Sanayi Bakanı Çağlayan, Ekonomik Başarıyı İlginç Bir Örnekle Açıkladı - Son Dakika
Ekonomi

Sanayi Bakanı Çağlayan, Ekonomik Başarıyı İlginç Bir Örnekle Açıkladı

Sanayi Bakanı Çağlayan, Ekonomik Başarıyı İlginç Bir Örnekle Açıkladı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Çok Önemli Başarılara İmza Attığını ve Cumhuriyet Tarihinde İlk Defa 22 Çeyrek Arka Arkaya Yüzde 7'lik Bir Büyüme Yaşandığını Söyledi.

12.12.2007 15:23

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin çok önemli başarılara imza attığını ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa 22 çeyrek arka arkaya yüzde 7'lik bir büyüme yaşandığını söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) düzenlenecek 'Trabzon İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na katılmak üzere Trabzon'a gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ve AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur ile birlikte Trabzon Valisi Nuri Okutan'ı ziyaret etti. Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Çağlayan, daha sonra gazetecilere ekonomik konularla ilgili bir açıklama yaptı.

Bakan Çağlayan, 60. Hükümet döneminde Cumhuriyet tarihinde ilk kez sanayileşme stratejisi ve politikalarının belirleneceğini ve yeni yıldan itibaren uygulanacak teşvik sisteminin de bunun üzerine kurulacağını söyledi. Bu anlamda Trabzon'un MR'ını çekmeye geldiklerini belirten Çağlayan, 'Trabzon İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda kentin yerel yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve iş adamları ile görüş alış verişinde bulunacaklarını söyledi.

58 ve 59. Hükümet dönemlerinde Türkiye'nin çok önemli başarılara imza attığını ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa 22 çeyrek arka arkaya yüzde 7'lik bir büyüme yaşandığını anlatan Çağlayan, "Ben 27 yıllık sanayici, 5 yıllık da oda başkanı olarak bunu en fazla hisseden biriyim. Beş yıl önce Türkiye'nin toplam cirosu yani GSMH'sı 181 milyar dolardı. Bugün, şükürler olsun 489 milyar dolar olarak gerçekleşmesine kısa bir süre kaldı. Bir sene sonraki hedefimiz 520 milyar dolardır" dedi.

Gelinen noktadaki başarıyı çok ilginç bir örnekle anlatan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: "Ben siyasete girmeden önce 2002 yılında biri gelip de benimle 'Türkiye'nin GSMH'sı 4-5 yıl sonra 500 milyar dolara yaklaşacak, ihracatı 100 milyar doları aşacak, kişi başına milli gelir 7 bin doları aşacak' diyerek iddiaya girmek isteseydi, samimiyetle söyleyeyim bunların olmayacağı noktasında iddiaya girer ve kaybeden tarafta yer alırdım. Gerçekten cumhuriyet tarihinde çok ciddi ve kalıcı ekonomik başarı

elde edilmiştir. Neye rağmen? 2001 yılındaki krizin yarattığı tahribata rağmen."

Türkiye'de makroekonomik dengelerin sağlandığını, ihracatın arttığını ve işsizliğin de 5 yıl önceki rakamın altında olduğunu belirten Çağlayan, her yıl iş gücü piyasasına 700 bin kişinin girdiğini ve bu yeni nüfusun tamamına da iş bulunduğunu ifade etti. Çağlayan, bu dönemde yapılacak çalışmalarla illerdeki kimlik taraması neticesinde mikro reform yapılacağı, şok tedbirlerin alınacağı ve yapısal reformların başarılacağı bir dönem olacağını söyledi. Çağlayan, geçmiş dönemin taçlandırıldığı ve ekonomik

başarıların sürdürülebilir hale getirildiği bir ekonomik platform oluşturacaklarını anlattı.

İki gün önce açıklanan büyüme rakamlarının kimsenin moralini bozmaması gerektiğini belirten Çağlayan, şöyle konuştu: "Sanayi yine olması gerekenin üzerinde büyümüştür. Tarımda yaşanan kuraklığın etkisiyle bir gerileme yaşanmıştır. Bu da Allah'tan gelen bir şey. İnşaat sektöründeki durgunluk da buna eklenince büyüme rakamları istenilen şekilde gerçekleşmedi. Ama şunu bilin ki programdaki büyüme rakamı yüzde 5 di ve bu civarda bir rakamın gerçekleşeceği de çok net görülüyor. Türkiye her yıl yüzde 5'in

üzerinde büyümek zorundadır. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. 2013 yılındaki GSMH hedefimiz 800 milyar dolar kişi başına milli gelir 10 bin dolardır."

Bunların Türk insanı ve Türkiye'nin ihtiyacı olan şeyler olduğunu anlatan

Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz de bunun alt yapısını oluşturmak üzere buradayız. Trabzon'un da aralarında bulunduğu 81 ilde bu anlamda çalışmalar yapacağız ve teşvik sistemini bunun üzerine kuracağız."

Trabzon Valisi Nuri Okutan, ziyaretin anısına Bakanlar Çağlayan ve Özak'a plaket ve çeşitli hediyeler verdi.

(BK-MU-HO-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Sanayi Bakanı Çağlayan, Ekonomik Başarıyı İlginç Bir Örnekle Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement