Yunanistan, AB Yardımı İstemedi, 'İflas İhtimali Yok' Mesajı Verdi - Son Dakika
Ekonomi

Yunanistan, AB Yardımı İstemedi, 'İflas İhtimali Yok' Mesajı Verdi

Yunanistan, AB Yardımı İstemedi, \'İflas İhtimali Yok\' Mesajı Verdi

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Ülkesinin Borçlarından Doğan Yükümlülüklerini Yerine Getireceğini ve Bütçe Açıklarını 4 Yıl İçinde Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın Yüzde 3'ünün Altına Düşürmeyi Tasarladığını Söyledi.

12.12.2009 03:51

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkesinin borçlarından doğan yükümlülüklerini yerine getireceğini ve bütçe açıklarını 4 yıl içinde Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 3’ünün altına düşürmeyi tasarladığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) zirve toplantısı için Brüksel’de bulunan Papandreu, kimseden yardım istemediklerini belirterek, “Sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Yunanistan’ın iflas etme ihtimali yok. Sistemik değişikliklerle açığı azaltıyoruz ve bunu dört yıl içinde yapmayı tasarlıyoruz. Programımız çok açık ve kararlılığımız da tam” dedi.

 Papandreu, “Sorumluluk sahibi bir ülke olduğumuzu ve taahhütlerimizi yerine getireceğimizi söyleyebilirim. Yeni bir hükümetiz; yeni bir görevimiz var ve bu da değişimi sağlamaktır. Dolayısıyla bu yönde ilerliyoruz. Halkın tam desteğine sahibiz” dedi. Borcu Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 112’sini ve bütçe açığı yüzde 12.7’ye ulaşan Euro Bölgesi’nin en borçlu üyesi Yunanistan’ın kredi notu uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch tarafından bir basamak düşüşle BBB’ya indirilmiş, Standard & Poors ise not indirimi için izleme listesine almıştı.

AB’den hediye beklemiyoruz

Avrupa Birliği’nden (AB) bir hediye beklemediklerini söyleyen Papandreu, sadece adil muamele istediklerini dile getirdi. Papandreu ayrıca, Euro bölgesinden üstlendikleri reformlar için büyük destek aldıklarını, ülkenin kamu maliyesinin sistemik yolsuzluk, siyasi kayırmacılık ve yaygın vergi kaçakçılığının vahşi saldırısına maruz kaldığını ifade etti.

Bürokrasiyi, yolsuzluğu ve kaynakların israfını azaltacaklarını, şeffaflığı artıracaklarını ve yeni bir vergi sistemi getireceklerini ifade eden Yorgo Papandreu, piyasaların dünya genelindeki sorunlar nedeniyle anlaşılabilir biçimde gergin olduğunu söyleyerek, “Biz Dubai değiliz, Euro Bölgesi’nde bağımsız bir ülkeyiz ve değişime hazır sorumlu bir hükümetiz” dedi.

Euro Bölgesi’nden ‘arkandayız’ sözü

YUNANİSTAN’ın, gelecek yıl GYSH’nin yüzde 125’ine çıkması beklenen kamu borçları nedeniyle Euro Bölgesi’nden çıkacağı söylentilerini reddeden Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, “Böyle bir olasılık yok. Ekonomiyi çok iyi bilen Euro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, iflas etmeyeceğimizi söyledi” dedi. Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde ise, Yunanistan’ın karşı karşıya olduğu borç krizinde Euro Bölgesi üyesi devletlere güvenebileceğini, ancak Atina yönetiminin kamu maliyesini düzene sokması gerektiğini belirtti. Lagarde, “Euro bölgesinde tam bir dayanışma hakim” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yunanistan, AB Yardımı İstemedi, 'İflas İhtimali Yok' Mesajı Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement