'Su Şebekesi' İşi Genişledi 'Dede' Özal'ı Yakaladı - Son Dakika
Ekonomi

'Su Şebekesi' İşi Genişledi 'Dede' Özal'ı Yakaladı

\'Su Şebekesi\' İşi Genişledi \'Dede\' Özal\'ı Yakaladı

'Dede' Adı Verilen Operasyonda, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi'den Sonra, Dün de 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Oğlu Eski Milletvekili Ahmet Özal, İstanbul'da Gözaltına Alındı.

09.03.2008 02:19

Edirne Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin önceki gün gerçekleştirdiği ve ’Dede’ adı verilen operasyonda, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi ile bazı belediye görevlileri ve ihalelere katılan şirket yöneticilerinden sonra, dün de 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu eski milletvekili Ahmet Özal, İstanbul’da gözaltına alındı. Edirne’de gözaltına bulunan 15 zanlının sorgusu devam ederken, 7 kişi de aranıyor.

EDİRNE’YE GÖTÜRÜLDÜ: Sedefçi ile birlikte organize suç örgütü kurmak, rüşvet almak ve ihaleye fesat karıştırmak iddialarıyla yürütülen operasyonda, hakkında yakalama emri bulunan belirtilen Ahmet Özal, dün Cengiz Aslan’ın oğlu Nezihi Alp Aslan’ın Fatih Camii’ndeki cenaze törenine katıldı. Törende, iddialar için "Yok böyle bir şey. Edirne Belediye Başkanı’nın adını bilmem, tanımam. Herhalde siyasete doğru bir takım hareketlere başlayınca siyasi komplolar da başlar. İşte buradayım" dedi. Özal, bu sözlerinden yaklaşık 1 saat sonra, İstanbul polisi tarafından cami çıkışında gözaltına alındı. Eyüp Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen Ahmet Özal, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde bir süre polislerle sohbet etti. Sakin tavırlarıyla dikkat çeken Özal, "Bunlara gerek yoktu. Çağırsalardı ifade vermeye gelirdim" dedi. 3 saat şubede kalan Özal, daha sonra, avukatı ve iki polis eşliğinde kendi otomobiliyle Edirne’ye götürüldü. Özal, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi’nde sorguya alındı.

ADINI BİLE BİLMEM: Özal Fatih Camii’ndeki cenazede gazetecilerin soruları üzerine,"Doğru değil. Yok böyle bir şey. Edirne Belediye Başkanı’nın adını bilmem, tanımam. Bunun ardında ne olduğu yakında anlaşılır. Herhalde siyasete doğru bir takım hareketlere başlayınca siyasi komplolar da başlar. İşte buradayım. Öyle saçma sapan bir şey olur mu. Bunlar ciddi şeyler değil. Türkiye’nin bugünkü karışık durumlarının ardında yatan bazı sebepler vardır" dedi. Özal, "Bu bir siyasi komplo mu?" sorusuna da, "Muhakkak. Yakında ortaya çıkar" yanıtını verdi.

NAMUSSUZ İŞE BULAŞMADIM: Sedefçi ile birlikte gözaltında tutulan 15 zanlı sabah saatlerinden Selimiye Devlet Hastanesi’ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Sedefçi, hastaneden çıkarılırken gazetecilere, hiçbir haksız işe karışmadığını söyledi. Sedefçi, "Ben orada namuslu Edirne halkını temsil ederken, hiçbir namussuz işe bulaşmadım. Haksız kazanca bulaşmadım. Bu yapılanların hesabını verecekler" dedi. Sedefçi, makam odasındaki çekmecede bulunan paraların ise tüm kendi birikimi olduğunu söyledi.

TELEFONA TAKILANLAR: Operasyonla ilgili dün İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde ifadelerinden sonra serbest bırakılan 2 kişinin, Adnan Menderes Havaalanı Yolcu Salonu Gümrük Müdür Yardımcısı S.M. ve akaryakıt ticaretiyle uğraşan T.S. olduğu belirtildi. Bu kişilerin Edirne’de gözaltına alınan bir kişiyle telefon görüşmelerinin teknik takibe takılması nedeniyle ifadelerine başvurulduğu ortaya çıktı.

ANKARA’DAN KAMYON DOLUSU EVRAK: Edirne Emniyet Müdürlüğü’nde iki gündür gözaltında bulunan Hamdi Sedefçi’nin de aralarında bulunduğu 15 zanlının sorgusu sürüyor. Zanlıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki Akbil ve İGDAŞ soruşturmalarını da yürüten ve belediyelerdeki işlemler konusunda uzman olan Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürü Şakir Engin Korkmaz bizzat sorguluyor. Edirne’deki ’Dede’ operasyonu kapsamında ihalelere katılan şirketlerin Ankara’da bulunan merkezlerinde yapılan aramada el koyulan dosyalar ve evrak, bir kamyona yüklenerek bu sabah Edirne’ye getirildi. Savcılığın isteği üzerine el konulan dosyaların incelenmesi için Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından iki uzman görevlendirildi.

’Dede’ operasyonuyla gündeme gelen suçlamalar

OPERASYON öncesi mahkeme kararıyla zanlılarla ilgili başlatılan teknik takipte elde edilen belge ve bilgiler soruşturma dosyasına koyuldu. Bu belge ve bilgiler arasında şunlar yer aldı:

Edirne Belediye Sarayı’nın satışı ve içme suyu şebekesi imtiyaz devri ihalelerine giren şirket, Başkan Hamdi Sedefçi’nin İstanbul’da oturan sevgilisi M.A.’nın evindeki lüks mobilyaların parasını ödedi.

Belediyenin maddi sıkıntı gerekçesiyle bitme aşamasında olan Belediye Sarayı binasını 20 Eylül 2007 günü Gayri Menkul Proje Geliştirme İnşaat Taahhüt ve A.Ş.’ye 21 milyon 750 bin YTL’ye satılması ve ihaleyi kazanan şirketin tapuyu aldıktan bir gün sonra 7 milyon YTL farkla Hollanda kökenli Redevco Sekiz Emlak Geliştirme İnşaat Yatırım ve Ticaret A.Ş.’ye satmasındaki para akışı da takibe alındı.

Redevco’nun Gayri Menkul Proje Geliştirme İnşaat Taahhüt A.Ş.’ye 35 milyon YTL aktardığı belirlendi. İlk ihaleyi alan şirketinin de parayı aralarında Gaziantep’in de bulunduğu değişik hesaplara gönderdiği, sonra paraların yine ayni şirket sorumluları tarafından çekildiği, aradaki farkın eritilmesi için şirketler arasında sahte sözleşmeler düzenlendiği de anlaşıldı.

Sedefçi’nin kamera görüntüleri de var

EDİRNE Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin içme suyu şebekesi imtiyaz devri ihalesi öncesi İstanbul’da lüks bir lokantanın müşterilere kapatılan üst katında işadamları ile bir araya geldiği de gizli kameralarla tespit edildi. Sedefçi’nin, içme suyu ihalesini kazanan şirketin Ankara Sincan’da bulunan sayaç fabrikasında da işadamları ile buluştuğu görüntülendi. İhalesi öncesinde Veli Aksaz adlı bir uzmanla anlaşma yapıldı. Belediye adına su ihalesinin şartnamesini hazırlayan ve halen gözaltında olan Aksaz, ihaleyi kazanan üçlü grup arasında yer alan Yerel Yönetim Altyapı ve Arıtma Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile işbirliği yaptı. Şirketin Aksaz’a para akışı sağladığı banka kayıtları ile belirlendi. Şirketin ortakları arasında yer alan Mehmet Altunhan ve Mustafa Selçuk ile sık sık bir araya gelen Aksaz’ın ihale şartnamesinde kendilerine kolaylık sağlayacak maddeler konulması konusunda mutabakat sağladığı kaydedildi.

Operasyondan bilgim vardı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’ye yönelik operasyon yapılacağına ilişkin 2 gün önce bilgisinin olduğunu söyledi. Sedefçi ile konuştuğunu, olayı bir de ondan dinlediğini belirten Baykal, "Sedefçi, belediye binasını 20 milyon YTL’ye satmış. Sonra bundan vazgeçip fiyatı 27 milyon YTL’ye çıkartmış. Yeni belediye binasının yapımını da belediye binasını alan firmaya 5 trilyon karşılığı vermiş. Şimdi, bu satış işinde diğer ihale yapılamadığı için suçlanıyor. CHP’lilere yönelik bu tür operasyonlar bekliyoruz, bizim için sürpriz olmadı" dedi.

CHP’den Başkan Sedefçi’ye destek

HAMDİ Sedefçi’nin gözaltına alınmasına tepki gösteren bir grup CHP’li dün Edirne Emniyet Müdürlüğü otoparkına gitti. 150 kişilik grup, pencereden olsun Başkan Sedefçi’yi görmeye çalıştı, ancak başarılı olamadı. Otoparkta bekleyen partililer, daha sonra araçlarına binerek ayrıldı. CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Hamdi Sedefçi’nin ve partisinin ’siyasi komplo’ ve ’siyasi linç’ kampanyasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Su Şebekesi' İşi Genişledi 'Dede' Özal'ı Yakaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement