Obama'nın umudu Orta Direk - Son Dakika
Ekonomi

Obama'nın umudu Orta Direk

Obama\'nın umudu Orta Direk

Obama "gelişen orta gelirli sınıfı" Amerika'nın büyümesinin gerçek lokomotifi olarak tanımladı.

17.02.2013 23:13  Güncelleme: 09:53

Küresel krizi büyük ölçüde geride bırakan piyasalarda hala tam anlamıyla bir iyileşme gözlenmesi de zenginler için işler rayına girdi.

Obama haftalık radyo konuşmasında, Amerikalı üreticilerin son üç yılda yarım milyon kişiye iş sağladığını açıkladı. Başkan, bir sonraki hedefinin bu eğilimi hızlandırmak olduğunu kaydetti.

Obama, Amerikalıların açık istihdam alanlarını doldurmak için gerekli kalifikasyon ve eğitim alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Asgari ücretin saat başına 9 dolara çıkarılması gerektiğini de savunan Başkan Obama, "Amerika'da hiç kimsenin hem tam gün (full-time) çalışıp, hem de çocuklarını yoksulluk içinde büyütmemesi gerektiğini" söyledi

Bütçe açığını düşürmek için yapılması gereken çok şey olduğuna işaret eden Barack Obama, Kongre üyelerine de vergi mevzuatındaki boşlukları giderme ve zenginlere uygulanan vergi indirimlerini kaldırma konusunda sağduyu göstermeleri çağrısında bulundu.

GÖRÜNTÜ İYİ DEĞİL

Başkan Obama dört yıl önce devraldığı ekonomiden çok daha farklı bir ekonomiyle karşı karşıya. VOA'nın haberine göre bütçe uzmanı Stan Collender, işsizlik oranının yüksek olmasına rağmen ekonominin ivme kazandığını söylüyor.

Stan Collender: "Emlak piyasası daha farklı durumda. Mali piyasalar ve borsa, Obama'nın göreve geldiği dört yıl öncesine göre ikiye katlandı."

Ekonomik çöküş artık ciddi bir risk olmaktan çıksa da uzmanlar mali krizin hala tehdit oluşturduğu görüşünde.

Kongre, orta sınıf Amerikalılar'ın vergilerini yükseltmeyi şimdilik engellemiş olsa da her iki partiyi de bütçe açığını kapatmaya yönelik anlaşmaya zorlayan harcama kesintileri, sadece ertelendi.

Mali uzman Charles Konigsberg'e göre, bu çok kötü bir yönetim politikası.

Charles Konigsberg: "1 Mart'ta otomatik bütçe kesintileri devreye giriyor. Hem savunma harcamaları, hem de diğer harcamalarda yüzde beşlik kesinti yapılacak. Bu, işsizlik ve ekonomik büyümeyi derinden etkileyecek."

Ufukta henüz bir anlaşma görünmüyor. Başkan Obama, Kongre'nin kesintileri tekrar ileri bir tarihe ertelemesini istiyor.

Başkan Obama: "Kongre, otomatik kesintiler devreye girmeden önce daha büyük bir paket sunamazsa en azından otomatik kesintilerin yaratacağı zararları erteleyecek, harcama kesintileri ve vergi reformu içerecek küçük bir paket hazırlayabilir."

Kongre Bütçe Dairesi otomatik kesintilerin yıllık bütçe açığını azaltacağı görüşünde. Ancak bu durumda ekonomik büyüme de yarı yarıya azalır, bir buçuk milyon Amerikalı işini kaybeder.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner çıkmazın yarattığı hayal kırıklığını dile getiriyor.

John Boehner: "Washington'un harcama sorunuyla başa çıkması gerekecek. 22 yıldır bu sorunun nasıl gözardı edildiğine tanık oldum. Artık harekete geçme zamanı geldi."

Amerika'nın borçları 16 trilyon doları aştı. İki parti de kesinti gerektiğini düşünüyor. Ancak uzmanlara göre kesintiler kademeli yapılmalı. Ekonomi, üç yıldır ilk kez dördüncü çeyrekte geriledi. Stan Collender, bunun, yüzde 22'lik askeri kesintinin sonucu olduğunu söylüyor.

Stan Collender: "Cumhuriyetçilerin dört yıl boyunca harcama kesintilerinin ekonomik büyümeyi tetikleyeceğini savunmasından sonra bunun tam tersinin doğru olduğundan artık eminiz."

Hem Demokrat, hem de Cumhuriyetçi yönetimlerle çalışan Charles Konigsberg'e göre, Başkan'ın Cumhuriyetçilerle nasıl işbirliği yapacağı çok önemli.

Charles Konigsberg: "İki parti arasındaki açığı kapatmakgerekiyor. Bu çok önemli. Bunu başarabilecek tek siyasetçi de başkandır."

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Obama'nın umudu Orta Direk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement