Türk Malına Moskova'da 'Yeşil Hat' Açtılar - Son Dakika
Ekonomi

Türk Malına Moskova'da 'Yeşil Hat' Açtılar

Türk Malına Moskova\'da \'Yeşil Hat\' Açtılar

Türkiye ve Rusya Arasında "Basitleştirilmiş Gümrük" Uygulaması Resmen Başladı. Sabiha Gökçen ve Moskova'daki Vnukova Havaalanı Arasındaki Kurulan "Basitleştirilmiş Gümrük Hattı" Tanıtıldı.

19.02.2010 01:38

Türkiye ve Rusya arasında “basitleştirilmiş gümrük” uygulaması resmen başladı. Sabiha Gökçen ve Moskova’daki Vnukova Havaalanı arasındaki kurulan “basitleştirilmiş gümrük hattı” tanıtıldı.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, “Moskova uluslararası havalimanında özel bir geçiş koridoru, yeşil koridor açıldı, bu özellikle Türkiye’ye bağlı bir koridor ve oradan geçen mallar için kolaylıklar sağlayacak bir proje” dedi. Gümrük hattının açılışı sırasında Seçin, Türkiye’nin Moskova Büyükelcisi Halil Akıncı ile bir süre görüştükten sonra Türkiye’ye hareket etti.

Kolay giriş istiyoruz

Federal Gümrük İdaresi Başkanı Andrey Belyaninov, bu projeyle Türk ürünlerinin Rusya piyasasına kolay ve hızlı girişini amaçladıklarını belirterek, “Gümrükleme prosedürünün anlayışlı ve zaman açısından az masraflı olmasını istedik. Şimdilik Vnukovo Havaalanı’nı seçtik. Çünkü hava taşımacılığı ticarete zarar vermeden kolay kanalize edilebiliyor ve ulaştırılan malzemelerin kontrolü burada tam

anlamıyla yapılabiliyor. Ve en önemlisi zaman açısından daha az masraflı hal kazanıyor” dedi.

Kara ve denizde ne zaman

Belyaninov, kara ve deniz ulaştırmasıyla ilgili uygulamanın ne zaman başlayacağı yolundaki bir soruya, “Hem Türk ticaretinin işini kolaylaştıran hem Rusya Federasyonu kanunları doğrultusunda çalışan bu tür gümrüklemeyi tüm vasıtalar için uygulamayı düşünüyoruz. Mayıs ayında bu projemizin neticelerini değerlendireceğiz ve şartlara göre değişiklikleri oluşturacağız” yanıtını verdi. “Türkiye ile bir birimizi anlamayı öğrendik” diyen Belyaninov, “Türkiye’deki meslektaşlarımızla aramızda enformasyon akışı mevcut. Rusya ticaretinin Türkiye ticareti ile nasıl çalıştığını çok iyi biliyoruz” ifadesini kullandı.

400 tonluk uçak düşse bile dayanacak nükleer santral yaparız

RUSYA Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldi. Seçin, “Önümüzdeki dönem Medvedev’in Türkiye’ye ziyareti gündemde. Bu ziyaretin hazırlık çalışmaları çerçevesinde Türkiye’ye geldim. Enerji, ulaştırma altyapısı konuları da gündemimizde yer alıyor. Bizim için tartışılmayacak bir konu yok. Gaz tedariki konusu da bunlara dahil. Gazprom, Türkiye ile ilişkisini daha da geliştirmek istiyor” dedi. Seçin, Türkiye’de kurulacak nükleer santral konusunda her iki ülkeyi de memnun edecek sonuca varabileceklerini söyledi. Seçin, dile getirdi: “Nükleer enerji çok yüksek teknoloji gerektiren bir alandır. Rusya Federasyonu olarak her safhada gerekli teknoloji ve bilgi birikimimiz var. Bizim güvenliğimiz o kadar gelişkindir ki, 400 tonluk uçak nükleer santral üzerine düşse dahi hiçbir şey olmayacağı konseptinden yola çıkmaktayız. Böyle bir varsayıma dayanacak güvenlik teknolojimiz var.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türk Malına Moskova'da 'Yeşil Hat' Açtılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement