Web Tv Yayıncılıkta Yeni Çığır Açıyor - Son Dakika
Ekonomi

Web Tv Yayıncılıkta Yeni Çığır Açıyor

Web Tv Yayıncılıkta Yeni Çığır Açıyor

Son yıllarda adından sık sık söz ettiren 'web.tv'de artık sıcak eylemleri canlı yayınlayan kanallar bile bulunuyor.

23.10.2013 11:06

Son yıllarda adından sık sık söz ettiren 'web.tv'de artık sıcak eylemleri canlı yayınlayan kanallar bile bulunuyor.

Bursa'da Uludağ Üniversitesi Teknoloji Bölgesi'nde (ULUTEK) faaliyet gösteren TURKTICARET.Net firması, hazırladığı "web.tv" projesi ile herkesin kaydettiği videolarını yükleyebildiği bir platform oluşturdu. Platformu Youtube gibi web sitelerinden ayıran taraf ise, herkesin kendi ismi ile bir kanal açıp, kategorisini belirleyebilmesi. Şu anda 60 bin kanalı olan web.tv platformunda 70'den fazla televizyon istasyonu kendi yayınlarını gerçek zamanlı sunuyor. Platform eylül ayından itibaren de reklam yayıncılığına başlıyor. Reklam verenler ulaşmak istedikleri hedef kitleyi belirleyip, web.tv ziyaretçileri içerisinden sadece ilgilendikleri ziyaretçileri seçebilecekler.

TURKTICARET.Net İcra Kurulu Başkanı Murat Yanıklar, projeyi anlattı. Herkesin kanal ismini alıp yayına başlayabileceği bir platform oluşturduklarını ifade eden Yanıklar, "İsteyen video yüklesin, isteyen canlı yayın yapsın diye düşündük. Dünyadaki benzer projeler fotoğraf paylaşımı üzerine çalışırken, biz video içerikle şimdiden 60 binden fazla kanala ulaştık. Bunlar içerisinde medya şirketleri de var, vatandaşlar da var.70'den fazla tv istasyonu var. Canlı yayınlarını sürekli verenler var. Ulusal kanallar, yerel televizyonlar canlı yayınlarını yapıyorlar. Sanatçılar burayı bir sosyal medya platformu gibi kullanıyorlar. Aylık 5 milyon ziyaretçimiz var. Bu her geçen ay büyüyor. Verilere göre Türkiye'deki ilk 80 site arasında yer alıyoruz. Bir yılda geldiğimiz nokta iyi bir yer. Proje geliştiriliyor, daha yukarılara çıkacak. Biz bir platform olalım. Yayıncıları bir platformda toplayalım. Buradaki en temel sıkıntı tekniktir. Şu anda youtube, facebook, google gibi platformlar hangi merkezde çalışıyor ise oradayız. Akamai üzerinde yer alıyoruz, Akamai'nin esnek bir yapısı var. Bugün 1 milyon ziyaretçiniz var ise ona hizmet veriyor" dedi.

Web.tv'den birkaç beklentileri olduğunu kaydeden Yanıklar, "Bunlardan birisi markaları buraya dahil etmek. Reklam veren büyük markaların kanallarının oluşmasını sağlamak. Bu süreç başladı. Bu bir yatırım sürecidir. Biz 3.5 yıldır yatırım yapıyoruz. Bu kadar süre sabretmek birçok müteşebbisin göze alabileceği bir durum değildir. Böyle bir platformun yazılımını üretmek kolay olmadı. Şu andaki trafiğin yüzde 17'si yurt dışından geliyor. Polonya, İsveç, Amerika'dan kanal açanlar var. Juventus taraftarlarının web.tv'de kanalları var. Avustralya'dan bir mekanik araç yapan şahsın kanalı var. Dışarıdan gelen izleyiciler kategorik olarak menüden aradığına kolayca ulaşıyor. Dillere, ülkelere göre arama seçeneklerimiz var. İha.web.tv şeklinde kanallar var. Arama alt yapısı için domainden dolayı avantajlı bir yapısı var. İçeriği indiremiyor, ancak sadece izleyebiliyorsunuz. Esas modellerden bir tanesi de telifli bir içeriği dağıtmak. Bu dağıtımdan gelir elde etmek. Film dağıtımı, maç, farklı görüntülerin dağıtımını da web.tv'den yapacağız. Mikro ödeme planları var. Yapı içerik olarak büyüdükçe ödeme sistemleri gelişecek. Bu yazılım üzerinden görsel ürünler alacaklar. Yapılan projelerin zamanları var. Platformların belirli bir yatırım süreci vardır. Web sitesi olmak farklı, platform olmak farklıdır" dedi.

WEB TV

Yanıklar, bu işin meraklılarının olduğunu belirterek, "Meraklılar geliyor, platforma dahil etmek istediğimizde yayıncılarla temasa geçiyoruz. Prodüksiyon firmalarını, medya şirketlerini bu tarafa getirmek için görüşen ekibimiz var. Film, belgesel satıcıları da alt yapı arayışı içerisindeler. İçerik, bir platform üzerinde durunca, en değersiz hali ile duruyor. Bir içerik var ise dağıtılması gerekiyor. Kullanıcı nerede yer alıyorsa içeriği oradan alır. İçeriğinizi Birçok platforma verin ki ulaşılabilirliği sağlayın. İçeriğin dağıtım stratejisini oluşturmak yeni iş alanlarından biridir. Biz de o dağıtım kanallarından birisiyiz. Reklam pazarlamasına da Eylül ayında başlayacağız. İçerik sağlayanlara artık reklam geliri de sunacağız. Onların izlenilirliğine, popülerliğine göre reklam geliri dağıtacağız. Kanallarının ziyaretçi sayısına göre gelir alacaklar. Google'ın video reklamları bütün yapının üzerinde dönmeye başlayacak. Reklam verenler de yeni bir 'çeşit' arayışındadır. Hep tekdüze ürünler sunuluyor. Televizyon bütçeleri artık internetteki online video sistemleri üzerinde harcanmaya başlanıyor. İnternet reklamcılığında çok daha hedefli reklamlar verilebiliyor. Artık reklam verenler, bu işi eskisi gibi değerlendirmiyorlar. Eylül ayından itibaren yayına alacağımız reklam alt yapısı uzun zamandır hazırlandığımız bir model. Yayıncılara 'Boş değil dolu, özgün içerikle gelin ki, sizin kanalınızın reklamını sosyal medyada duyuralım' diyoruz. Yayıncı gelir elde etmek istiyor. Eskiden sadece youtube vardı. Artık çok daha fazla platform kurguları çıkıyor" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Web Tv Yayıncılıkta Yeni Çığır Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement