Şimşek: "Bu yıl cari açık önemli ölçüde daralacak'' - - Son Dakika
Ekonomi

Şimşek: "Bu yıl cari açık önemli ölçüde daralacak'' -

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl cari açığın önemli ölçüde daralacağını bildirerek, "Avrupa şu anda krizden çıkıyor, bu da Türk ihracatını önemli ölçüde etkileyecek" dedi.

24.03.2014 23:12

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl cari açığın önemli ölçüde daralacağını bildirerek, "Avrupa şu anda krizden çıkıyor, bu da Türk ihracatını önemli ölçüde etkileyecek" dedi.

Bakan Şimşek, Mardin'de Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayicilerle ve esnafla bir araya gelerek dertlerini dinledi.

Bir makarna fabrikasında incelemelerde bulunduktan sonra burada yemeğe katılan Şimşek, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Güneydoğu'da ekonomiyi Türkiye'nin diğer bölgelerine oranla daha canlı gördüğünü söyledi.

Cari açıkla ilgili bir soru üzerine Şimşek, "Bu sene cari açık önemli ölçüde daralacak. Avrupa, şu anda krizden çıkıyor, bu da Türk ihracatını önemli ölçüde etkileyecek. Çünkü, Türkiye'nin en büyük pazarı Avrupa. Avrupa Birliği son 4-5 yıldır bir resesyondaydı. Bir krizdeydi" dedi.

"Arap baharı nedeniyle bazı ülkelere ihracatta kısa süreli de olsa problemler yaşandığı" ifadesinde bulunan Şimşek, Ortadoğu'da Suriye dışında göreceli bir istikrarın olduğunu, bunun da ihracatı olumlu yönde etkileyeceğini, dış talebin güçlenmeye başladığını ve iç talebin geçmişe nazaran bir miktar daha zayıf seyrettiğini kaydetti.

Irak'a yapılan ihracattan dolayı Mardin ve Güneydoğu bölgesindeki illerde canlılığın devam ettiğini ifade eden Şimşek, "Gerek Mardin'de, gerek Batman'da, gerekse diğer illere yaptığım ziyaretlerde ihracatta çok büyük bir ivme görüyorum" dedi.

Çözüm sürecine değinen Şimşek, çözüm sürecinin var olmasıyla huzurun temin edileceğini, huzurun da yatırımları artıracağını belirtti. Çözüm süreciyle kalkınacak olan Güneydoğu bölgesinin, Türkiye'nin Avrupa ile arasındaki arayı kapatmasına yardımcı olacağını dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Çözüm süreci sayesinde teşvikler, teşvikler sayesinde altyapı, altyapı sayesinde yetişmiş eleman, yetişmiş eleman sayesinde bölge hızla kalkınıyor. Bu da Türkiye için büyük bir fırsat. Çünkü buradaki hızlı kalkınma Türkiye'yi de tabi ki daha yükseklere taşıyacaktır. Türkiye'nin Avrupa ile arayı kapatmasına bu bölge yardımcı olacaktır onun için edindiğim izlenim son derece olumlu."

Şimşek, Türkiye'nin son 10 yıldır istikrarı ve güveni sağladığı için çok hızlı büyüme ve gelişme hamlesi içerisinde olduğunu, yerel seçimlerden çıkacak sonucun bunu destekleyici nitelikte olacağını ve Türkiye'nin de yoluna devam edeceğini belirtti.

Bakan Şimşek, daha sonra bir alışveriş merkezinde esnafları ziyaret etti.

Muhabir: Nazmi Akyol, Necdet Doğruyol

Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Şimşek: "Bu yıl cari açık önemli ölçüde daralacak\'\' -
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Şimşek: 'Bu yıl cari açık önemli ölçüde daralacak'' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement