Petkim 2012 Yılında 1 Milyar 41 Milyon Dolar ile Tarihinin En Yüksek İhracatını Gerçekleştirdi. - Son Dakika
Ekonomi

Petkim 2012 Yılında 1 Milyar 41 Milyon Dolar ile Tarihinin En Yüksek İhracatını Gerçekleştirdi.

Petkim 2012 Yılında 1 Milyar 41 Milyon Dolar ile Tarihinin En Yüksek İhracatını Gerçekleştirdi.

Petkim'in 2012 yılı finansal sonuçları açıklandı.

07.03.2013 14:22

Petkim'in 2012 yılı finansal sonuçları açıklandı. Şirketin net satışları; ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle 2011 yılına göre yüzde 12 artarak 4 milyar 349 milyon TL'ye, satış miktarı ise yüzde 3.6 artarak 1 milyon 808 bin ton seviyesine yükseldi.

2011 yılında 834 Milyon Dolar ihracat yapan Petkim, 2012 yılında ihracatını yüzde

25 artışla 1 Milyar 41 Milyon Dolara yükselterek 48 yıllık tarihinde önemli bir başarıya daha imza attı. İhracatın toplam ciro içindeki payı ise yüzde 42 seviyesine çıktı. 2012 yılında yüzde 2.3 marjla 99 Milyon TL FVAÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar) değeri yaratan Petkim'in 2012 yılında net dönem karı 17 Milyon TL oldu.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2012 yılının Türk sanayicisi ve imalat sektörü için çok zor bir yıl olduğunu anımsatarak, özellikle ikinci çeyrekten itibaren sektörlerin büyüme hızlarında ciddi düşüşler gözlendiğini belirtti. Petrokimya sektörünün de dünyadaki gelişmelere paralel olarak ciddi bir küçülme yaşadığını kaydeden Korkut, "Ülkemiz ekonomisinde büyüme hızı, 2011 yılına göre önemli oranda gerileyerek % 3 düzeyine kadar düştü. Geçmiş yıllarda çift haneli büyüyen sektörde, ekonomideki daralmaya paralel olarak ciddi yavaşlamalar gözledik. 2012 yılı başlarında bir miktar toparlanan sektörümüzde, nisan ayından itibaren hızlı bir gerileme yaşandı. Başta Çin olmak üzere dünya talebinin aşırı düşmesiyle, ithalatçılar nisbi olarak iyi konumda olan Türkiye piyasasına yöneldi. Ürün fiyatları hızlı bir şekilde düşerek, hammadde fiyatları düzeyine kadar geriledi. Bu süreçte Petkim olarak satış odaklı üretim optimizasyonu ile birlikte dip dalgasından çıktık ve 2013 yılına umutla girdik." dedi.

"KAPASİTE KULLANIM ORANI YÜZDE 90"

Petkim'in 2012 yılında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik 48 Milyon Dolar yatırım yaptığı ve yılı yüzde 90 kapasite kullanım oranı ile kapattığı bilgisini veren Genel Müdür Korkut, geçen yıl satışların bir önceki yıla göre yüzde 12 artmasına rağmen, satılan malın maliyetlerinin yüze 15 artarak 4 milyar 273 milyon TL'ye ulaştığını sözlerine ekledi.

Nafta ve enerji fiyatlarındaki artışın, maliyetlerdeki yükselişin temel nedenini oluşturduğuna dikkat çeken Sadettin Korkut, AB pazarlarında yaşanan daralmayı yeni ihraç pazarları bularak aştıklarını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Euro bölgesindeki talebin düşük olması, en önemli ihracat pazarlarımız olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızı zorlaştırdı. Bu zorluğu yeni pazarlar bularak aşma yolunu seçtik. 2012 yılında da Türkiye cazip pazar konumunu devam ettirdi ve Petkim'in ürettiği termoplastik ürünlerinde yurt içi talep bir önceki yıla göre yüzde 7-8 aralığında artış gösterdi. Diğer yandan Euro/Dolar paritesinin düşmesiyle rekabet gücü artan Avrupalı petrokimyasal üreticileri, yakın ve kolayca girilen Türkiye pazarına çok düşük fiyatlarla mal satmaya başladı. Kuzey Afrika ve komşu ülkelerde yaşanan karışıklıklar nedeniyle bu ülkelere yapılan hammadde ve mamul ihracatı azaldı. Yılın son çeyreğinde, 938 Milyon TL net satış gerçekleştirdik. Bu çeyrekte yüzde 7.2 marjla 68 Milyon TL FVAÖK değeri yarattık. Net dönem karımızı son çeyrekte 47 Milyon TL'ye çıkardık. Dünya ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasına paralel olarak petrokimyasal ürün talebi de daraldı. Küresel düzeyde petrokimyasal ürün talebinin daralmasında, üreticilerin bekle gör politikası ve ihtiyaç kadar hammadde tedarik stratejisi etkili oldu. Petkim, 2012 yılını bölgemizde bulunan nafta bazlı birçok üreticiye nazaran daha iyi bir pozisyonda ve finansal sonuçlarla tamamlamıştır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Petkim 2012 Yılında 1 Milyar 41 Milyon Dolar ile Tarihinin En Yüksek İhracatını Gerçekleştirdi. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement