Thd: "Yarı Çeyrek Altın" Konusunda Tüketiciler Yanıltılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Thd: "Yarı Çeyrek Altın" Konusunda Tüketiciler Yanıltılıyor

Thd: "Yarı Çeyrek Altın" Konusunda Tüketiciler Yanıltılıyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, son günlerde halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle büyük rağbet gösterip çeyrek altının yarısı zannıyla aldığı "yarı çeyrek altın"ın 0,245 gram eksik olduğuna dikkat çekti Tüketici Hakları Derneği(THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, son günlerde halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle büyük rağbet gösterip çeyrek altının yarısı zannıyla aldığı "yarı çeyrek altın"ın 0,245 gram eksik olduğuna dikkat çekti.

10.01.2012 16:41

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, son günlerde halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle büyük rağbet gösterip çeyrek altının yarısı zannıyla aldığı "yarı çeyrek altın"ın 0,245 gram eksik olduğuna dikkat çekti Tüketici Hakları Derneği(THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, son günlerde halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle büyük rağbet gösterip çeyrek altının yarısı zannıyla aldığı "yarı çeyrek altın"ın 0,245 gram eksik olduğuna dikkat çekti. Çakar, "Tüketicilerin daha fazla yanıltılmaması için darphane ve Damga Matbaası'nı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'nu, İstanbul Ticaret Odası'nı ve diğer yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar yaptığı yazılı açıklamada, halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle, özellikle düğün, derneklerde ve kadınlar tarafından düzenlenen altın günlerinde ya da yatırım amacıyla "yarım çeyrek altın" adı altında satılan altınlara büyük rağbet gösterildiğine dikkat çekerek, "Oysa, birkaç şirket tarafından geçtiğimiz yılın sonlarında piyasaya sürüldüğü saptanan bu "22 ayar yarı çeyrek altın'ların izinsiz ve standartlara uygun olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, "Cumhuriyet ziynet altınları ve sarrafiye ürünlerinin üretme' görev ve yetkisi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne aittir. Dolayısıyla eğer yarım çeyrek alın basılacaksa buna karar verip basma ve piyasaya dağıtma yetkisi sadece ve sadece Darphane Genel Müdürlüğü'nündür. Aksine bir davranış en azından tüketicilerin düştüğü zaruri durumdan veya bilgisizliğinden, tecrübesizliğinden yararlanıp, bundan ticari rant elde etmektir" denildi.

Diğer yandan, "yarım çeyrek altın" olarak basılan ve halk arasında Çeyrek Cumhuriyet Altını'nın yarısı olarak algılanan altınların aslında algılanandan 0,245 gram eksik olduğunu belirten Çakar, "Çünkü 1,75 gram olan çeyrek altının yarısı 0,875 gramdır. Oysa piyasada satılan yarım çeyrek altınların 0,63 gram geldiği belirlenmiştir. Bu da uygulamada tüketicinin nasıl yanıltılıp aldatıldığı konusunda ibret verici diğer bir yönü oluşturmakta ve tüketiciler bu altınları bozdurmak istediklerinde bu gerçekle karşılaşarak tüketici örgütlerine başvurmaktadırlar" dedi.

Bu durumun 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa'nın 4. Maddesi'ne aykırı olup, izinsiz olarak standartlara aykırı bir şekilde basılan yarı çeyrek altınların ayıplı altınlar olduğunu vurgulayan Çakar, bununla birlikte, piyasaya sürülen yarı çeyrek altınların, yine, aynı Yasanın 16'ıncı Maddesine göre de "tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici" unsurları taşıması nedeniyle tüketici haklarına aykırılık teşkil ettiğini kaydetti.

-GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ-

THD Genel Başkanı Çakar, "Tüketici Hakları Derneği olarak, "Öncelikle, kendisine yasa ile verilmiş olan; "Cumhuriyet altını sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınlarının cinsi, evsafı ve eşkali' ile ilgili görevlerin gereğini yaparak en azından bu konudaki aldanmaları önlemek, başıboşluğu ortadan kaldırmak ve gerekirse gerçek gramajlı, gerçek yarım çeyrek cumhuriyet altınlarını, gerçek gramajlarında üretmek üzere "Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nü; göreve çağırıyoruz. Diğer taraftan, "Tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı reklam ve ilanlar yönüyle duruma resen el koyması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'nu da göreve çağırıyoruz. Ayrıca, en azından etik olmayan ve tüketici haklarına aykırı olan bu durum karşısında, kuruluş yasası gereğince, tüketiciyi korumakla görevli olan İstanbul Ticaret Odasını ve bu konudaki diğer yetkilileri de göreve çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

-YARI ÇEYREK ALTININ PİYASADA SATILANLA UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ YOK-

Çakar, " yarı çeyrek altın " denilerek piyasada satılan altınların Darphane tarafından çıkarılan Cumhuriyet Altınları ile uzaktan, yakından bir ilgisi bulunmadığını belirterek, bunun tüketicilerin tecrübe ve bilgi noksanlığından yararlanılarak yarım çeyrek cumhuriyet altını alındığı algısı yaratılarak bundan rant elde etmeye yönelik ticari bir etkinlik olduğunu kaydetti. Çakar, "Bu durumda ileride beklentinizi bulamamak ve aldatılmış duruma düşmemek için sizleri bu konuda dikkatli davranmaya çağırıyoruz. Sizlere önemli bir uyarımız da, altın alırken, mutlaka fişinizi almayı unutmamanızdır" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Thd: 'Yarı Çeyrek Altın' Konusunda Tüketiciler Yanıltılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement