Yatırım ve Destek Hamlesi, Tüsiad'ın Projesine İlgiyi Artıracak" - Son Dakika
Ekonomi

Yatırım ve Destek Hamlesi, Tüsiad'ın Projesine İlgiyi Artıracak"

Yatırım ve Destek Hamlesi, Tüsiad\'ın Projesine İlgiyi Artıracak"

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi· Cazi·be Merkezleri· Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi·'nin, kendilerinin bu bölgelerdeki 15 ilde yürüttükleri Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi'ne (BORGİP) ilgiyi artıracağını söyledi.

10.09.2016 12:08

TOLGA ALBAY - Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi· Cazi·be Merkezleri· Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi·'nin, kendilerinin bu bölgelerdeki 15 ilde yürüttükleri Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi'ne (BORGİP) ilgiyi artıracağını söyledi.

Ünlütürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu yatırım ve destek hamlesinin bölgeler arasındaki gelir uçurumunun ortadan kaldırılması ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkındırılması anlamında somut bir adım olduğunu belirtti.

Hükümetin bu konudaki çabasını desteklediklerini ve açıklanan teşviklerin bölge ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlandığını gördüklerini dile getiren Ünlütürk, hamlenin beklenen sonuçları vermesi için terör tehdidinin sürdüğü bölgelerde can ve mal güvenliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Desteklere rağmen özellikle nitelikli iş gücünün bölgeye nasıl gönderileceğinin bir soru işareti olduğunu savunan Ünlütürk, bu sorunun da ancak bölgede iş yapan girişimcilerin yatırımlarıyla çözülebileceğini söyledi.

Açıklanan destekler içinde, hazır fabrika ve asgari ücret üzerindeki yüklerin kaldırılması başlıklarının çok cazip olduğuna işaret eden Ünlütürk, bölge şartlarını en iyi bilen kişiler olarak özellikle Doğu ve Güneydoğu kentlerinde iş yapan girişimcinin bu süreçte atılım yapmasını beklediklerini bildirdi.

Ünlütürk, yatırım destek hamlesi kapsamında kurulan tesislere devletin satın alma garantisi vermesinin de etkili bir destek olduğunu belirterek, bu desteğin doğru kurgulanması halinde somut sonuçlarının olacağını düşündüklerini dile getirdi.

Şükrü Ünlütürk, şöyle devam etti:

"Kamu alım garantisinin sınırları iyi belirlenmeli, devlete bağımlı özel sektörler yaratılmamalı. Alım garantisi, dikkatlice kurgulanmalı, merkezlere ve ihtiyaçlara göre iyi tanımlanmalı. Bu sistemin amacı bir süre sonra ayakta durabilecek, dünyayla rekabet edebilecek tesisler yaratmak olmalı. Sistemin doğru işlememesi halinde devletin alımına dayanan, teşviklerle ayakta duran, rekabet gücü düşük şirketler yaratılma tehlikesi de bulunuyor."

25 firma için özel çalışma

TÜSİAD ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonunun Doğu ve Güneydoğu'da yeni iş alanlarının açılması için "Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi"ni yürüttüklerini, 15 kentten iş insanının dahil olduğu bir platform oluşturduklarını belirten Ünlütürk, hükümetin açıkladığı yatırım destek hamlesinin bu çalışmayı destekleyeceğini söyledi.

Geçmiş dönemde açıklanan teşvik programlarına rağmen bölgede destek kullanımının beklenenin altında kaldığına işaret eden Ünlütürk, bölgede iş yapmak isteyen iş insanlarıyla yerel iş insanlarını bir araya getiren BORGİP kapsamında 25 iş birliğinin gerçekleştiğine dikkat çekti.

Ünlütürk, şunları kaydetti:

"Orada yaşayan, iş yapan insanları destekleyecek mekanizmaları hayata geçirmek için başlattığımız BORGİP'te pilot aşamada 25 firmada çalışma başlatıldı. Nitelikli personelden, finansman teminine, teknoloji aktarımı ve ihracata kadar geniş bir yelpazede destekler sunuluyor. Yatırım ve destek hamlesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 15 kentte yürüttüğümüz projeye ilgiyi artıracak."

Şükrü Ünlütürk, BORGİP sayesinde ortaya konulacak başarı hikayelerinin bölge iş insanı için örnek olacağını ve hükümetin açıkladığı teşviklerin kullanımını artıracağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yatırım ve Destek Hamlesi, Tüsiad'ın Projesine İlgiyi Artıracak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement