Tokat Bileziği 1 Ayda 2 Bin 500 TL Zamlandı - Son Dakika
Ekonomi

Tokat Bileziği 1 Ayda 2 Bin 500 TL Zamlandı

Tokat Bileziği 1 Ayda 2 Bin 500 TL Zamlandı

Genç kızların rüyasını süsleyen Tokat bileziğinin fiyatı son bir ayda 8 bin TL’den 10 bin 500 TL’ye kadar çıktı.

25.01.2014 14:09

Genç kızların rüyasını süsleyen Tokat bileziğinin fiyatı son bir ayda 8 bin TL'den 10 bin 500 TL'ye kadar çıktı.

Tokat Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar Gençay, Türkiye'de dolarla birlikte altın fiyatlarının yükselmesi sonucu Tokat bileziğinin hızlı bir yükselişe geçtiğini söyledi. Bir ay öncesine 100 gramlık Tokat bileziği 8 bin TL'den satılırken, dolardaki artışla birlikte altının yükselmesi sonucu 10 bin 500 TL'ye çıktığını belirten Gençay, "Bir ay önce Tokat bileziği alan şuanda 2 bin 500 TL karda. Tokat bileziği kaç lira olursa olsun eskisi gibi fazla rağbet olmasa da satılıyor. Bu geleneği devam ettirenler var. Anneden kızına, torununa Tokat bileziği hediye olarak takanlar var" diye konuştu.

Tokat bileziğinin tarihçesine bakıldığında Kafkaslardan gelerek Tokat'a yerleşen kuyumcu ustalarını bafon olarak çıkarttıkları bileziğin gümüşten sonra altın olarak üretilmeye başladığı belirten Gençay, bu bileziğin asıl isminin mengil kolluk olduğunu söyledi. Gençay, özellikle eski Ermeni ustalarının çıkarttığı bir bilezik türü olan Tokat bileziğinin Türkiye'de bu ismi ile tanındığını sözlerine ekledi.

TOKAT BİLEZİĞİNİN YAPILIŞI

Tokat bileziği, altın külçelerin eritilerek çubuk haline getirilmesinden sonra silindirden geçirilerek elde edilen tellerin işlenmesiyle yapılıyor. Hadde ismi verilen aletten geçirilen altın teller el mengenesinde yedi sıra halinde bükülerek hazırlanıyor. Oldukça zahmetli olan kum dökümü tekniğiyle yapılan kaş kısmına ise bükülen tellerden oluşturulan bilezik kilitle birleştiriliyor. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tokat Bileziği 1 Ayda 2 Bin 500 TL Zamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement