Tcmb'nin Yarın Gerçekleştireceği Ara Ppk Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Tcmb'nin Yarın Gerçekleştireceği Ara Ppk Toplantısı

Tcmb\'nin Yarın Gerçekleştireceği Ara Ppk Toplantısı

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Tokalı: "TCMB'nin, yarın faiz oranlarında artırıma gitmesi olası görünüyor" "Gelişen ülkelere yönelik sermaye akımlarında zayıflama ve bunun kurlar üzerinde yarattığı değer kaybına ek olarak, içeride enflasyon görünümünde artan risklerin fiyat istikrarını tehdit.

27.01.2014 16:40

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın gerçekleştirilecek olan ara Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarında artırıma gitmesinin olası göründüğünü belirterek, "Gelişen ülkelere yönelik sermaye akımlarında zayıflama ve bunun kurlar üzerinde yarattığı değer kaybına ek olarak, içeride enflasyon görünümünde artan risklerin fiyat istikrarını tehdit etmesi gibi unsurlar, yarın yapılacak ara toplantıda etkili oldu" dedi.

TCMB'nin yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla, ara PPK toplantısı kararına ilişkin açıklama yapan Tokalı, TCMB'nin, yarın faiz oranlarında artırıma gitmesinin olası göründüğüne dikkati çekti.

Tokalı, bir önceki ara PPK toplantısının 4 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştiğini ve politika faizinde 50 baz puanlık indirimle sonuçlandığını anımsatarak, faiz artırımına gidilen bir önceki ara toplantının yapıldığı 7 Haziran 2006'da ise borç alma ve verme faiz oranlarında 175 baz puanlık artırımın gerçekleştiğini ifade etti.

Gelişen ülkelere yönelik sermaye akımlarında zayıflama ve bunun kurlar üzerinde yarattığı değer kaybına ek olarak, içeride enflasyon görünümünde artan risklerin fiyat istikrarını tehdit etmesi gibi unsurların yarın yapılacak ara toplantıda etkili olduğunu vurgulayan Tokalı, "Üç Aylık Enflasyon Raporu'nda 2014 enflasyon tahmini olan yüzde 5,3 hedefinde önemli oranda yukarı yönlü revizyona gidilme olasılığı ve bu ayın enflasyon oranında ilk işaretlerini görmeyi beklediğimiz üzere gıda fiyatlarının endişeleri artıran bir görünüm sunuyor olması da fiyat istikrarı hedefiyle ilgili endişeleri artırdığını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"Haftalık repo faizinde 150 baz puan artırım bekliyoruz"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu ise yarın yapılacak olağanüstü PPK toplantısından, 21 Ocak'taki PPK toplantısına paralel beklenti içinde olduklarını belirterek, bu bağlamda yüzde 4,50 seviyesinde bulunan haftalık repo faizinde 150 baz puan ve yüzde 7,75 seviyesinde gecelik borç verme faizinde de minimum 75 baz puanlık artırım beklediklerini dile getirdi.

Çakıroğlu, ayrıca yüzde 6,75 seviyesindeki piyasa yapıcı bankalara uygulanan gecelik borç verme faizinde de minimum 75 baz puanlık artırım beklediklerini kaydederek, "Bunların dışında TCMB'nin rezerv opsiyon mekanizması ve/veya zorunlu karşılık oranlarında da değişikliğe gitme ihtimali bulunsa da bu tarafta bir adım atmak için PPK toplantısına ihtiyaç duyulmadığını da hatırlatalım. Son olarak TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın 2014'ün ilk Enflasyon Raporu'na ilişkin yapacağı basın toplantısının da para politikasının geleceğine ilişkin önemli bir gösterge olacağını belirtelim" ifadelerini kullandı.

"300-400 baz puan artırım bekliyoruz"

Şekerbank Başekonomisti Ozan Gazitürk de TCMB'nin ara toplantı kararına ilişkin sürecin faiz artırımına işaret ettiğini belirterek, bunun güçlü olması ve 2011 yılındaki faiz seviyelerinin baz alınabileceğini kaydetti.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise söz konusu toplantı kararına ilişkin "300-400 baz puan arasında güçlü bir faiz artırımı bekliyoruz" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tcmb'nin Yarın Gerçekleştireceği Ara Ppk Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement