TÜDKİYEB Başkanı Çelik, küçükbaş hayvan sayısındaki artışı değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TÜDKİYEB Başkanı Çelik, küçükbaş hayvan sayısındaki artışı değerlendirdi Açıklaması

TÜDKİYEB Başkanı Çelik, küçükbaş hayvan sayısındaki artışı değerlendirdi Açıklaması

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkede büyükbaş hayvan sayısı azalırken küçükbaş sayısının arttığını belirterek, bunda girdi maliyetlerindeki artışın da etkili olduğunu bildirdi.

12.02.2022 08:39  Güncelleme: 11:27

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkede büyükbaş hayvan sayısı azalırken küçükbaş sayısının arttığını belirterek, bunda girdi maliyetlerindeki artışın da etkili olduğunu bildirdi.

Çelik, yazılı açıklamasında, TÜİK tarafından yayımlanan 2021 yılı hayvansal üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Küçükbaş hayvan sayısının geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,3 artarak 57 milyon 519 bin 204'e ulaştığı bilgisini veren Çelik, koyun sayısının yüzde 7,2 yükselişle 45 milyon 177 bin 690'a, keçi sayısının da yüzde 3 artışla 12 milyon 341 bin 514'e çıktığını ifade etti.

Çelik, büyükbaş hayvanlardan sığır sayısının aynı dönemde yüzde 0,6 azalarak 17,8 milyona, manda sayısının da yüzde 3,6 düşüşle 185,5 bine gerilediğini belirtti.

Küçükbaş hayvan sayısındaki artışın, büyükbaş yetiştiricilerinin küçükbaşa yönelmesi şeklinde açıklanabileceğini ifade eden Çelik, Türkiye'nin tam bir küçükbaş hayvancılık coğrafyası olduğunu belirtti. Çelik, küçükbaş hayvancılığın meraya dayalı yapılması sebebiyle beslenme ve bakımının büyükbaş hayvanlara kıyasla daha avantajlı olduğuna işaret etti.

Küçükbaş hayvanların yaz aylarında meralardan yem kaynağı olarak yararlanmalarının, girdi maliyetlerini olumlu etkilediğine dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

"Büyükbaş hayvanlar çoğunlukla fabrika yemleriyle beslendikleri için girdi maliyetleri haliyle daha yüksek olmaktadır. Küçükbaş berekettir, ikiz doğum oranları yüksek olup hızlı bir şekilde sürülerin büyümesine uygundur. Küçükbaş, yetiştiricinin altın bileziğidir, başı sıkıştığında bir iki tanesini satıp derdine derman olur. Son dönemlerde başta yem olmak üzere girdi maliyetlerinin yükselmesi tüm yetiştiricilerimizi etkilemekle birlikte, bu durum büyükbaş hayvan yetiştiricilerini küçükbaşa göre daha fazla etkilemektedir. Bana göre küçükbaşa yönelmedeki en önemli etkenlerden biri budur."

"Küçükbaş hayvancılık Avrupa ile rekabet edebilecek tek sektör"

Çelik, bu alanda Avrupa ile rekabet edebilecek tek sektörün küçükbaş hayvancılık olduğunu savunarak, küçükbaş hayvan sayısı bakımından Türkiye'nin yıllardır Avrupa birincisi olma konumunu koruduğunu ve aradaki makası giderek açtığını bildirdi.

Nihat Çelik, "Ülkemizdeki kırmızı et açığının da küçükbaş hayvanla kapatılabileceğini sürekli dile getiriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda desteklerin de tatmin edici boyutlarda artırılmasıyla Cumhurbaşkanı'mızın önümüze koyduğu 'nüfus başına bir küçükbaş' hedefini yakalayarak, dış ülkelere ihracatı artıracak düzeye geliriz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TÜDKİYEB Başkanı Çelik, küçükbaş hayvan sayısındaki artışı değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement