Sahte Balcılara Katmerli Ceza! - Son Dakika
Ekonomi

Sahte Balcılara Katmerli Ceza!

Sahte Balcılara Katmerli Ceza!

Sahte balcılara verilen cezaları yetersiz bulan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, sahtekarlara ihraç istedi.

25.02.2013 12:08  Güncelleme: 07:32

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, sahte bal üreten ve satanlara verilen cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirterek, "Bir adam sahte bal üretmişse, arının doğru yaptığı ürüne sahtekarlığı karıştırmışsa, teşhir edilmesi yetmez, ticaretten men edilmesi gerekir" dedi.

BAL DİYE GLİKOZ SATANLARA CAYDIRICI CEZA ŞART

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca güncellenen "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"nin, sahte bal ile mücadeleyi artıracağını söyledi.

Bal diye glikoz satanların, gerçek bal üreticisinin emeğini sömürdüğünü ifade eden Yılmaz, tüketiciyi kandıranlarla mücadele ederken cezaların caydırıcı şekilde uygulanması gerektiğini kaydetti.

TİCARETTEN MEN EDİLMELERİ İSTENDİ

Balda sahtecilik yapanların ticaretten men edilmesi gerektiğini savunan Yılmaz, şöyle devam etti:

"5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu, tamamen Avrupa Birliği'ne uyumlu olduğu için buna muhalefet edenler teşhir ediliyor. Ama bize göre teşhir yetmez. Bir adam sahte bal üretmişse, arının doğru yaptığı ürüne sahtekarlığı karıştırmışsa, teşhir edilmesi yetmez, ticaretten men edilmesi gerekir. Almanya'da bir gıda ürününde sahtecilik yapıldığında, sahtecilik yapanın kendisi ve ailesi 7 yıl boyunca bu işi yapamıyor. Cezanın en az bu kadar güçlü olması gerekir ki caydırıcı olsun."

MARKALI ÜRÜNLERİ TERCİH ETMELİ

Bahri Yılmaz, vatandaşların gerçek bal ile sahtesi arasındaki ayrımı kolay yapamayacağını, bunun laboratuvar ortamındaki testlerle belirlenebileceğini anlattı.

"15 liranın altındaki fiyatlardan satılan bala şüpheyle bakılmalı" diyen Yılmaz, ucuz fiyattan satılan balın ayçiçek balı olduğunu iddia etti.

Yılmaz, "Ayçiçek balının toptan kilogram fiyatı yaklaşık 9 lira. Bu fiyat kavanoz, kapak ve etiket maliyetiyle birlikte 11 liraya ulaşıyor. Marketin kar oranını da düşündüğümüzde 15 liradan aşağı bal satılması mümkün değil. Vatandaşlar, bal alırken markalı ürünler tercih etmeli" dedi.

BAL TEBLİĞİ

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz, güncellenen

"Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"ne göre, bal ambalajlarında işletme numarası bulundurulmasıyla sahte balın piyasaya sürülmesinin önüne geçileceğine inandığını söyledi.

İşletme numarasının izlenebilir bir arıcılık için şart olduğunu dile getiren Yılmaz, ambalajın üzerinde balla ilgili bilgilerin olması gerektiğini belirtti.

İzlenebilir bir arıcılık sistemi oluşturmak istediklerini aktaran Yılmaz,

"Kovan plakaları yapıldı, arıcının işletme numaraları belirlendi. Bal tenekesinin yada yöresel olarak satılan balların üzerinde de arıcının işletme numarası ile bilgileri olduğunda hedeflerimize ulaşmış olacağız" diye konuştu.

Gökhan Balcı - AA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sahte Balcılara Katmerli Ceza! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement