Türkiye'ye Arzum ve Exotic'le Geldi 500 Milyon Dolarla Yeni Şirket Bakıyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'ye Arzum ve Exotic'le Geldi 500 Milyon Dolarla Yeni Şirket Bakıyor

Türkiye\'ye Arzum ve Exotic\'le Geldi 500 Milyon Dolarla Yeni Şirket Bakıyor

Arzum ve Exotic'i Alarak Adından Söz Ettiren İngiliz Özel Girişim Sermayesi Fonu Ashmore, Türkiye'de Farklı Şirketlere Yatırım Yapmak Üzere 500 Milyon Dolar Ayırdı. Ashmore'un Kurucularından Klaus Müllner Hizmet, Perakende ve Üretim Sektörlerindeki Türk Firmalarla İlgilendiklerini Belirtti.

23.06.2008 01:36

Arzum ve Exotic’i alarak adından söz ettiren İngiliz özel girişim sermayesi fonu Ashmore, Türkiye’de farklı şirketlere yatırım yapmak üzere 500 milyon dolar ayırdı. Ashmore’un kurucularından Klaus Müllner hizmet, perakende ve üretim sektörlerindeki Türk firmalarla ilgilendiklerini belirtti.

ELEKTRİKLİ ev eşyası üreticisi Arzum ve egzotik meyve suyu üreticisi Exotic’in hisselerini alarak gündeme gelen İngiliz özel girişim sermayesi fonu (private equity) şirketi Ashmore, Türkiye’de yeni şirketler arıyor. Ikea Türkiye’nın eski genel müdürü olan ve Ashmore fonunun kurucuları arasında yer alan Klaus Müllner, fonu geçen yıl şubat ayında kurduklarını ve bu süreçte 100 milyon dolarlık fonu üç satın almada kullandıklarını belirterek, önemli potansiyel gördükleri Türkiye’ye fonun ikinci fazı olarak da 400-500 milyon dolar ayırdıklarını söyledi.

Şu anda Türk şirketleriyle görüşmelerinin devam ettiğini ve ikisinin sonuçlanma aşamasında bulunduğunu aktaran Müllner hizmet, perakende ve üretim sektörlerindeki Türk firmalarla ilgilendiklerini kaydetti. Müllner, gayrimenkul ve enerji gibi çok ayrıntılı bilgi gerektiren sektörleri de henüz düşünmediklerini aktardı.

250 şirket inceledi

Müllner, geçen yıl Türkiye’de 250 firmayı incelediklerine, Arzum, Exotic ve lojistik sektöründe olmak üzere üç işlem gerçekleştirdiklerine işaret ederek, "Bu yıl fonun tutarını yükselttik. Türkiye’ye uzun vadeli bakıyoruz. Günlük konular bizi etkilemiyor. Daha önce Ikea’da çalıştım ve Türkiye’de 2000 yılından beri görev yapıyorum. 2001 krizini de burada geçirdim. Diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de iniş çıkışlar olabiliyor" diye konuştu. Ashmore’un gelişmekte olan ülkelere yönelik bir fon olduğunu hatırlatan Klaus Müllner, Türk şirketlerinin yapısal gücünün kendilerine gelecek için umut verdiğini vurguladı. Müllner, Türkiye’deki fırsatlara ve pazara, uzun ve orta vadeli baktıklarını belirtti.

Konseptimiz iş ortaklığı

Ashmore’un diğer fonlardan farklı bir yatırım stratejisi olduğuna da dikkat çeken Müllner, şunları söyledi: "Şirketlerin tamamını satın almıyoruz. Bizim konseptimiz iş ortaklğı. Genelde azınlık hisselerine bakıyoruz. Ortak olduğumuz firmaları geliştirmeye çalışıyoruz. Onları cesaretlendirip, Ar-Ge’ye yönlendiriyoruz. Farklılığımız iş ortaklığında yatıyor. Var olan sahiplerin şirketlerini geliştirmelerine yardım ediyoruz. Şirketlere iyi değerler katıyoruz. Ürün geliştirme ve yatırım yapıyoruz."

Firmaların değerini beş yılda artırıp sonra çıkıyoruz

ÖZEL girişim sermayesi fonu (private equity) firmalarının belli bir süre sonra satın aldığı şirketlerden çıktığını belirten Ashmore Türkiye Kurucusu Klaus Müllner, yatırımlarda beş yıl kaldıklarını ve iş ortaklarıyla beraber kalış sürelerine karar verdiklerini kaydetti. Firmaların değerini beş yılda artırdıklarını da ifade eden Müllner, şunları söyledi: "Parayı doğru yolla yatırımlara yönlendiriyoruz. Bazı firmaların daha fazla potansiyeli var, bazıları da erken safhada, bazıları daha olgun projelere sahip. Firmaların geleceğine inanıyoruz. Özellikle orta büyüklükteki aile şirketlerine bakıyoruz. Onların bir sonraki adımı atmalarında destek veriyoruz."

Anadolu’daki KOBİ’lerle görüşmeler yapıyoruz

ŞU ana kadar Türkiye’de yaptıkları bütün yatırımlar konusunda heyecanlı olduklarını kaydeden Klaus Müllner, "Sadece İstanbul’a değil, diğer şehirlere de bakıyoruz Ankara, İzmir ve diğer Anadolu şehirlerindeki fırsatlara da bakıyoruz. İstanbul dışında da çok fırsat var. Anadolu’daki KOBİ’lerle görüşmelerimiz de oldu. Ortaklık sürecini sonuçlandırmak, firmalara göre değişmekle beraber üç ila altı ay arasında sürüyor" diye konuştu.

36 milyar dolar büyüklüğünde fon

1992’de, Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu’nun parçası olarak kurulan Ashmore, 1999’da bağımsız bir şirket oldu. Şu an 36.3 milyar dolarlık bir fon yöneten Ashmore, Londra Borsası’nda da işlem görüyor. Ashmore Türkiye, Klaus Müllner ve Robert Romain tarafından kuruldu. Şirket faaliyetlerine Şubat 2007’de başladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'ye Arzum ve Exotic'le Geldi 500 Milyon Dolarla Yeni Şirket Bakıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement