TESK Başkanı: Esnaf ve Sanatkarda SGK'da Temsil Edilmeli - Son Dakika
Ekonomi

TESK Başkanı: Esnaf ve Sanatkarda SGK'da Temsil Edilmeli

TESK Başkanı: Esnaf ve Sanatkarda SGK\'da Temsil Edilmeli

TESK Genel Başkanı Palandöken, esnaf ve sanatkarların SGK'da temsil edilmediğini belirterek, en kısa zamanda bu temsiliyetin sağlanması gerektiğini kaydetti.

04.12.2012 16:12  Güncelleme: 16:22

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların SGK'de temsil edilmediğini belirterek, en kısa zamanda bu temsiliyetin sağlanması gerektiğini kaydetti Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların SGK'de temsil edilmediğini belirterek, en kısa zamanda bu temsiliyetin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumu 3'üncü Olağan genel kurulunda konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve Ziraat Odaları Birliği Kanunundaki düzenlemeler nedeniyle; ziraat odalarının üye sayılarının, esnaf ve sanatkar odalarının üye sayılarından daha fazla olmakta ve kesimimiz sigortalıları sayıca daha fazla olmalarına rağmen SGK da temsil edilememektedir. Oysa aktif tarım sigortalılarının sayısı yaklaşık 1 milyon iken esnaf sigortalıların sayısı ise 2 milyondan fazladır. Kaldı ki SGK Yönetim Kurulunda; işçi, işveren, kamu görevlileri ve emeklilerin temsil imkanı doğrudan sağlanmakta iken, tarımda çalışanlar ile kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar aynı statüde değerlendirildiğinden esnaf ve sanatkarlarımızın, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunda temsil imkanı kalmamıştır. Bu nedenle; Kurum Kanununda gerekli düzenlemenin yapılarak, SGK Genel Kurulunda tarım sigortalıları ile kendi nam ve hesabına çalışanların ayrı ayrı temsil imkanı sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

-EMEKLİ ESNAFTAN AYLIKLARINDAN SGK DESTEK PRİMİ KESİLMEMELİ-

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda emekli olup halen 5510 sayılı Kanunun 4/1-(b) maddesine tabi olmayı gerektiren bir işte çalışan esnaf ve sanatkarlardan yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesildiğini anlatan Palandöken, "SGK verileri incelendiğinde; emekli olduktan sonra bir işyeri açarak çalışmasına devam eden kişi sayısının 13 bin 264 olduğu görülmektedir. Emekli çalışanlardan SGDP kesilmesindeki amaç, iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılmasıdır. Bu 13 bin kişi zaten yanlarında işçi çalıştırarak istihdama katkı sağlamaktadır. Bir başka ifadeyle, emekli olduğu halde halen çalışmakta olan esnaf ve sanatkarlar, genç işgücünün önünü tıkayan değil, tersine onlara iş imkanı yaratan durumundadırlar. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkarlardan sosyal güvenlik destek primi almak, gençlere iş imkanı yaratan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle sosyal güvenlik destek primi esnaf ve sanatkarların yaşlılık aylıklarından kesilmemelidir" dedi.

-"EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN ARANAN 9 BİN GÜN 7 BİN 200 GÜNE İNDİRİLMELİDİR"-

Yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için aranan prim ödeme gün sayısının işçilerde 7 bin 200 gün iken esnaf ve sanatkarlarda 9 bin gün olması gerek norm ve standart birliği yönünden gerekse Türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığını ifade eden Palandöken, "Yoğun işsizliğin yaşandığı ülkemizde bir esnafın kesintisiz olarak 25 yıl faaliyette bulunması ve 9 bin gün prim ödemesi gerçekçi değildir. Bu nedenle prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 gün olarak eşitlenmelidir" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi TESK Başkanı: Esnaf ve Sanatkarda SGK'da Temsil Edilmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement