Türkiye, Avrupa'nın En Az Alkol Tüketilen Ülkesi Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye, Avrupa'nın En Az Alkol Tüketilen Ülkesi Oldu

Türkiye, Avrupa\'nın En Az Alkol Tüketilen Ülkesi Oldu

Dünya Sağlık Örgütü'nün alkol raporuna göre, Türkiye kişi başına ortalama 2.2 litre tüketimle Avrupa'nın en düşük tüketim rakamına sahip ülke oldu.

13.05.2014 15:42  Güncelleme: 15:58

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün "Alkol ve Sağlık Hakkında Küresel Durum Raporu" açıklandı.

2012'de dünyada alkolün zararlı kullanımından kaynaklanan 3.3 milyon ölüm meydana geldiği belirtilen raporda, "Alkol tüketimi sadece bağımlılığa neden olmuyor, aynı zamanda siroz ve bazı kanser türlerinin de aralarında bulunduğu 200'den fazla hastalığın gelişmesi riskine yol açıyor. Ayrıca alkolün zarar verecek şekilde kullanımı, şiddet ve yaralanmalara da neden oluyor" denildi.

ALKOL, HASTALIKLARA YATKIN HALE GETİRİYOR

Raporda, "Alkolün zarar verecek şekilde kullanımının" insanları tüberküloz ve akciğer iltihabı gibi bulaşıcı hastalıklara karşı daha yatkın hale getirdiği öne sürüldü.

Raporda 194 DSÖ üyesi ülkenin alkol tüketim özellikleri yansıtıldı. WHO Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Aklı Sağlığı'ndan Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Dr.Oleg Chestnov rapora ilişkin açıklamasında "Toplumları alkol tüketiminin sağlıkla ilgili olumsuz sonuçlarından korumak için yapılması gereken daha fazla şeyler var. Rapor, konu alkolün zarar verici şekilde tüketimini azaltmaya geldiğinde rahatlık içinde bulunmaya yer olmadığını açık şekilde ortaya koyuyor" dedi.

ALKOLE KARŞI ÖNLEMLER ARTIYOR

Rapora göre bazı ülkeler şimdiden toplumlarını korumak için alkole karşı önlemleri güçlendirirken bunlar arasında alkol vergilerinin artırılması, yaş sınırını yükseltmek yoluyla alkol ediniminin sınırlandırılmasını ve alkollü içeceklerin pazarlanmasıyla ilgili düzenlemeler yeraldı.

Rapor ülkelerin almaları gereken bazı önlemler arasında, "ülke yönetimlerinin alkolün zarar verici şekilde kullanımını düşürecek politikalar geliştirmelerini" saydı. 2012 yılında 66 DSÖ üyesinin ulusal alkol politikası oluşturduğu belirtilirken yaklaşık 140 ülkenin geçen üç yılda en az bir "ulusal farkındalık artırıcı" faaliyet düzenlediği belirtildi. Sağlık sektörünün alkolle ilgili koruyucu önlemler ve tedavi faaliyetlerinde bulunmasının önemine de dikkat çekildi.

KİŞİ BAŞINA 6.2 LİTRE SAF ALKOL DÜŞÜYOR

WHO raporunda, toplumların alkolün zarar verici biçimde kullanımını düşürmeye angaje olmaları gereği içinde oldukları belirtildi. Rapora göre dünyada 15 yaşından büyük kişi başına yılda 6.2 litre saf alkol düşüyor. Ancak dünya nüfusunun yüzde 38.8'i alkolü gerçek anlamda kullandığı için bu, yılda ortalama 17 litre saf alkol tüketildiği anlamına geliyor.

Dünyada alkolden kaynaklanan ölümlerin erkeklerde yüzde 7.6, kadınlarda ise yüzde 4 oranında olduğu belirtildi. Kadınların alkolle ilgili sağlık sorunları konusunda erkeklerden daha kırılgan oldukları, kadınların içki tüketim oranlarında düzgün artışın kaygı uyandırdığı belirtildi.

ALKOL, 4 RİSK FAKTÖRÜNDEN BİRİ

Avrupa kişi başına alkol tüketiminin en fazla gerçekleştiği bölge. Eğilim analizleri bölgede tıpkı Afrika ve Kuzey- Güney Amerika'da olduğu gibi tüketim düzeyinin son beş yılda sabit kaldığını gösteriyor.

Sadece Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik bölgelerinde artış kaydediliyor. Raporla ilgili basın açıklamasında "WHO küresel bir ağ aracılığıyla ülkeleri alkolün zarar verici biçimde kullanımını düşürmek yönündeki politikalarını geliştirmek ve uygulamak konusunda destek veriyor. Alkolün bulaşıcı olmayan salgın hastalıklara neden olan "ortak dört risk faktöründen biri' olarak tanımlandığı BM Genel Kurulu'nun bir nirengi noktası 2011 toplantısında yoğunlaştırılmış bir eylem gereksinimi onaylandı" hatırlatması yapıldı.

TÜRKİYE'NİN RAKAMLARI

Raporda Türkiye ile ilgili şu veriler yer aldı:

-Türkiye'de 2010'da kişi başına ortalama 2.2 litre alkol tüketildi. Bu oranla Türkiye Avrupa bölgesinde en düşük tüketim rakamına sahip ülke oldu. Türkiye'de yıllık tüketim erkekler için 4.4, kadınlar için 0.5 litre. Azerbaycan'da yıllık tüketim 2.3 litre ölçüldü. Düşük tüketimde yılda 2.8 litre ile İsrail üçüncü sırada yer alıyor. Avrupa'nın en çok içki tüketen ülkesi yılda 17.5 litre ile Belarus. Ardından Moldova (16.8 litre), Litvanya (15.4 litre) ve Rusya (15.1litre) geliyor.

TÜRKLER BİRACI

-Türkiye'de içki yelpazesi içinde bira yüzde 63.3, şarap yüzde 7.3, yüksek alkollüler ise yüzde 27.9 yer tutuyor. Bosna Hersek'te yelpazenin yüzde 73.3'ünü bira oluşturuyor. Bu oranla içki yelpazesi içinde biraya en fazla ağırlık veren ülke Bosna ikinci ise Türkiye durumunda. Almanya'da yüzde 53 bira, 28 şarap, 18 ağır alkoller dağılımı söz konusu.

-2010 yılında Türkiye'de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 2.6'sında alkol kullanım bozukluğu, binde 8'inde alkol bağımlılığı, yüzde 1.8'inde alkolün zarar verici şekilde kullanımı söz konusu. Her yüz ölümden 1.3'ü ise alkolden kaynaklanan nedenlerden meydana geliyor."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Türkiye, Avrupa'nın En Az Alkol Tüketilen Ülkesi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • Kemal: Ulan sıkma başlı hatipler..Sizin inadınıza içip içip taksimin ortasına kusacağım böğüre böğüre.. 12 21 Yanıtla
  • Özer Öztürk: En az alkol tüketen fakat!... En çok çocuk tecavüzü ve arkasından öldüren, en fazla evli kadınına dayak, dışarıdan hazır parayla geçinen en tepedeki ülkelerden, en pahalı benzin, en pahalı internet v.s. konusunda BİRİNci oldu. Allahdan müslümanız:) 18 6 Yanıtla
  • Kurt: En çok alkol tüketilen il Konya varın gerisini siz düşünün. 11 8 Yanıtla
    HU: BUNLAR GÜNDÜZ HU ÇEKİP AKŞAM SOTEYE YATIP İÇMEYİ TERCİH EDERLER. SABAH OLUNCA DA İÇKİ İÇMEK ÇOK GÜNAHTIR DERLER. 0 0
  • sarhoş: alkol alacak paramı kaldı ağa 6 9 Yanıtla
  • MEHMET: TÜRKİYE AVRUPA ÜLKESİ DEĞİL Kİ GEREKSİZ HABER 9 5 Yanıtla
  • zaza: galiba zorunuza gitmiş neden 1.olmadık diye 9 4 Yanıtla
    Mete: Çok zorumuza gitti..İçip içip senin üstüne kusacaktık..Bunu yapamadığımız için üzüldük aslında 0 0
  • Derviş: Türkiye Avrupada en az Alkol tüketen ülkeymiş peeh bunu bir geçin, bu raporlar neye göre alınmış.Aşırı özel tüketim vergisinden dolayı vatandaş Rakı Şarap üretmeyi öğrendi, kayıt dışı Rakı şarap üretiyor, bunun raporlarını nasıl tutacaksın? 11 2 Yanıtla
  • ADEMOĞLU: AKP'Yİ ZERRE KADAR SEVMEM AMA BU KONUDA HELAL HELAL HELAL OLSUN... 9 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement