Tirilye Tipi Zeytin, Kendi Vatanında Konuşuldu - Son Dakika
Ekonomi

Tirilye Tipi Zeytin, Kendi Vatanında Konuşuldu

Tirilye Tipi Zeytin, Kendi Vatanında Konuşuldu

Mudanya Belediyesi’nin bu yıl ilkini düzenlediği “Şimdi Mudanya Zamanı” programında Tirilye tipi zeytin tartışıldı.

30.09.2014 18:30

Mudanya Belediyesi'nin bu yıl ilkini düzenlediği "Şimdi Mudanya Zamanı" programında Tirilye tipi zeytin tartışıldı.

"Tirilye Tipi Zeytinciliğin Sorunları ve Çözümleri" konulu panel Tirilye Faruk Çelik Kültür Merkezi'nde yapıldı. Panelin moderatörlüğünü Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vahap Katkat yaptı. İlk söz alan Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız, dünyanın en kaliteli sofralık zeytinin Tirilye'de yetiştiğini dile getirdi. Türkiye'nin özellikle doğu ve Ege bölgelerinde Tirilye tipi zeytin ekmek için yoğun bir çalışma olduğunu dile getiren Yıldız, "Bu zeytini binlerce dekar ektiler, Tirilye tipi diyerek sofralara getiriyorlar. Onlar devletten kilo başına destek alırken, biz burada zeytinin gerçek üreticileri olarak hiçbir destek alamıyoruz" dedi.

2010 yılında zeytin ve zeytin yağına destek sağlanması açısından projeler yaptıklarını da hatırlatan Yıldız, ancak yaptıkları teklifler ve projelerin Tarım Bakanlığı'ndan geri döndüğünü söyledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ise, zeytin hakkında teknik bilgiler verdi. Zeytinlik alanları ve üretim miktarları hakkında görüşlerini açıklayan Aksoy, zeytinliklerin her türlü sanayileşmeye açıldığını ileri sürdü.

Zeytinle ilgili hastalıklardan bahseden Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Himmet Tezcan ise, üç hastalığın ilaçlama gerektirdiğini, geçen seneye göre bu yıl ilaçlama cetvelinin bir ay öne kaydığını ifade etti. Tezcan, ilaçlama konusunda uyarılarda bulundu.

Tarım Bakanlığının çiftçileri ve köyleri gözden çıkardığını ileri süren CHP Milletvekili Ziraat Mühendisi İlhan Demiröz, torba yasanın içerisinde çiftçi ve tarım ile ilgili hiçbir madde olmadığını söyledi. Sofralık zeytine destek verilmesi için 13 bin imza topladıklarını ifade eden Demiröz, "Biz bu meseleyi siyaset üstü tutuyoruz. Ancak Tarım Bakanı ile bu konuları görüşme imkanını bulamıyoruz. Kendisine kalsa hiçbir sıkıntı yok" diye konuştu.

Tarım meselesini doğru anlamak zorunda olduklarını kaydeden CHP Ankara Milletvekili Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Gökhan Günaydın ise, "Tarımı sadece çiftçiye özgü bir mesele görürsek yanlış yapmış oluruz. Zeytin, zeytin yağı üretimi ve ağaç adeti bakımından Türkiye olarak dünyada ilk beşin içerisindeyiz" dedi.

Panelin sonunda söz alan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Tirilye tipi zeytinin hak ettiği değeri alacağını ve dünyanın bir numarası olamaya devam edeceğini dile getirdi. Üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerinin sözünü veren Türkyılmaz, ileride daha geniş çaplı çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tirilye Tipi Zeytin, Kendi Vatanında Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement