Para Politikası Kurulu Toplantısına Yönelik Beklentiler - Son Dakika
Ekonomi

Para Politikası Kurulu Toplantısına Yönelik Beklentiler

Para Politikası Kurulu Toplantısına Yönelik Beklentiler

Garanti Yatırım Ekonomisti, PPK toplantısına ilişkin beklentilerinin 50 baz puanlık indirim ve ilerleyen aylarda bunun devamının geleceği yönünde olduğunu belirtti.

18.09.2012 11:07  Güncelleme: 11:23

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin beklentilerinin 50 baz puanlık indirim ve ilerleyen aylarda bunun devamının geleceği yönünde olduğunu belirtti.

MB PPK toplantısı öncesinde beklentilerini aktaran Altınsaç, piyasa beklentisinin yüzde 5-11,5 olan faiz koridorunun üst bandını 100 baz puan azaltacağı yönünde olduğunu belirtirken, "Beklentimiz 50 baz puanlık indirim ve ilerleyen aylarda bunun devamının geleceği yönünde" değerlendirmesini yaptı.

TL'de ağustos ortasından beri değer kaybı olduğunu, döviz sepetinin 2.0 seviyesinden 2.08'lere yaklaştığını belirten Altınsaç, şunları ifade etti:

"Faiz indirimine kesin gözüyle bakıldığından TL'de baskı sürüyor. Dolayısıyla 100 baz puan yerine 50 baz puanlık bir indirim daha makul gözüküyor. Özellikle indirimlerin devamı beklendiğinden ilk aşamada 100 baz puanlık indirim agresif gözüküyor. Piyasada ise 100 baz puanlık bir indirimin fiyatlandığını söyleyebiliriz.

Öte yandan, bütçedeki bozulma ve olası zamlar çokça yazılıp çizilmeye başlandı. Çeşitli zamlar söz konusu olabilir. Haberleri göz önünde bulundurduğumuzda, bahsi geçen zamların enflasyona 1-1,5 puan yansıma riski mevcut. Durum böyleyken de MB'nın enflasyon beklentilerini de göz önünde bulundurarak 100 baz puan yerine 50 baz puan gibi sinyal etkisi bulunan bir indirim yapacağını düşünüyoruz. Zam konusunun net olmadığının altını çizelim. 100 baz puanlık bir indirim olursa kısa vadede TL'de çok fazla değer kazancı beklemeyiz. Faizde ise bu zam haberlerinden dolayı yine kısa vadede aşağı yönün sınırlı olduğunu düşünüyoruz."

50 ya da 100 baz puanlık bir indirimin şu aşamada piyasadaki fiyatlamaları çok da değiştireceğini düşünmediğini dile getiren Altınsaç, şöyle devam etti:

"MB'nın tonlaması ise kritik. Yüzde 5,75 olan politika faizinde değişiklik öngörmüyoruz. PPK, 16 Ağustos'taki toplantısında TL zorunlu karşılıkların döviz ve altın olarak tesis edilebilecek kısımları 5'er puan artırarak sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 30'a yükseltmişti. Bu aşamada bu rasyolarda değişiklik beklemiyoruz. Döviz Rezerv Opsiyonu Katsayısı (ROK) ile alakalı olarak da çok ciddi bir adım atılmasını beklemiyoruz. Özellikle sermaye akımlarında aşırı oynaklık gözlendiği takdirde MB'nın bu yeni aracı daha etkin kullanacağını düşünüyoruz. Şu anda sermaye akımlarında ciddi bir oynaklık gözlemlemiyoruz."

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Para Politikası Kurulu Toplantısına Yönelik Beklentiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement