Oruç Tutma ve İftar Vergisine Dikkat - Son Dakika
Ekonomi

Oruç Tutma ve İftar Vergisine Dikkat

Oruç Tutma ve İftar Vergisine Dikkat

Ramazanda oruç tutan işçilerle ilgili oruç tutma vergisi var. Bu vergi, oruç tutanlara verilen erzaklarda ortaya çıkıyor. Üstelik hem gelir vergisi hem de KDV olarak.

17.06.2015 08:03  Güncelleme: 11:58

Yarın mübarek Ramazan ayı başlıyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada Müslümanlar bir ay süresince oruç tutacaklar. Bir de ramazanda verilen iftar yemekleri var. Sevgili Şükrü Kızılot Hoca her Ramazan bu iki konuyu vergisel açıdan irdeler ve uyarılarda bulunurdu. Biz de bugün bu iki konuyu vergisel açıdan ele alacağız.

ERZAK DAĞITIMI

Ramazanda oruç tutan işçilere, işyerinde yemek yedirilemediği için nakit olarak yemek parası ya da (un, şeker, yağ, pirinç gibi) erzak veriliyor.
Bu nakit para ya da erzakların KDV dâhil bedeli, "ücret" olarak kabul ediliyor ve hem gelir vergisine hem de damga vergisine tabi tutulması gerekiyor.
Buna karşılık, oruç tutmayan işçilere, işyerinde yemek verilmesi durumunda, bu yemeklerin bedeli, hiçbir vergiye tabi değil (Bakınız Gelir Vergisi Kanunu, Md.23/8).
Oruç tutanlara, ramazan ayında verilen yemek parası tutarı ya da erzakın bedeli, işçinin o ayki ücretine eklenmek suretiyle, "artan oranlı tarifeye göre" gelir vergisine tabi tutuluyor.
Haziran ayında işçilere ödenen ücretlerin tutarı, genellikle vergi tarifesinin ikinci ya da üçüncü dilimine girdiği için, gelir vergisinin oranı da %20 ya da %27 olur.

ALIŞ-VERİŞ ÇEKİ

Oruç tutanlara, yemek parası veya erzak verme yerine alış-verişlerde kullanılmak üzere çek verildiği durumlarda, bunun KDV dâhil tutarı "ücret" olarak kabul edilir. GVK Md. 40/1'e göre gider yazılır.
Alış-veriş çekinin satışı, KDV'ye tabi değil. Çünkü bu aşamada mal teslimi söz konusu olmuyor.
Alış-veriş çekini satan firmalar, bunu dekont vererek belgelendirir ve aldığı bedeli de "avans" olarak muhasebeleştirebilirler. Alış-veriş yapıldığında da fatura düzenlerler.
Alış-veriş çeki ibraz edilerek yapılan mal teslimlerine, o mal için belirlenmiş KDV oranı uygulanır (MB 26.01.2001 Tarih ve 5166 sayılı Özelgesi).

RAMAZAN ZİYAFETLERİ

Ramazan ayında, hangi otele gitseniz, bir şirketin "iftar yemeği" verdiğini görürsünüz. Özellikle lüks oteller, yüzlerce davetli ile dolup taşıyor.
Şirketlerin çalışanlarına ya da eş-dost ve tanıdıklarına, müşterilerine ve bayilerine iftar yemeği vermesi, güzel bir olay. Bu vesile ile bir araya geliyorlar, güzel bir dayanışma oluyor.
İftar yemeklerine bir diyeceğimiz yok. Ama faturalarına diyeceğimiz var.

AMAN DİKKAT!

Şirketler, iftar yemeği ile ilgili olarak otele ya da restorana ödeme yaptıklarında, doğal olarak fatura da alıyorlar. Ardından "yemek bedeli" yazılı bu faturayı, defterlerine gider kaydediyorlar. KDV'sini de indirim yolu ile bir anlamda geri alıyorlar.
İşte burada bir sakatlık var.

Şirketlerin, defterlerine gider yazabilecekleri harcamaların "ticari kazancın elde edilmesi ve sürdürülmesi ile ilgili" olması gerekiyor.
Şirketin, eşleriyle birlikte ya da eşsiz olarak, personele ya da eşe-dosta verdiği, iftar yemeğinin faturasını gider yazmasında ciddi sorun var.
Bayilere ve müşterilere yönelik iftar yemekleri, biraz daha farklı. Bunlarla ilgili faturalar "temsil ve ağırlama giderleri" kapsamına sokulup, gider yazılabilir. Ancak bazı inceleme elemanlarının, bu uygulamayı da eleştiri konusu yapabileceğini ve gider kabul etmeye yanaşmayabileceğini de vurgulamakta yarar var.
Şirketler iftar yemeği verdiklerinde, bunun faturasını gider yazmazlarsa ya da faturayı patron cebinden öderse, ortada bir sorun kalmaz. Bizden hatırlatması... Aman dikkat… (Kaynak:Hürriyet)

Son Dakika Ekonomi Oruç Tutma ve İftar Vergisine Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • ahmet: Akp nin vergi almadigi birsey varmi yada satmadigi 25 3 Yanıtla
  • adanaliyik: 11 ay boyunca hertürlü halti ye sonra oruc tut.neysen o sun. Ben ickimide icerim eglencemede giderim.ama encok votkayi severim 11 13 Yanıtla
    adanalı: free don sapığaz kurşuna kafa atarağ ne olmış oğlum 0 1
  • Fikret: Nefes alma vergisi çıkacakmış yakında. 16 0 Yanıtla
  • Time passenger: Ben musluman degilim size basimdan gecen bir kisa hikaye yazayim bir tanidigimin isyerine gittim 2sene evvel ramazan ayiydi onlar orucluydu oglen saatleriydi ve hava sicakti sonra aniden agactan bir karga yavrusu dustu yere zor yuruyordu bir tabakla su verseniz olurmu dedigimde calisanlar bize ne abi derdi bizemi dustu dediler sonra ben ordan parayla su alip ona pet siseyi keserek verdim ayni yerde aksam ustu bunlar oruclarini actilar bu arada oraya yasli bir kadin geldi yavrum banada bir tabak verin dedi kadini az cok taniyorum ihtiyaci olmayan gordugu sofraya oturan birisidir onada yemek vermediler.o kadinin ihtiyaci yok belki ama sonucta istemis ne olacak bir tabak verseniz.haaaa unutmadan ayni yerde gordugu herkese elinde plastik tabaklarla yemek veren birisinede rastladim.ihtiyaci olsun olmasin imkaniniz varsa verin gitsin birsey kaybetmezsiniz 10 4 Yanıtla
  • ahmet: Akp ne din ne iman ne haysiye birakti bunlar gitse biraktik lari verdikleri zarari kim temizleyecek türkiye topraklarni kamu mallarini satti koyunlar yatirim yapti diyor satilan yatirim olmuyor adinmi yatrim olur 12 2 Yanıtla
  • haci abuzer: Orucu tutanlara soyluyor. Bence benim icin sorun yok 7 2 Yanıtla
  • hakikat: sırf ramazanda müslümanların kafasını karıştırmak için bir oyun daha bana ne vergiden o işverenin bileceği iş verir vermez sanki sadece ramazanda vergi kaçırılıyormuş gibi haber yapmayın 3 5 Yanıtla
  • AAA: Saçmasapan bir haber.hiçbir datanağı mantığı yok.tamamen zırva.aslında haberi yapanada yılın habercilikte zırvalama ödülünü vermek lazım. 0 2 Yanıtla
  • Mulayim ters: Vergisel acidan durum boyle iftar yemeklerini gider yazmayin zira sirketlerin dini yok patron odesin dini vecibesini 1 0 Yanıtla

Advertisement