Ormanda Reçine Üretimi Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Ormanda Reçine Üretimi Başladı

Ormanda Reçine Üretimi Başladı

Türkiye'de ilk özel ormancılığın 61 yıl önce başlatıldığı Denizli'nin Çal İlçesi'nde reçine üretimi için çalışma başlatıldı.

17.04.2013 11:32  Güncelleme: 14:07

Yetişkin kızılçam ağaçlarından da reçine alımları başladı. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, "Kızılçam ormanları reçinesi ile Çal ekonomisine büyük katkı sağlayacak" dedi.

Çal İlçesi'nde boya sanayiinde kullanılan reçine üretimi için kaymakamlık, belediye ve ziraat odası öncülüğünde bir süre önce çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında, çok sayıda kişiye Halk Eğitim Merkezi reçine üretimi konusunda uygulamalı eğitim verdi. Ardından da ilçe genelindeki kamu ve özel şahıslara ait yaklaşık 15 bin dekarlık kızılçam ormanında reçine üretimi için çalışma başlatıldı. Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait alanlar reçine üretmek isteyenlere tahsis edildi.

Çal Belediyesi'ne ait 800 hektarlık ormanlık alanda başlatılan reçine üretimini yerinde gören Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Avrupa Birliği'nin, 2015 yılından itibaren doğal reçine kullanılacağını açıkladığını hatırlattı. Çal'da doğal olarak sağlayacak reçinenin ihraç edileceğini kaydeden Demir, "Reçinenin kilogram fiyatının şu anda 2 liradan satıldığını düşünecek olursak, Çal'a yılda milyonlarca lira ekonomik girdi olacak. Zira, Çal'da yaklaşık 15 bin dekar kızılçam ormanı var. Bu ormanın 5 bin dekarından fazlası şu anda reçine vermeye müsait" dedi.

Çal Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Gündüz de bir ağaçtan sezonda ortalama 2-2.5 kilogram reçine elde edilebildiğini, milyonlarca ağacın olduğu ilçede bunun da ekonomiye büyük katkı sağlayacağı anlamına geldiğini dile getirdi. Gündüz, çam ağaçlarından elde edilen reçinenin boya ve kimya sanayinde kullanıldığını, pazarlama sorununun olmadığını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ormanda Reçine Üretimi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement