Yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin sözlü savunma toplantısı yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

Yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin sözlü savunma toplantısı yapıldı

Yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin sözlü savunma toplantısı yapıldı

Yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren teşebbüsler hakkında yürütülen rekabet soruşturması kapsamında sözlü savunma toplantısı yapıldı.

24.10.2023 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren teşebbüsler hakkında yürütülen rekabet soruşturması kapsamında sözlü savunma toplantısı yapıldı.

Rekabet Kurumu'ndaki toplantıda, Kurum Başkanı Birol Küle, yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açıldığını anımsattı.

Soruşturma heyeti temsilcisi, yumurta üretimi alanındaki Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri AŞ, A.B Gıda San. ve Tic. AŞ (AB Gıda ), Bilken Tarım Gıda San. Tic. Ltd. Şti. (Bilken), Büyük Şişman ve Gıda Mad. Tic. Ltd. Şti. (Büyük Şişman), Coşkun Gıda Hayvancılık İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Coşkun Gıda ), Çorum Yumurta Üretim Pazarlama AŞ (Çorum Yumurta ), Güres Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Ticaret AŞ (Güres), Işık Yumurta Gıda Sanayi Ticaret AŞ (Işık Yumurta), Ka-Yum Gıda-Hayvancılık-Tarım Ürünleri ve İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Kayum ), Kaytaş Kayseri Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret AŞ (Kaytaş), Kumartaşlı Gıda ve Nakliye Tic. ve San. Ltd. Şti. (Kumartaşlı), Kula Yağ ve Emek Yem Sanayi Ticaret AŞ (Emek Yem), MNS Yumurta, Hayvancılık Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Mns), Rana Tarım Hayvancılık Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. (Rana Tarım ), Verim Gıda Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Verim Gıda), Tekkeli Gıda Sanayi Tic. Ltd. Şti. (Tekkeli) ve Türe Gıda Entegre Besicilik Tavukçuluk Zahirecilik İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti'nin (Türe) Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma başlatıldığını ifade etti.

Soruşturma kapsamında gerçekleştirilen yerinde incelemelerde elde edilen deliller sonucunda Kurulun, Afyon Yumurta İthalat İhracat ve Ticaret AŞ (Afyon Yumurta), Düzce Natural Gıda San. Ltd. Şti. (Düzce Natural), Ege Sarrafiye Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Ege Sarrafiye), Elagöz Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Elagöz), Ercanlar Yumurta Yarka Yem Gıda İnşaat Nakliyat Sanayi ve Ticaret AŞ (Ercanlar), Galata Deniz Ürünleri Gıda Hayvancılık Dış Ticaret Ltd. Şti. (Galata), Haşinoğlu Yumurta İmalat Ticaret ve Sanayi AŞ (Haşinoğlu), İşlek Gıda Sanayi Ticaret ve Pazarlama Ltd. Şti. (İşlek Gıda), Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşletmeleri Sanayi Ticaret AŞ (Keskinoğlu), Key Tavukçuluk Gıda Pazarlama İthalat İhracat Ltd. Şti. (Key Tavukçuluk), Myg Nest İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti. (Myg Nest), Nuregg Pazarlama Danışmanlık Yem Enerji Madencilik Besi Taşımacılık İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ (Nuregg), Özlem Tarım Ürünleri AŞ (Özlem Tarım), Set Yumurta Gıda Tarım Hayvancılık Bilişim Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Set Yumurta), Tekinler Tarım İşletmesi Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Tekinler), Türem Tarım Hayvancılık ve Ticaret AŞ (Türem) ve Ulu Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Pazarlama Ltd. Şti'nin (Ulu Tarım) ilgili Kanun'u ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açılmasına ve ilgili soruşturmanın Kurulun kararıyla daha önce açılan soruşturmayla birleştirilerek yürütülmesine karar verildiğini anlatan soruşturma heyeti temsilcisi, dosya kapsamındaki tespitler çerçevesinde, soruşturmadan Myg Nest'in çıkarılmasına ve Ada Yumurta Üretim Gıda Pazarlama Paketleme ve Satış Gürcan Karayılan'ın (Ada Yumurta) soruşturmaya dahil edilmesine karar verildiğini söyledi.

Temsilci, hakkında soruşturma yürütülen Verim Gıda, AB Gıda, Abalıoğlu, Bilken, Büyük Şişman, Güres, Kumartaşlı, Mns, Türe, Coşkun Gıda, Türem, Set Yumurta, Haşinoğlu ve Afyon Yumurta'nın soruşturma devam ederken uzlaşma talebinde bulunduğunu dile getirerek, teşebbüslerle yürütülen uzlaşma süreçleri sonucunda ihlalin varlığını ve kapsamını kabul eden teşebbüsler hakkındaki soruşturmanın Kurulca sonlandırıldığını ifade etti.

Temsilci, yapılan incelemelerde, yumurta sektöründe üretici olarak faaliyet gösteren teşebbüslerden bazılarının rakipleriyle yumurta ürününün fiyatını tespit etmek ve bölge paylaşımında bulunmak suretiyle bir anlaşma içinde olduklarına ilişkin delillerin elde edildiği belirterek, delillerin, Çorum Yumurta, Düzce Natural, Ege Sarrafiye, Elagöz, Ercanlar, Galata, Key Tavukçuluk, Nuregg, Özlem Tarım, Tekinler, Tekkeli ve Ulu Tarım'ın Kanun'u ihlal ettiklerini, muafiyetten yararlanamayacaklarını ve söz konusu teşebbüslere idari para cezası uygulanması gerektiğini kaydetti.

Haklarında soruşturma yürütülen, Ada Yumurta, Işık Yumurta, Kaytaş, İşlek Gıda, Kayum, Keskinoğlu, Emek Yem ve Rana Tarım'ın Kanun'u ihlal ettiklerine yönelik bulguya ulaşılamadığını bildiren temsilci, bu teşebbüsler hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı kanaatine varıldığını dile getirdi.

Temsilci, Elagöz, Tekinler, Key Tavukçuluk, Düzce Natural, Nuregg, Özlem Tarım, Ege Sarrafiye ve Ulu Tarım için ihlalin 1 yıldan kısa sürdüğünü, Çorum Yumurta, Ercanlar, Galata ve Tekkeli için ise ihlal süresinin 1-5 yıl olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Bu nedenle Çorum Yumurta, Ercanlar, Galata ve Tekkeli için belirlenen para cezası miktarının yarısı oranında artırılması gerektiği, ağırlaştırıcı bir unsurun bulunmadığı, yumurta alım pazarındaki teşebbüslerin alıcı gücünün ve pazarın yoğunlaşmış yapısının hafifleştirici unsur olarak kabul edilebileceği değerlendirilmektedir."

Soruşturma heyetinin ardından şirket temsilcileri de sözlü savunmalarını yaptılar.

Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 15 gün içinde açıklayacak. Karar, daha erken alınması durumunda Rekabet Kurumunun internet sitesinden duyurulacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin sözlü savunma toplantısı yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement