' DİYOR"

Öğrencilerin genellikle kısa süreli ev kiraladığını anlatan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, ev sahiplerinin uzun süreli kiracı istemediğini belirterek, "Eskiden bekara ev vermeyiz derlerdi. Piyasada daire çok fazlaydı. Uzun süre kalacak bir kiracı tercih edilirdi ancak artık Türkiye'deki kiralık daire arayışı arttı. Mülk sahipleri doğal olarak en kısa süre kalacak kiracı arayışına yöneldi. Eskiden ev sahipleri öğrencilere, bekara ev vermezlerdi. Şimdi ise üniversitede son sınıf ya da 3'üncü sınıf öğrencileri tercih ediliyor ya da 'Bekar olsun yarın evlenir gider' diyorlar" diye konuştu.

"MÜLK SAHİPLERİ, TERCİHLERİNİ TAMAMEN DEĞİŞTİRDİ"

Kiralık daire sayısının az olmasının fiyatları da artırdığını söyleyen Akgün, eylül ayında yüzde 30 daha artış beklediklerini belirtti. Talebin artması ile ev sahiplerinin daha da seçici olduğunu anlatan Akgün, şunları söyledi: "Bir ilan veriyorsunuz, 1000 kişi arıyor. Mülk sahipleri, tercihlerini tamamen değiştirdi. Kiracının kiralama süresi kısa olacak, tahliye taahhütnamesi verecek, kefil bulacak, kira bedelinin 2-3 kat fazlası gelire sahip olacak gibi şartlar arıyorlar. Son 2 yılı değerlendirecek olursak; kiralar yüzde 600 arttı. Karşıyaka, Bornova, Güzelyalı gibi metropollerde en düşük kiralar 10 bin liradan başlıyor. Bundan 2 sene önce aynı evler 1000 lira, 1500 liraydı. Eylül ayında kiraların yüzde 30 artmasını bekliyoruz. Ev sahipleri de kendilerini korumaya almak için 1 yıllığına kontrat yapıyor. Günümüzde 'Oğlum, kızım evlenecek' deyip, kiracısını çıkarmaya çalışan ev sahiplerinin sayısı da arttı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenciler, barınma sorunu yaşadı. Kahramanmaraş depreminden sonra yurtlar depremzedeler için ayrıldı. Öğrenciler de tiny house, bungalov tipi evlerde kalmak için arayışa geçtiler."

Ev sahipleri artık aileler yerine öğrenci veya bekar kiracıları tercih ediyorlar
Kaynak: DHA

Son Dakika Emlak Ev sahipleri artık aileler yerine öğrenci veya bekar kiracıları tercih ediyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Mustafa Öztürk: Asgari ucrwtin 11400 oldugu ulkede hersey pahaşandı dıye en dusuk kıra 10 bnden baslıyor ev sahıplerı yuzde 300 zam istıyor en az ee sonra da Allah azap yolluyor mustehak bizim sozde musluman halka beklenen depremden sonra evleri kalırsa kıraya verırler artık yaşarlarsa tabı yuzde 90 ı curuk evlerın 1 1 Yanıtla
  • Kubilay Turkyilmaz: T.c de zengin olmanın yolunu bulmus millet. emlak al kiraya ver emlak al kiraya ver kiradan geçin malına mal kat ama hesaplayamadiklari başlarına geldi enflasyondan dolayı anı ücret ve fiyat artışı böyle olunca ev sahipleri kopuuyor.ulkede emlak zengini dolu 0 0 Yanıtla

Advertisement