Sanayi Üretimi Geriledi - Son Dakika
Ekonomi

Sanayi Üretimi Geriledi

Sanayi Üretimi Geriledi

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, önümüzdeki birkaç ay içinde açıklanacak rakamların daha önemli hale geldiğini söyledi.

09.10.2012 11:48

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, önümüzdeki birkaç ay içinde açıklanacak rakamların daha önemli hale geldiğini söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Doğan, sanayi üretim endeksinin, ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 oranında azaldığını, sanayi üretiminde bundan önce en son Kasım 2008'de önceki yılın aynı ayına göre düşüş gerçekleştiğini kaydetti.

Kasım 2008 yılından itibaren sürekli artış gösteren sanayi üretiminde 2010 yılında ortalama yüzde 13,1 artış olduğunu, 2011 yılında da yıllık ortalama yüzde 8,9 artış gerçekleştiğini hatırlatan Doğan, "2012 yılında ise açıklanan son veri ile birlikte şu ana kadar ki süreçte yüzde 2,5 civarında bir artış olduğu görülüyor. Önceki aylarda yaşanan düşük artış rakamları yumuşak iniş senaryosu ile paralel bir görünüm seyretmişti" dedi.

Ağustos ayında görülen düşüşün piyasa beklentisi olan yüzde 2,2 artışın oldukça altında olduğuna dikkati çeken Doğan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu düşüş önümüzdeki aylarda da devam edecek olursa yumuşak inişin sertleşmeye başladığı endişesi artabilir. Bu nedenle önümüzdeki birkaç ay içinde açıklanacak rakamlar daha önemli hale geldi. Merkez Bankası'nın (MB) da bu rakamlardaki değişimi daha dikkatli takip edeceğini düşünüyoruz. Bu rakam bir istisna olmaktan çıkar ve yeni düşüşler gözlenecek olursa, MB'nin de ipleri biraz daha gevşettiğini görebiliriz. Bu nedenle bu rakamı şu an için bir sinyal olarak görmekle birlikte önümüzdeki aylarda açıklanacak rakamlardan sonra MB'nin politikalarında esneme olup olmayacağını daha net yorumlayabileceğiz."

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sanayi Üretimi Geriledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement