Su Ürünleri İhracatçıları Orkinosta Kota Artışı İstiyor - Son Dakika
Ekonomi

Su Ürünleri İhracatçıları Orkinosta Kota Artışı İstiyor

Su Ürünleri İhracatçıları Orkinosta Kota Artışı İstiyor

Güney Afrika'da düzenlenen "Uluslararası Atlantik Tunalarını Koruma Komisyonu" toplantısına katılan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, orkinos avında Türkiye'ye yönelik kotanın...

07.12.2013 13:24

Güney Afrika'da düzenlenen "Uluslararası Atlantik Tunalarını Koruma Komisyonu" toplantısına katılan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, orkinos avında Türkiye'ye yönelik kotanın artırılmasını istedi.

Atlantik Okyanusu ve komşu denizlerdeki orkinos (tuna) balıklarını ve tuna çeşitlerini korumaktan sorumlu hükümetler arası balıkçılık kuruluşu "Uluslararası Atlantik Tunalarını Koruma Komisyonu" (ICCAT), Güney Afrika'da biraraya geldi. Toplantıda avlanma sahalarındaki balık stokları ve üye ülkelerin yıllar itibarıyla ortalama orkinos yakalama kotaları masaya yatırıldı. ICCAT toplantısında Türkiye'yi temsil eden İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, yaptığı yazılı açıklamada uluslararası alanda olası kota artışında Türkiye olarak haklarını almak için lobi faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

ICCAT tarafından belirlenen av kotalarının, orkinos stoklarının korunması amacıyla son yıllarda giderek azaltıldığını vurgulayan Sagun, bu kuruluşa 2003 yılında üye olan Türkiye'nin orkinos kotası da 3 bin 300 tondan 530 tona kadar gerilediğine dikkat çekti. Sagun, bu kotanın artırılması için 2011 yılından beri yoğun bir lobi faaliyeti sürdüren Türkiye'nin, Güney Afrika'daki toplantıda da karasularındaki orkinos avına dikkat çektiğini vurguladı.

-"AB TARAFINDAN GETİRİLEN KAFES KAPAKLARININ DARALTILMASI ÖNERİSİNE KARŞI ÇIKTIK"-

ICCAT toplantıları süresince, AB tarafından getirilen kafes kapaklarının daraltılması önerisine, büyük balıkların geçerken ölme ihtimali nedeniyle karşı çıktıklarını dile getiren Sagun şunları kaydetti:

"Biz, orkinos stoklarının korunması amacıyla ICCAT tarafından alınan tedbirlere büyük özen gösteriyor ve Akdeniz'de yakalanan orkinoslar çiftliklerde titizlikle ve uygun koşullarda büyütülerek tek alıcı olan Japonya'ya direkt olarak ihraç ediyoruz. Bizler olası bir kota artışında Türkiye olarak haksızlığa uğramamak için payımızı almak üzere lobi faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Amacımız, bu alandaki talepleri karşılayabilmek."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Su Ürünleri İhracatçıları Orkinosta Kota Artışı İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement