Sofralık ve Kuru Üzüm Türkiye'den Sorulacak - Son Dakika
Ekonomi

Sofralık ve Kuru Üzüm Türkiye'den Sorulacak

Sofralık ve Kuru Üzüm Türkiye\'den Sorulacak

Dünya bağ ve şarap sektörü temsilcilerini İzmir'deki kongrede ağırlayan Türkiye, önemli bir görev aldı.

23.06.2012 11:17

Dünya bağ ve şarap sektörü temsilcilerini İzmir'deki kongrede ağırlayan Türkiye, önemli bir görev aldı. Kongrenin son gününde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi (EÜZF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü (OIV) Sofralık Üzüm, Kuru Üzüm ve Fermente Olmamış Üzüm Ürünleri Komisyonu Başkanlığı'na seçildi.

OIV'nin 35'inci uluslararası kongresine ev sahipliği yapan İzmir'de Türkiye bağcılık sektörü adına önemli bir gelişme yaşandı. EÜZF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, 45 ülkeden 300 bilim insanının katıldığı kongrede üzüm ve üzüm ürünleri hakkındaki kararlarda Türkiye'nin daha etkin olabileceği bir görev aldı. Bu görevle birlikte Türkiye'nin özellikle kuru üzüm ihracatında yaşanan kalıntı sorununun çözümünde büyük bir lobi gücüne kavuştuğu yorumu yapıldı.

18- 22 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen 35'inci Dünya Bağ ve Şarap Kongresi'nde 270 bilimsel makale yayımlandı, bunların 96'sı sözlü olarak sunuldu. Sunumların 39'u bağcılık, 17'si şarapçılıkla ilgili olurken sofralık üzümde yeni analiz teknikleri ilk kez duyuruldu. Kongrenin kapanışında Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, OIV Başkanı Yves Bernard, OIV Genel Direktörü Federico Castelluci, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şanal Tosun ve EÜZF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli'nin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan OIV Başkanı Yves Bernard, "Üye 45 ülkeden 300'ün üzerinde bilim insanının buluştuğu kongrede bir çok önemli konuya imza attık. Bu kararlardan en güzeli ise OIV Sofralık Üzüm, Kuru Üzüm ve Fermente Olmamış Üzüm Ürünleri Komisyonu Başkanlığı'na seçilen Prof. Dr. Ahmet Altındişli'ni seçilmesi oldu" dedi.

'BU GÖREVE SEÇİLMEM BÜYÜK SORUMLULUK'

Prof. Dr. Ahmet Altındişli ise OIV'nin bağcılığın tanımından analize, şarap, üzüm ve üzüm suyu gibi ürünleri tüm yönleri ile alan dünyanın konusunda en etkin kuruluşu olduğunu ve üzüm konusunda izlenecek politikaları belirlediğine dikkat çekti. Prof. Dr. Altındişli, "Bu göreve seçilmem büyük bir sorumluluk. Dünyada üzüm konusunda nelerin öne çıkacağı, sorunsuz üretim sağlayan tekniklerin geliştirilmesi gibi konuları sorumuluk alanımızda olacak. Böylece Türkiye'nin sofralık ve kuru üzüm ihracatında sıkıntı yaratan kalıntı sorunu gibi konularda OIV'nin diğer birimleri ile birlikte çalışma, fikir, politika üretme imkanı yaratmış olacağız" diye konuştu.

TAPDK Başkanı Mehmet Küçük de kongrenin İzmir'in EXPO adaylığına katkı sağlayacağını söyledi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sofralık ve Kuru Üzüm Türkiye'den Sorulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement