Turp işçisi kadınların yarım metre suda zorlu ekmek mücadelesi - Son Dakika
Ekonomi

Turp işçisi kadınların yarım metre suda zorlu ekmek mücadelesi

Turp işçisi kadınların yarım metre suda zorlu ekmek mücadelesi Kadın işçiler günlük 180 TL yevmiye için sabahın ilk ışıklarıyla turp yıkama ve paketleme işine başlıyorlar Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 80'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde turp hasadı başladı.

11.12.2022 13:24  Güncelleme: 13:46

Turp işçisi kadınların yarım metre suda zorlu ekmek mücadelesi

Kadın işçiler günlük 180 TL yevmiye için sabahın ilk ışıklarıyla turp yıkama ve paketleme işine başlıyorlar

OSMANİYE - Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 80'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde turp hasadı başladı. Tarladan hasat yapılan turplar, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından Savrun Çayı'nda yıkanarak temizlenip paketlendikten sonra Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Yöre ekonomisine önemli katkı sağlayan ve halk arasında "kırmızı altın" olarak adlandırılan turp hasadı devam ediyor. 5 ay süren hasat sezonu boyunca ilçe ekonomisine yıllık 300 milyon TL katkı sağlayan turp hasadında yaklaşık 6 bin kişi istihdam ediliyor. İlçede bulunan Savrun Çayı üzerine kurulu turp yıkama ve paketleme havuzlarında yıkanıp paketlenen turplar başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. İlçe ekonomisi açısından "bacasız fabrika" olarak da adlandırılan turp, tarladan sofraya zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada başlanan hasat işlemi şehrin merkezinden geçen Savrun Çayı üzerinde kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler turpları tek tek yıkayarak paketleyip satışa hazır hale getiriyor. Kadınların torbaladığı turplar erkek işçiler tarafından kamyonlara yükleniyor.

Savrun Çayı'nın yarım metreye varan soğuk suyunun içerisinde kadın işçiler günlük 180 TL yevmiye için sabahın ilk ışıklarıyla turp yıkama ve paketleme işine başlıyorlar. Bu yıl değişen mevsim şartlarından dolayı turp hasadının buruk başladığını belirten turp üreticisi Hakan Durmuşoğlu, "2022-2023 turp sezonu başladı. Sezona biraz buruk başladık ama ileride iyi olacağını düşünüyoruz. Havalar sıcak gidiyor. Sıcak gitmesinden dolayı ürünlerde hasat dönemi çabuk ve erken başladı. Turpun Kadirli ekonomisine çok büyük katkıları var. Biz buraya bacasız fabrika diyoruz. Kadirli ekonomisine ülke ekonomisine çok büyük katkısı var. İşçilerimiz burada evlerine ekmek götürüyorlar. Hava şartları düzelirse ilerleyen günlerde üreticiler için daha iyi olacak" şeklinde konuştu.

Turp işçisi kadınların yarım metre suda zorlu ekmek mücadelesi
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Turp işçisi kadınların yarım metre suda zorlu ekmek mücadelesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement